Santpedor tanca amb èxit un cap de setmana de visites al Celler Cooperatiu en el marc de la Fira ViBa

Santpedor s’ha afegit un any més als municipis de la comarca que han ofert visites guiades al patrimoni de la ruta del vi en el marc de la Fira del Vi del Bages.

Aquest cap de setmana el Celler Cooperatiu de Santpedor (El Sindicat), que data de la dècada de 1920 i es conserva intacte des que va cessar l’activitat ara fa prop de 40 anys, s’ha omplert de visitants. Una seixantena de persones han viatjat 100 anys enrere per descobrir el passat vitivinícola de Santpedor de la mà de la historiadora Mireia Vila i d’un tast en un entorn immillorable gràcies a El Terrer 1834.

Sobre el Celler Cooperatiu de Santpedor
El Celler Cooperatiu de Santpedor, declarat Bé Cultural d'Interès Local, està situat a la plaça del Sindicat i es va construir l'any 1922 gràcies a l'esforç dels socis del Sindicat Agrícola de Santpedor, que hi van contribuir tant amb el capital de les seves accions com amb la mà d'obra. El celler es va estrenar per la verema de 1923 i va ser el primer celler cooperatiu del Bages a posar-se en marxa, seguit pel de Salelles (1927) i el d'Artés (1935). La nau central es manté intacta des de la dècada de 1990, quan el celler va cessar l'activitat, mentre que les naus laterals continuen funcionant, una acull les oficines del Sindicat i a l'altra s'hi concentren els locals d'algunes entitats del poble. El novembre de 2021 l’Ajuntament va aprovar iniciar els tràmits perquè l’edifici passi a ser de titularitat municipal. Els usos d'aquest espai es definiran en un futur projecte que tindrà en compte el patrimoni històric del poble i el món del vi com a eix vertebrador.