Visita i tast al Celler Cooperatiu del Sindicat en el marc de la Fira ViBa

Santpedor s’ha afegit un any més als municipis de la comarca que ofereixen visites guiades al patrimoni de la ruta del vi en el marc de la Fira del Vi del Bages. El cap de setmana 3 i 4 de juny l’Ajuntament ha organitzat visites i tastos a les instal·lacions del Celler Cooperatiu de Santpedor (El Sindicat), que data de la dècada de 1920 i es conserva intacte des que va cessar l’activitat, ara fa prop de 40 anys.

Les visites, que ja es van fer en la passada edició de la Fira ViBa, comptaran amb la historiadora i tècnica de turisme i patrimoni de l’Ajuntament, Mireia Vila, faran un recorregut per la història d’aquestes instal·lacions i un viatge al passat per posar en valor el llegat vitivinícola de Santpedor. El Terrer 1834 serà l’encarregat de posar punt i final a la visita amb un petit tast amb vins de la D.O Pla de Bages en un entorn immillorable.

Es faran visites tant dissabte com diumenge de les 10 a les 12h. El cost de l’activitat és de 12€ i per participar-hi cal inscripció prèvia a la web de Fira Viba o a través d'aquest enllaç

Sobre el Celler Cooperatiu de Santpedor

El Celler Cooperatiu de Santpedor, declarat Bé Cultural d'Interès Local, està situat a la plaça del Sindicat i es va construir l'any 1922 gràcies a l'esforç dels socis del Sindicat Agrícola de Santpedor, que hi van contribuir tant amb el capital de les seves accions com amb la mà d'obra. El celler es va estrenar per la verema de 1923 i va ser el primer celler cooperatiu del Bages a posar-se en marxa, seguit pel de Salelles (1927) i el d'Artés (1935). La nau central es manté intacta des de la dècada de 1990, quan el celler va cessar l'activitat, mentre que les naus laterals continuen funcionant, una acull les oficines del Sindicat i a l'altra s'hi concentren els locals d'algunes entitats del poble.

El novembre de 2021 l’Ajuntament va aprovar iniciar els tràmits perquè l’edifici passi a ser de titularitat municipal. Els usos d'aquest espai es definiran en un futur projecte que tindrà en compte el patrimoni històric del poble i el món del vi com a eix vertebrador.