Un total de vint municipis del Bages entren en situació d'excepcionalitat per sequera

Un total de vint municipis del Bages han entrat aquesta setmana en situació d’excepcionalitat per sequera a conseqüència de la decisió de l’Agència Catalana de l’Aigua pel que fa a la unitat d’explotació dels embassaments del Ter-Llobregat després de constatar el descens de les reserves. Les restriccions impliquen reduir la quantitat d’aigua en usos agrícoles, industrials i lúdics i prohibir el reg de jardins i zones verdes i la neteja de carrers amb aigua potable. També es limita el consum mitjà d’aigua per habitant i dia.

 

A banda d’aquestes mesures, l’Agència n’ha previst altres:

  • Activació de nous recursos com són l’increment de l’ús d’aigua regenerada (tram final del Llobregat).
  • Aprofitament el rec Comtal.
  • Requeriments als ajuntaments per a l’activació dels pous de sequera municipals. Més ajuts per garantir l’aigua amb camions cisterna.
  • Incrementar volum d’aigua derivada de Sau a Susqueda per preservar la qualitat.
  • Aprovació del Decret Llei per garantir l’abastament, per impulsar les accions (legals, de contractació i administratives) necessàries per protegir i garantir els abastaments, que és la prioritat en cas d’agreujament de la situació.

 

ÚS URBÀ DE L’AIGUA

Consums per a l’abastament de la població: els volums lliurats per a l’abastament de la població no poden superar una dotació màxima equivalent de 230 litres per habitant i dia, incloent-hi les fraccions servides des dels recursos propis municipals.

 

Regs de jardins i zones verdes

  • Resta prohibit l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes, tant de caràcter públic com privat, excepte per a la realització de regs de supervivència d’arbres o de plantes. Aquest reg de supervivència s’ha de fer amb la mínima quantitat d’aigua indispensable, de 20 h a 8 h, i només mitjançant reg de gota a gota o amb regadora.
  • El reg de gespa queda prohibit en tots els casos, excepte en superfícies destinades a la pràctica federada de l’esport, on el reg es pot mantenir en les quantitats mínimes necessàries per permetre-la, sense superar la dotació màxima de 450 m³/ha/mes i complint amb la resta de limitacions que dicti l’ens local.
  • La prohibició del reg en excepcionalitat no s’aplica al reg amb aigües de pluja recollides en teulades ni al reg amb aigües regenerades procedents de depuradora.

 

Eliminació de pols i matèria en suspensió a l’aire: es prohibeix la utilització d’aigua per a l’eliminació de pols i matèria en suspensió a l’aire.

 

Ompliment de piscines: la utilització d’aigua per a l’ompliment de piscines queda limitada als casos següents:

  • El reompliment parcial de piscines que disposin d’un sistema de recirculació de l’aigua, en les quantitats indispensables per a garantir la qualitat sanitària de l’aigua.
  • En centres educatius, l’ompliment complet o parcial de piscines desmuntables de capacitat inferior a 500 litres destinades al bany d’infants.

Aquestes limitacions no s’apliquen a les piscines d’aigua de mar que s’omplin i es buidin sense connexió a les xarxes d’abastament i de sanejament públiques.

 

Neteja de carrers, paviments, façanes i similars: es prohibeix la neteja amb aigua potable de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, ja siguin públics o particulars, excepte si la neteja és resultat d’un accident o d’un incendi, o bé si hi ha un risc sanitari o un risc per a la seguretat viària. En aquestes circumstàncies, la neteja es farà amb el mínim d’aigua indispensable. S’exclou de la prohibició la neteja d’aparadors i finestres amb galleda i esponja.

 

Ús d’aigua en granges: l’ús en granges d’aigua procedent de la xarxa d’abastament d’aigua potable queda limitat a les quantitats necessàries per a l’abeurament i neteja dels animals, així com per a la neteja del recinte. Per a aquest darrer ús cal utilitzar només les quantitats imprescindibles per mantenir les condicions sanitàries i només en cas que no es disposi d’una font alternativa i exclusivament mitjançant sistemes de neteja a pressió o d’altres d’una eficàcia equivalent.

 

Fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d’ús estètic de l’aigua: Resta prohibit l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d’ús estètic de l’aigua. Com a excepció, en llacs artificials que facin de suport vital de vida aquàtica es permet el mínim ús de l’aigua imprescindible per a mantenir-la. En qualsevol cas, s’ha d’estudiar i, si és viable, s’ha de realitzar el trasllat i/o la concentració de la vida aquàtica afectada a un entorn que n’asseguri la màxima supervivència amb el mínim consum d’aigua.

 

Neteja de vehicles: La neteja de qualsevol tipus de vehicle queda limitada als casos següents:

  • Neteja en establiments comercials dedicats a aquesta activitat que compten amb sistemes de recirculació de l’aigua.
  • Fora dels establiments comercials, es permet únicament la neteja dels vidres, miralls, retrovisors, llums i plaques de matrícula mitjançant l’ús d’esponja i galleda.
  • També es permet la neteja de vehicles fora d’establiments comercials si és necessari per a mantenir la seguretat i salut de les persones i dels animals. Dintre d’aquesta categoria s’inclouen els vehicles de transport de menjar, transport d’animals (vius o morts), ambulàncies, vehicles mèdics i transport de medicaments, així com els vehicles de transport de residus. En qualsevol cas, la neteja s’ha de fer amb la mínima utilització d’aigua possible.

 

ALTRES USOS DE L’AIGUA

  • Reducció del 40% de l’aigua per a usos agrícoles.
  • Reducció del 30% per a usos ramaders.
  • 15% per a usos industrials.
  • Reducció del 50% per a usos lúdics (15% en usos assimilables i 50% en reg).

 

Activació de nous recursos

Ús de l’aigua regenerada:

  • Al desembre es van iniciar les proves per aportar aigua regenerada en el tram final del Llobregat i disposar de més aigua que, posteriorment, ha de ser potabilitzada.
  • També s’està aportant aigua regenerada per al reg agrícola del canal de la dreta del Llobregat.

 

Municipis afectats per la declaració d’excepcionalitat

Els municipis afectats són Balsareny, Callús, Cardona, Castellbell i el Vilar, Castellfollit del Boix, Castellgalí, Castellnou de Bages, El Pont de Vilomara i Rocafort, Fonollosa, Manresa, Navarcles, Navàs, Rajadell, Sant Fruitós de Bages, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Mateu de Bages, Sant Salvador de Guardiola, Sant Vicenç de Castellet, Santpedor i Súria.