Manresa celebra aquest cap de setmana la Fira de l'Aixada, que suspèn l'exhibició d'aus rapinyaires per la grip aviària

La fira, que arriba a la 26a edició, traslladarà al segle XIV els carrers i places del Centre Històric, que s’omplirà d’espectacles de teatre i dansa, activitats, parades d’artesans i demostracions d’ofici. La declaració d’un cas de grip aviària a Catalunya obliga a suspendre les activitats amb aus rapinyaires de l’Aixada. Des de divendres fins diumenge hi haurà afectacions de trànsit a diversos carrers i places del Centre Històric.

 

Tot a punt perquè dissabte i diumenge Manresa celebri la Fira de l’Aixada, enguany amb diverses novetats, com la recuperació de les activitats a la plaça Milcentenari, i la potenciació del seu escenari. A més, s’estrenaran nous espectacles i campaments a la fira; hi haurà canvis d’il·luminació a l’acte central nocturn de la plaça Major i es potenciaran els seguicis del rei i del bisbe.
 

Una de les novetats que estaven previstes per enguany, la recuperació de l’exhibició de les aus rapinyaires, s’ha hagut de suspendre finalment per la declaració de la grip aviària a Catalunya, arran d’un cas a Arbeca. Tenint en compte que s’han confirmat resultats positius de les proves per a la detecció d’influència aviària, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat ha ordenat la suspensió de l’activitat de les aus rapinyaires a Manresa. En l'espai on havien d'anar les aus, ara s'hi farà una activitat infantil, L’Escola de Cavallers.
 

De totes maneres, es mantenen tota la resta d’activitats previstes en el programa de l’Aixada. La plaça Milcentenari acollirà la resta d’activitats anunciades, com actuacions de dansa, espectacles de teatre, exhibicions d’esgrima i de lluita vikinga, exposició d’armes, jocs gegants de fusta i una barca medieval. La resta d’escenaris de la fira, tant de teatre, dansa com d’altres activitats, es mantindran a la plaça Major (que acollirà els actes centrals), el parc de la Seu, la plaça Europa, el carrer del Balç, la plaça de Sant Ignasi Malalt, la plaça Gispert, la casa Amigant i la plaça Gispert, mentre que la Plana de l’Om acollirà l’Aixada infantil.
 

Una altra novetat d’enguany serà la incorporació a la Baixada dels Jueus del “Jardí Jueu”, que anirà a càrrec del grup Jueus de l’Aixada. Ubicat al solar de darrere de l’Ajuntament, es tractarà d’un nou espai per descobrir la mística del món jueu medieval català. Un altre nou campament serà el de capacitació de cavallers al parc de la Seu, instal·lat per la Companyia Cinot. A més a més, a la plaça Gispert s’estrenarà el campament víking i la demostració de fusteria.
 

La plaça Major acollirà els dos actes centrals, dissabte i diumenge, que enguany han ajustat els guions, estrenats l’any passat, i han incorporat nous actors de repartiment. En l’espectacle del migdia, a les 12.30 h, titulat “L’inici de tot”, el Rei Pere III arribarà a Manresa, on els manresans i manresanes el faran coneixedor de la pobresa de la ciutat per culpa de la negativa del bisbe Galceran Sacosta a donar permís per a la construcció de la Séquia. Pel que fa a l’acte del vespre, a les 19.30 h, “L’aigua és llum”, s’hi potenciaran els efectes d’il·luminació. La ciutat rebrà el bisbe, que es trobarà amb el rei i es resoldrà el conflicte. Els dos espectacles tornaran a produir-se a l’escenari principal, que se situarà de nou al mig de la plaça Major, en un format per ser vist a 360 graus.
 

Per la seva banda, els seguicis del Rei Pere III (12h) i del bisbe (19h) ampliaran recorregut i aniran des del Passeig de la República fins a la plaça Major, passant per diversos carrers del Centre Històric. Els seguicis del Rei passaran per la Plana de l’Om, carrer del Born, Muralla Sant Domènec, plaça Europa, carrer del Carme i carrer Cap del Rec, mentre que els seguicis del bisbe passaran per la plaça Gispert, Plana de l’Om i carrer Sant Miquel.
 

Pel que fa a les parades, tornaran a estar escampades pels carrers del Centre Històric: zona parc de la Seu, plaça Major, carrer Sant Miquel i carrer Vilanova, Sobrerroca, Joc de la Pilota, plaça del Carme i zona de plaça Europa, Muralla del Carme i Infants. Quant a l’Aixada infantil, tornarà a fer-se a la Plana de l’Om, que acollirà diferents tallers gratuïts, entre els quals de paper artesà, modelatge, escuts medievals, creacions de vidre i creació de sabó.
 

Afectacions de trànsit amb motiu de la Fira de l’Aixada
 

Amb motiu de l’Aixada, a partir d’aquest divendres 24 de febrer a les 9 h i fins al diumenge 26 a les 24 h, es tallarà el trànsit de vehicles de diversos carrers del Centre Històric de la ciutat. Les afectacions a la mobilitat previstes són les següents:
 

Divendres 24 de febrer
 

A partir de les 9 h:

 • Es tallarà el trànsit de vehicles de la Muralla del Carme, al tram entre la carretera de Vic i la plaça Infants. Es mantindrà l’accés i sortida de vehicles al pàrquing Puigmercadal i s’anul·larà la parada de transport públic interurbà “Plaça Europa”.
 • Es prohibirà l’estacionament als carrers i places del Centre Històric afectats per la Fira.

 

A partir de les 16 h es tallarà al trànsit de vehicles dels carrers del Centre Històric:

 • Muralla del Carme (des de les 9 h)
 • Plaça Infants (des de les 9 h)
 • Carrer Infants
 • Carrer Joc de la Pilota
 • Carrer Sobrerroca
 • Carrer Cap del Rec
 • Plaça del Carme
 • Baixada del Carme
 • Carrer del Carme
 • Passatge dels Amics
 • Plaça  Milcentenari – carrer Puigmercadal
 • Plaça Ignasi Malalt
 • Plaça Major – carrer Amigant – Baixada dels Jueus
 • Carrer Pedregar
 • Carrer Sant Miquel
 • Baixada de La Seu
 • Baixada del Pòpul
 • Carrer Vilanova
 • Plaça Gispert
 • Carrer Cirera
 • Plana  de l’Om
 • Accés a carrer Santa Llúcia des de plaça Sant Ignasi
 • Carrer Sant Andreu
 • Plaça del Mercat

 

Els usuaris dels guals afectats per la implantació de parades de la fira, situats a:

 • Muralla del Carme, plaça Infants, carrer Joc de la Pilota, plaça del Carme, carrer Cirera i plaça Gispert:

-       El divendres 24 de febrer: hauran de sortir abans de les 14 h i podran tornar a accedir-hi a partir de les 22 h (de les 16 h a les 22 h no es podrà accedir ni sortir dels guals).

 

-       El dissabte 25 i diumenge 26 de febrer: hauran de sortir abans de les 10 h i podran tornar a accedir-hi a partir de les 22 h (de les 10 h a les 22 h no es podrà accedir ni sortir dels guals).

 

 • Carrer Sobrerroca, plaça Major, plaça Sant Ignasi Malalt i Baixada del Pòpul:
   

-       El divendres 24 de febrer hauran de sortir abans de les 16 h i podran tornar a accedir-hi a partir de diumenge 26 de febrer a les 24 h (de divendres a diumenge no es podrà accedir ni sortir dels guals).

 

 • Els usuaris dels guals situats a:

 

-       Carrers Dama, Llussà i Puigterrà de Dalt accediran pel carrer Sant Salvador i sortiran pel carrer Flors de Maig.

-       Carrer Pedregar accediran i sortiran pels carrers Nou i Metge Planas.

-       Carrer Talamanca accediran i sortiran pel passeig de la República.

-       Carrer Vallfonollosa accediran i sortiran per la plaça d’en Creus.

-       Carrers Santa Llúcia, Codinella i Galceran Andreu accediran i sortiran per la plaça Sant Ignasi.

-       Carrer Vilanova accediran i sortiran pel passeig de la República.

 

L’estacionament regulat de la Zona Blava de la Muralla del Carme, del solar del carrer de la Dama i la Zona Verda de la plaça Milcentenari no estarà operativa. Amb motiu de la prohibició d’estacionament a la plaça Milcentenari, els acreditats a estacionar en zona verda que utilitzen habitualment aquest aparcament podran estacionar a la resta de zones verdes del Centre Històric – Sector A  (als solars del carrer de la Dama hauran d’accedir pel carrer Sant Salvador i sortir per carrer Flors de Maig)
 

El servei de transport públic urbà BUS MANRESA reforçarà el servei del diumenge 26 de febrer en la línia L8 Perimetral – Estacions, de manera que passarà un bus cada 30 minuts.
  

-       Més informació: Web de la Fira de l’Aixada