Torna la Vertical Montserrat: 2.180 esglaons per la infància en risc atesa a Sant Joan de Déu

La cursa comptarà amb 200 participants, entre els quals, persones amb discapacitats

Al final de la prova s’homenatjarà la bombera Emma Roca, ambaixadora de la prova el 2019, que va morir l’any passat

Dissabte 11 de juny, a les 9h, s’iniciarà la IV Vertical Montserrat, inclosa en el circuit internacional Towerrunning World Association. Prop de 200 participants hauran de pujar els 2.180 esglaons que separen l’estació inferior del Funicular de la Santa Cova de Montserrat de l’estació superior del Funicular de Sant Joan de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). En total, un recorregut que supera els 388 metres de desnivell.

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, hi assistirà com a espectador, juntament amb l’alcalde de Collbató, Miquel Solà; el director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Joan Delort; el gerent del Patronat de la Muntanya de Montserrat, Xavier Aparicio; la presidenta de Ferrocarrils de la Generalitat, Marta Subirà; el director de l’Obra Social Sant Joan de Déu, Oriol Bota; i el cap de la Regió d’Emergències Metropolitana Sud, Joan Rovira.

Creada l’any 2017 pels Bombers de la Generalitat de Catalunya i organitzada conjuntament amb l’Obra Social de Sant Joan de Déu, la iniciativa s’emmarca dins el projecte Bombers amb Causa. La cursa compta amb el suport de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, l’Abadia de Montserrat i el Patronat de la Muntanya de Montserrat, i la col·laboració, entre d’altres, de Creu Roja de Catalunya i de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya.

Els objectius de la prova són clarament solidaris: aconseguir fons per a finançar projectes de recerca en malalties infantils i programes socials d’atenció a la infància en risc d’exclusió i ateses en els diversos centres de Sant Joan de Déu, i a la vegada fomentar la inclusió de les persones amb discapacitat a través de l’esport.

En aquesta quarta edició de la Vertical Montserrat hi participaran 42 bombers i, per primera vegada, 3 bomberes de diferents cossos: Generalitat de Catalunya, Bombers de Barcelona, Bomberos del Ayuntamiento de Madrid, de la Comunidad de Madrid, de la Diputación de Zaragoza i dels Sapeurs-Pompiers de França.

El gruix de participants pujarà en la categoria Open masculina i femenina. També han confirmat la seva presència els guanyadors i les guanyadores de les darreres edicions de la cursa: Joan Freixa, Alba Xandri i Adrià Duarri. Entre els inscrits d’enguany també hi ha esportistes provinents dels Estats Units i de França.

Esportistes amb discapacitats

D’altra banda, en aquests moments hi ha confirmada la participació de 7 esportistes en la categoria Inclusiva, cinc de visuals i 2 de físics. Aquesta categoria està dirigida a persones amb discapacitats físiques, intel·lectuals, auditives o visuals, entre les quals destaquen l’atleta paralímpica Josefa Benítez, que va participar als Jocs de Londres - medalla de plata en la modalitat de Tàndem-, Rio de Janeiro i Tòquio, i el multiesportista amputat Dani Nafría.

Les persones amb discapacitat visual aniran acompanyades d’un guia vident, units per una barra direccional. D’aquesta manera, la Vertical Montserrat vol contribuir a la inclusió de les persones amb discapacitats diferents a través de la pràctica de l’esport.

A més, aquesta edició de la Vertical Montserrat continua fent una aposta per la categoria més solidària: ‘Som Un Equip’, dirigida a persones, empreses, clubs esportius i altres organitzacions. Els equips d’aquesta categoria participaran amb dos corredors/es que els representen després d’haver aconseguit un repte solidari de 500€.

L’ambaixadora de la Vertical Montserrat de 2022 és l’atleta professional de curses de llarga distància, bombera professional de la Generalitat, Núria Picas. La darrera edició de la Vertical, que es va celebrar l’any 2019, va tenir com ambaixadora una altra bombera de la Generalitat, l’Emma Roca, que malauradament va morir el 18 de juny de 2021. Per aquest motiu, abans del lliurament de premis se li retrà un sentit homenatge, al qual hi assistirà la seva família.

Una de les novetats d’aquesta edició, és la retransmissió en directe que en farà La Xarxa TV a través de les televisions locals d’arreu de Catalunya. També es podrà veure a la plaça del Monestir, punt on es recolliran els dorsals i l’acte de lliurament de premis, on hi haurà instal·lada una pantalla gegant.

La Vertical Montserrat complirà amb totes les mesures sanitàries preventives contra la pandèmia que hi hagi en vigor el dia de la cursa. Per a aquelles persones que vulguin col·laborar, però que no puguin participar a la prova, s'ha habilitat un ‘Dorsal Zero’, que estarà operatiu fins a l’endemà de la celebració de la Vertical, diumenge 12 de juny.

Material addicional: