El portal de Cal Quatre és el nou retallable de la col·lecció de Santpedor

Aquesta Festa Major l’Ajuntament estrena nou retallable de la col·lecció de Santpedor, amb el portal de Cal Quatre.

Es tracta del cinquè retallable, després de la Torre de l’Aigua, l’ermita de Sant Francesc, l’Aiguamoll de la Bòbila i la Plaça Gran U d’Octubre. Tots ells es poden adquirir a l’Ajuntament, a la Biblioteca i a les llibreries del poble de forma gratuïta.

L’Anna, una nena veïna de Santpedor ens acompanya durant tot el recorregut per descobrir els espais més emblemàtics del municipi a partir de pintar, retallar i enganxar.

Eduard Sisquella és l'autor dels dibuixos d'aquesta col·lecció de Santpedor. Veí de Castellnou de Bages, també és autor de les il·lustracions d'altres publicacions com Batecs o El somriure de la princesa.

Sobre el portal de Cal Quatre

El portal de Cal Quatre va ser construït vers el 1368, conegut antigament com a “Portal de Santa Anna” i també com a “Portal de les Verges”, pel fet que hi passava el camí que duia a l’antiga capella Santa Úrsula i les Onze Mil Verges, situada extramurs.

Eren construccions públiques que servien per a la defensa de la vila, en cas de perill s’hi allotjaven guàrdies formades pels mateixos veïns. Ja en el segle XVI, però, foren arrendats a particulars, que els convertiren en habitatges o annexos de les seves cases. Durant el segle XIX, els seus habitants es deien Quatrecasas i feien de ferrers, d’aquí li ve el nom de “Cal Quatre”.