El Lluçanès ja consta com a comarca en els mapes oficials de Catalunya

El Parlament dona llum verda a la 43a entitat comarcal de Catalunya, que integrarà nou municipis i es consolidarà el 2027 amb la creació del Consell Comarcal

L'any 2010, fins a 12 municipis de la zona fronterera entre el Bages, Osona i el Berguedà van presentar a la Generalitat una sol·licitud per a la creació oficial de la comarca del Lluçanès. El 2015 es va dur a terme un procés participatiu entre els veïns perquè opinessin si volien que el seu municipi s'integrés a la nova comarca. El resultat d'aquesta consulta ciutadana va ser favorable a la creació de la comarca en vuit municipis i contrari en cinc, fet que ja definia que el consens no era complet i que el procés no seria tan simple.

El fet que en alguns dels pobles els veïns votessin en contra d'unir-se a la nova comarca ha estat el gran escull des de les consultes del 2015. Finalment, i per accelerar la tramitació abans de les eleccions municipals del 28-M, el Govern va aprovar el projecte de llei que incorpora els vuit municipis que van votar a favor de la creació de la comarca en la votació del 2015: Prats de Lluçanès (que en serà la capital), Alpens, Lluçà, Olost, Oristà, Perafita, Sant Martí d'Albars i Sobremunt.

A més, hi ha un novè poble que, per ara, serà del Lluçanès, però amb incògnita. I és que Sant Feliu Sasserra està incorporat al projecte de llei del Govern malgrat que va guanyar el "no" a la consulta del 2015. En el mateix document es fa una menció especial i es dona l'oportunitat al poble que retorni al Bages, on es troba adscrit ara mateix. Per fer-ho, caldrà un acord del ple municipal que s'haurà de comunicar abans del 31 de març de 2026.

Qui segur que no conformarà la nova comarca per ara seran els altres quatre pobles que van posicionar-se en contra a la votació de fa vuit anys. Els veïns van votar "no" i els plenaris municipals van ratificar la decisió. Es tracta de Santa Maria de Merlès (Berguedà), Sant Agustí de Lluçanès (Osona), Sant Boi de Lluçanès (Osona) i Sant Bartomeu del Grau (Osona)

 Quan es crea el consell comarcal i què hi haurà abans?

Segons el projecte de llei, el Consell Comarcal del Lluçanès s'haurà de constituir després de les eleccions municipals del 2027. Fins llavors, hi haurà un organisme transitori en forma de Mancomunitat que s'encarregarà de la gestió dels interessos de la comarca. En aquest període de transició, els serveis a la ciutadania estaran garantits a través del Consell Comarcal d'origen fins a fer-se efectiu el traspàs a la nova comarca.