Les colles de caramellaires tornen a sortir per celebrar la Pasqua

El tret de sortida serà aquest dissabte, 8 d'abril

Les colles caramellaires de Cardona ja ho tenen tot a punt per a la celebració de la Pasqua. El tret de sortida serà aquest dissabte, 8 d’abril, quan els Caramellaires de Pagès i el Grup de Trabucaires Sant Ramon cantaran i ballaran el Ball de Cascavells pel barri de Bergús. Ja a la nit, a les deu del vespre, la Coral Cardonina cantarà a la plaça Mercat.

Les Caramelles de Cardona, amb més de cent anys d'història, continuaran diumenge 8 d'abril al matí, quan els Caramellaires de la Coromina cantaran pel poble de la Coromina i conjuntament amb els de Pagès i la Colla Jove també pel centre històric de la vila. En acabat, al migdia (13:30h) està prevista la trobada de totes les colles davant de l'Ajuntament, on es cantarà la Sardana de Cardona. A la tarda del diumenge, els Caramellaires de Pagès, acompanyats pels Trabucaires de Sant Ramon, cantaran i ballaran el Ball de Cascavells pel barri de Planès.

Ja dilluns dia 10 d'abril, les Caramelles de la Coromina cantaran per pagès i rodalies.

50 anys del grup de Caramelles de Pagès

A més, enguany, destaca el cinquantè aniversari dels caramellaires de Pagès. La història remunta fins l’any 1974, recollint l’antiga tradició del país, que un grup de 50 van buscar el material que utilitzaven els antics caramellaires i la forma de com duien a terme les caramelles: el grup, durant la Pasqua, anava casa per casa de la pagesia i quan hi arribava demanava permís per cantar. A les cases on convidaven a menjar s’hi feia tot un ritual amb les banderes.

Van recuperar els balls de cascavells tal i com s’havien fet sempre a Cardona, i la vestimenta tradicional. És molt important el fet de la presència de la dansa associada a la cantada. Diverses versions del ball de cascavells eren pròpies dels caramellaires sobretot per les contrades del Pla de Bages i Berguedà.

De seguida es va anar engrandint el grup i avui són més de 100 persones d’entre 3 i 75 anys i la festa de les Caramelles de Pagès s’ha consolidat i segueix endavant. Podeu llegir tota la informació aquí.