PIMEC Catalunya Central considera que la diversificació de l'activitat afavorirà el creixement econòmic del territori l'any 2023

Carles Mas, director de l’Àrea d’Economia i Empresa de la patronal, ha explicat en un acte a la seu de PIMEC Catalunya Central que l’any 2023 comença amb molta incertesa, a l’espera de l’evolució de la inflació, els tipus d’interès i la geopolítica

La recuperació del Bages i el Berguedà després de la crisi de la Covid-19 va ser intensa, especialment gràcies a l’estabilitat dels sectors amb major fortalesa al territori i a la diversificació de l’activitat

Manresa, 17 de febrer de 2023. PIMEC ha analitzat les projeccions de l’economia internacional per aquest any 2023 en un acte celebrat avui a la seu de PIMEC Catalunya Central. El director de l’Àrea d’Economia i Empresa de la patronal, Carles Mas, ha exposat els diversos escenaris de l’economia mundial que es poden donar enguany i ha explicat que “la inflació, els tipus d’interès i la geopolítica determinaran que es doni una situació o una altra”. A més, Mas s’ha referit a com afectaria cadascun dels escenaris a l’economia catalana i, en conseqüència, a la Catalunya Central.

A la jornada també hi ha participat el president de PIMEC Catalunya Central, Esteve Pintó, que ha donat la benvinguda i ha destacat que “amb aquest acte s’ha donat el tret de sortida a les trobades per al teixit empresarial de la Catalunya Central que es realitzaran enguany”.

L’acte també ha servit per analitzar la situació econòmica de la Catalunya Central. El director de l’Àrea d’Economia i Empresa de PIMEC ha explicat que continuarà el creixement econòmic, dins d’un context de desacceleració de l’activitat. Concretament, s’ha centrat en parlar de les comarques del Bages i el Berguedà, on es preveu que es doni un creixement econòmic durant l’any 2023 degut a la diversificació de l’activitat i a l’estabilitat que presenten els sectors amb major fortalesa en el territori. Alerta, però, que caldrà estar atents al procés de desinflació, on en el cas d’estancar-se pot produir un deteriorament més accelerat de l’economia a partir del segon semestre de l’any.

Situació econòmica del Bages

Pel que fa a la comarca del Bages, Mas ha explicat que la forta recuperació del VAB l’any 2021, amb un creixement del 6,5%, fou insuficient per recuperar la molt notable contracció provocada per la pandèmia. Així doncs, el VAB generat el 2021 es va situar un -10,2% per sota del generat l’any 2019.

A més, ha assenyalat que “l’empenta post-Covid-19 es va basar en el notable creixement dels serveis (7,5%), el principal sector de la comarca amb gairebé el 62% del VAB”. També s’ha referit al comportament positiu de la industria (6,3%) i del sector primari  (1,6%). Per contra, sectors com el de la construcció han experimentat un retrocés (-1,9%).

D’altra banda, el director de l’Àrea d’Economia i Empresa ha puntualitzat que aquesta és la segona comarca de la demarcació de Barcelona pel que fa a la diversificació de la indústria, amb una forta tradició del sector metal·lúrgic. A més, s’ha referit al bagatge industrial i exportador del territori. “Més del 65% de les primeres 200 empreses de la comarca realitzen una activitat exportadora/importadora”, ha afirmat. Finalment, Mas ha destacat el potencial que té el Bages per atreure grans empreses.