El Consell Comarcal promou un estudi que planteja la creació d'una xarxa intermunicipal de vies ciclistes al Pla de Bages

El Consell Comarcal del Bages ha promogut un estudi que planteja la creació d’una xarxa intermunicipal de vies ciclistes al Pla de Bages. En el marc del Consell d’Alcaldesses i Alcaldes del Bages, que s’ha celebrat aquest dimecres a Navarcles, s’han presentat els eixos bàsics del document que dibuixa 81 quilòmetres de xarxa ciclista intermunicipal al Pla de Bages en una àrea d’onze municipis, 134.000 habitants i més de 18.000 treballadors i treballadores. El conseller de l’Àrea de Territori i Mobilitat del Consell Comarcal del Bages, David Aaron López, explica que “ens plantegem poder disposar d’una infraestructura de qualitat que situï la bicicleta com a element de salut i alternativa segura al vehicle privat i que ajudi a descarbonitzar la mobilitat del Pla de Bages”. Des del Consell Comarcal del Bages es posa en valor “la capacitat de liderar i poder aportar solucions a una mobilitat verda que marcarà el futur”.

 

L’Estudi per a la creació d’una xarxa intermunicipal de vies ciclites al Pla de Bages per a una mobilitat activa i descarbonitzada ha estat elaborat amb el suport tècnic de la Diputació de Barcelona i ha comptat amb la participació activa dels onze municipis que formen part de l’estudi i de la Cambra de Comerç de Manresa. El document planteja una primera avaluació de les vies que caldria habilitar i identifica corredors de mobilitat ciclista que farien possible poder articular aquesta xarxa intermunicipal de mobilitat verda amb una inversió aproximada de 26 milions d’euros. El document delimita sis àrees amb una xarxa global de 81 quilòmetres d’itineraris de nous corredors que també es complementarien amb les dues grans xarxes supramunicipals com poden ser les vies blaves i la via intercatalunya.

 

Ajuntaments participants

Els ajuntaments que han participat de l’estudi són Sallent, Callús, Santpedor, Sant Joan de Vilatorrada, Navarcles, Sant Fruitós de Bages, Manresa, El Pont de Vilomara i Rocafort, Sant Salvador de Guardiola, Castellgalí i Sant Vicenç de Castellet. El Consell Comarcal del Bages ha traslladat l’estudi als ajuntaments participants i a la resta d’administracions implicades i, amb el suport de la Diputació de Barcelona, ha iniciat l’elaboració d’un pla estratègic per al seu desenvolupament.

 

L’impuls per a l’elaboració de l’estudi ha estat una resposta del Consell Comarcal del Bages i de l’Ajuntament de Manresa a la petició feta el juny de 2020 per la Taula de Territori, Sostenibilitat i Infraestructures de la Cambra de Comerç i Indústria de Manresa de promoure una xarxa de vies ciclistes al Pla de Bages. Aquesta demanda va ser recollida pel Consell d’Alcaldesses i Alcaldes que va promoure l’elaboració del document que, finalment, ha estat presentat als alcaldes i alcaldesses de la comarca aquesta setmana.