La Festa del Tomàquet del Bages arrenca dilluns amb una demostració de cuina i culminarà dissabte amb un mercat amb 24 varietats

Els actes, del 18 al 23 de juliol, posaran en valor l’horta bagenca i els pagesos que la produeixen. El ‘showcooking’ tindrà lloc dilluns, a les 18h, a la Fundació Alícia, on cuiners de la comarca elaboraran els plats que es podran degustar al Sopar del Tomàquet, dijous al Parc de la Seu. L’acte central, el Mercat del Tomàquet, es farà el dissabte 23 de juliol a l’ombra del Passeig Pere III i reunirà 24 varietats diferents de tomàquet que es conreen al Bages. En total, la festa reunirà una vintena d’activitats, que oferiran diversos tastos gastronòmics, on destaquen propostes com el maridatge de tomàquets amb vins del Bages i un tast durant la caminada nocturna per la séquia. Les inscripcions estan obertes.

 

Dilluns vinent, 18 de juliol, arrenca la sisena edició de la Festa del Tomàquet del Bages, organitzada per l’Ajuntament de Manresa conjuntament amb una dotzena d’entitats i institucions de la comarca, i que té com a objectiu posar en valor l’horta bagenca i els pagesos que la produeixen. Al llarg de la setmana, hi haurà prop d’una vintena d’activitats per donar a conèixer el producte estrella de l’horta de la comarca, el tomàquet, i els seus productors, així com reflexionar sobre el model agroalimentari. Les inscripcions de les activitats, que es poden consultar al web de la Festa del Tomàquet, continuen obertes.
 

La festa començarà dilluns, a les 18h, a la Fundació Alícia de Món Sant Benet, amb el ‘showcooking’ del tomàquet. Es tracta d’una activitat en què diversos cuiners de la comarca ensenyen com cuinar els plats que es degustaran al Sopar del Tomàquet, un dels actes principals de la festa, que tindrà lloc dijous 21, a les 21h, al parc de la Seu de Manresa.
 

Com a novetat, aquest any, després del ‘showcooking’, s'ha preparat una trobada entre restauradors i productors per donar a conèixer alguns productes de la comarca que es considera que no són prou coneguts pels cuiners. L'objectiu és potenciar l'ús de producte local i de temporada per part dels restaurants de la comarca del Bages per així promocionar la gastronomia bagenca.
 

El Sopar del Tomàquet inclourà plats amb varietats diferents de la comarca
 

Pel que fa al Sopar del Tomàquet, que es farà el 21 de juliol al Parc de la Seu, s’hi podran degustar tomàquets de pagesos locals cuinats per restauradors de la comarca. L’acte, organitzat per Bages Impuls amb la col·laboració de vuit cuiners del Bages, oferirà plats de gran qualitat gastronòmica. Aquest any, el menú incorporarà el llegum com a producte convidat i cada plat contindrà una varietat diferent de tomàquet. El menú, que es pot consultar aquí, inclourà plats com salmorejo amb tomàquet i remolatxa; tomàquet i cous cous amb fruits secs; coca de recapte de tomàquet amb albergínia blanca i pebrot escalivats; tàrtar de tonyina amb tomàquet i carbassó i hamburguesa de llegums amb quètxup de tomàquet, entre d’altres.
 

Maridatge amb vins del Bages i un tastet de tomàquets a la caminada nocturna
 

En relació a les anteriors edicions, durant la setmana s’ha ampliat el nombre d'actes on es podrà degustar el producte local. Entre d'altres propostes, hi haurà un maridatge de tomàquets i vins del Bages el 20 de juliol a les 20h (a l’Espai 1522); un pintxo pote tomaquer al mateix 20 de juliol als bars del nucli antic; un tastet de productes locals de l’Obradora del mercat Puigmercadal el 21 de juliol a les 19h; un tast de tomàquets durant la caminada nocturna per la séquia el 22 de juliol, i diversos tastos organitzats durant el Mercat del Tomàquet.
 

Un Mercat del Tomàquet amb 24 varietats i diversos tastos i actes paral·lels
 

El Mercat del Tomàquet serà, precisament, l’acte central de la festa i servirà per culminar-la. Tindrà lloc el dissabte 23 de juliol, de 9h a 14h, al Passeig Pere III, en el tram de davant del Casino. S’hi podran comprar tomàquets de 24 varietats diferents: Montserrat buit, Sant Benet, Rosa ple (Mura), Rosa buit, Rosa Barbastre, Blau, Pit de monja, Pebroter, Cor de bou, Cor de bou rosat, Tinet (vermell d'amanir), Palamós (de penjar), Cirerol, Cirerol de Pera , Pera, Queralt, Esquena verd, Montgrí, tomàquet de penjar, bombeta groc, verd de marge, ratllat de califòrnia, Ple de Berga i República.
 

Aquest any, el mercat incorpora alguns productes d'horta i també una petita mostra d'altres productes del Bages com ous, pa, licors, formatge o mel. Al llarg del matí, el mercat tindrà una sèrie d'actes paral·lels: esmorzar de forquilla, tallers d’extracció de llavors, una demostració del grup Cuinetes Confinades (que explicarà com cuinar diversos plats amb tomàquets), un tast de formatges Gavarresa i un tast de cervesa Hoppit.
 

El programa incorpora activitats relacionades amb l’any ignasià
 

Caminades, visites guiades a productors i jornades tècniques són algunes altres de les activitats que s’han programat per a la Festa del Tomàquet, a més a més de la projecció de la pel·lícula ‘Alcarràs’, de Carla Simon, que ja ha esgotat les entrades. Serà el 22 de juliol, a les 19h, a la Sala Plana de l’Om. La pel·lícula, que ha estat la gran triomfadora a la Berlinale, ha aconseguit posar la problemàtica de la pagesia i el relleu generacional en el centre de debat.
 

Enguany, el programa incorpora activitats relacionades amb Ignasi, aprofitant la commemoració de Manresa 2022. El màxim exponent serà dissabte: els visitants de fora de la ciutat podran gaudir d'un dia complet amb el Mercat del Tomàquet al matí (amb els diversos actes paral·lels) i la Refesta, la Festa del Camí Ignasià, la celebració per commemorar les festes de canonització de Sant Ignasi. La Refesta començarà a partir de les 19h i acabarà a mitjanit.
 

Actes organitzatss conjuntament per l’Ajuntament i entitats que treballen al territori
 

La Festa del Tomàquet és organitzada conjuntament per l’Ajuntament de Manresa, el Consell Comarcal del Bages, MengemBages, la Fundació Turisme i Fires de Manresa, l’Associació de productors i elaboradors agroalimentaris del Bages, l'Escola Agrària de Manresa, Proper, l’Era, Parc de la Sèquia, la Fundació Alícia, l'Associació de Defensa Vegetal del Bages, Bages Impuls i l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central. També col·laboren a la Festa del Tomàquet els ajuntaments de Sant Fruitós de Bages i de Castellbell i el Vilar.
 

La festa es va estrenar fa sis anys i, des de llavors, s’ha anat consolidant i ha ampliat el discurs cap a tots els productes locals, però sense fer perdre protagonisme al producte estrella, el tomàquet. El certamen és possible gràcies al treball conjunt d'un nombre molt important d'entitats del territori que treballen conjuntament per omplir la festa d'activitats. La festa també permet generar xarxes col·laboratives entre productors, distribuïdors i ciutadania i contribuir a la dinamització del comerç local i el Centre Històric.
 

Podeu consultar totes les activitats a la pàgina web de la Festa del tomàquet.