Súria recupera de forma virtual l'antic retaule major de Sant Cristòfol en un concert especial del Festival Espurnes Barroques a l'Església del Roser

Un concert especial es va viure aquest dissabte 4 de juny a l’Església del Roser dins del 5è Festival Espurnes Barroques, amb la recuperació virtual de l’antic retaule major de Sant Cristòfol de Súria, que va ser destruït l’any 1936. La seva imatge projectada va presidir una gran interpretació de l’obra ‘Tres lliçons de tenebres’ de François Couperin, dirigida pel prestigiós organista Juan de la Rubia.

Aquesta ha estat la primera vegada que la imatge d’aquesta obra del segle XVII s’ha pogut tornar a veure en el seu emplaçament original des que va ser destruïda al començament de la guerra civil. La seva recuperació virtual en una pantalla de grans dimensions va generar un sentiment d’emoció en un concert de gran nivell musical que va ser molt aplaudit pel públic que omplia el temple del Poble Vell surienc.

El retaule havia estat pactat l’any 1646 i va ser construït per l’escultor manresà Josep Generes a partir d’una traça del també escultor vigatà Miquel Vidal, després del primer engrandiment del temple en la primera meitat del segle XVII.

La recuperació virtual del retaule ha estat impulsada per l’Ajuntament de Súria, a través de les àrees d’Alcaldia i de Cultura per a aquesta edició d’Espurnes Barroques. La imatge prové d’una postal del fotògraf sallentí Sebastià Llenas, anterior a l’any 1915, procedent del fons de l’estudiós solsoní Jaume Tarrés.

En els treballs de recerca i edició digital de la imatge han participat l’historiador surienc Jordi Algué i la dissenyadora i il·lustradora surienca Coaner Codina. Al final del concert, les persones assistents van rebre una reproducció d’aquesta històrica fotografia, editada per l’Ajuntament.

La interpretació de ‘Tres lliçons de tenebres’ va anar a càrrec de Juan de la Rubia (orgue i direcció), Irene Mas (soprano), Mercè Bruguera (mezzo-soprano) i Lixsania Fernández (viola de gamba). Juan de la Rubia és organista titular de la basílica de la Sagrada Família (Barcelona).

En la presentació de l’acte, el director del Festival, Josep Barcons, va explicar que es tractava “d’un concert que no és només un concert” perquè la presentació de la imatge del retaule representa “una tasca de recuperació patrimonial importantíssima”. Posteriorment, el tècnic de l’àrea municipal de Cultura, Josep Peramiquel, va explicar la història del retaule i en va descriure els elements fonamentals.

Com a acte previ al concert, el monjo de Montserrat Jordi-Agustí Piqué, president del Pontifici Institut Litúrgic de Roma va oferir la conferència ‘Llums i tenebres’, relacionada amb l’obra musical interpretada. L’acte va omplir l’auditori del Casinet-Cal Balaguer del Porxo.

Aquestes dues activitats del 5è Festival Espurnes Barroques a Súria van ser complementades amb tastos de vins d’Oller del Mas i d’olis d’Olis Migjorn.

La programació d’aquesta 5a edició continuarà fins al proper diumenge 12 de juny. Enguany, el Festival Espurnes Barroques commemora el 500 anys del pas de Sant Ignasi de Loiola per Manresa, amb el lema ‘Llum barroca’ i destacats concerts i activitats per tot el Territori Barroc.

L’Ajuntament de Súria forma part del nucli impulsor del Festival des de la primera edició, juntament amb altres institucions, entitats i persones de la Catalunya central.