El Festival Espurnes Barroques porta a Súria una conferència i un concert d'alt nivell, amb la recuperació simbòlica de l'antic retaule de l'Església del Roser

El Poble Vell acollirà aquest dissabte 4 de juny dues propostes musicals molt destacades del Festival Espurnes Barroques, amb un concert i una conferència a càrrec de prestigiosos intèrprets i especialistes. Un dels elements rellevants del concert serà la recuperació simbòlica i virtual del retaule barroc de l’Església del Roser, que va ser destruït l’any 1936.

El concert serà a càrrec del prestigiós intèrpret Juan de la Rubia, organista titular de la basílica de la Sagrada Família (Barcelona), la soprano Irene Mas, la mezzo-soprano Mercè Bruguera i Lixsania Fernández, intèrpret de viola de gamba, que oferiran l’obra ‘Tres lliçons de tenebres’ del compositor francès François Couperin.

L’hora d’inici del concert serà les 20.30 h, a l’Església del Roser. L’acte es completarà amb un tast d’olis Migjorn i vins d’Oller del Mas.

Prèviament, el monjo de Montserrat Jordi-Agustí Piqué, president del Pontifici Institut Litúrgic de Roma, oferirà a Cal Balaguer del Porxo la conferència ‘Llum i tenebres’, relacionada amb l’obra del concert. La conferència començarà a les 18.30 h, i es tancarà amb un tast a cegues de vins d’Oller del Mas.

Dins de les activitats educatives del Festival Espurnes Barroques, entre dimecres 1 i divendres 3 de juny s’han ofert assajos oberts de Juan de la Rubia, Irene Mas, Mercè Bruguera i Lixsania Fernández a l’Església del Roser, adreçats a l’alumnat d’Escoles de Música i altres centres educatius de Súria i altres municipis de l'entorn.

Aquests assajos oberts han ofert la possibilitat d’assistir a la preparació d’un concert i de mantenir un col·loqui directe amb intèrprets de primer nivell.

Recuperació virtual de l’antic retaule barroc de l’Església del Roser

Durant el concert de l’Església del Roser serà projectada una imatge de l’antic retaule barroc de l’Església del Roser, que d’aquesta manera es podrà tornar a veure per primera vegada en el seu emplaçament original des que va ser destruït al començament de la guerra civil.

Aquesta recuperació virtual del retaule ha estat impulsada per l’Ajuntament de Súria a través de les àrees d’Alcaldia i de Cultura. La iniciativa ha comportat un treball previ de recerca per localitzar una imatge adient per a la seva projecció en pantalla gran.

La imatge que es projectarà durant el concert prové d’una foto-postal del fotògraf sallentí Sebastià Llenas, anterior a l’any 1915. La foto-postal ha estat cedida per l’estudiós solsoní Jaume Tarrés. En els treballs de recerca i posterior edició de la imatge original també hi han participat l’historiador surienc Jordi Algué i la dissenyadora i il·lustradora surienca Coaner Codina.

El desaparegut retaule barroc de l’Església del Roser, dedicat a Sant Cristòfol, va ser realitzat a mitjans del segle XVII per l’escultor i tallista manresà Josep Generes, a partir d’una traça del també escultor vigatà Miquel Vidal.

Enguany es celebra la 5a edició del Festival Espurnes Barroques. L’Ajuntament de Súria forma part del nucli impulsor del Festival des de la primera edició, juntament amb altres institucions, entitats i persones de la Catalunya central, amb l’objectiu de revaloritzar el patrimoni barroc del territori.

L’assistència a la conferència i al concert d’aquest dissabte 4 de juny al Poble Vell pot ser independent.