El programa europeu Urbact incidirà en la dinamització del Centre Històric de Manresa

La trobada que es fa aquesta setmana a Letònia posa sobre la taula problemàtiques de set ciutats petites i mitjanes de set països diferents i busquen solucions i estratègies innovadores i creatives.

 

El Centre Històric de Manresa es beneficiarà d’accions de dinamització derivades programa europeu Urbact que potencia l’acció en zones urbanes que es consideren deprimides. Avui dijous i demà divendres hi ha una trobada de set ciutats petites o mitjanes a Aluksne (Letònia) que tenen problemàtiques semblants, entre les quals hi ha una delegació de Manresa.

 

En el decurs dels propers mesos des del Comissionat del Centre Històric es promouran trobades per formar grups de treball específics en diferents àmbits que requereixen d’una atenció especial, com la revitalització dels espais comercials, la integració dels grups socials més vulnerables o la dinamització cultural i econòmica.

 

El punt de referència és la ciutat alemanya d’Alterna, que lidera aquesta xarxa de ciutats i que ha assolit bons resultats en determinades accions que ja ha executat. Una representació d’aquesta ciutat va visitar aquest any passat Manresa amb l’objectiu de conèixer la realitat del municipi i, en especial del seus barris més antics.

 

En la trobada que es fa aquesta setmana a Aluksne hi són presents la tècnica municipal, Sònia Puyol, i el dinamitzador social i cultural, Jordi Serra, que forma part del col·lectiu L’Antic, entitat implicada en tot allò relacionat amb el Centre Històric.

 

Un projecte que promou l’intercanvi d’experiències

 

L’Urbact és un programa europeu d'aprenentatge i d'intercanvi que promou el desenvolupament urbà sostenible i que dona suport a diverses ciutats europees amb l'objectiu de treballar conjuntament en el desenvolupament de solucions i afrontar els reptes urbans més importants.

 

Les bones pràctiques que ofereix  aquesta xarxa de transferència consisteixen en desenvolupar intervencions basades en les capacitats locals que, tot i amb pocs recursos, puguin frenar i revertir el declivi social, econòmic i ambiental a llarg termini. Aquesta xarxa es compromet a donar suport als socis per trobar solucions innovadores i poc costoses per revitalitzar els serveis públics i l‘economia, regenerar el teixit urbà i desenvolupar la societat civil en un context de declivi a llarg termini.

 

El finançament europeu de la xarxa té una durada de dos anys, fins desembre de 2020.