Ignasi Domènech, fem justícia!

Els catalans sovint som massa prudents i fins i tot discrets.

Ens costa posar en valor el nostre patrimoni i a diferència del què passa a França o als Estats Units, per exemple, tenim el tarannà del treball de formigueta, d’anar fent sense que es noti massa.

Des del Gremi comencem l’any entossudits a capgirar aquesta tendència, trencar motlles i posar en valor la figura del cuiner manresà Ignasi Domènech. El seu llegat és tant brutal, que és realment difícil resumir-lo en aquestes línies. És considerat el pare de la cuina catalana moderna i incomprensiblement continua essent un gran desconegut.

Pensem que ha arribat el moment de fer-li justícia i que la ciutat reconegui públicament la seva trajectòria amb orgull i de manera desacomplexada. La investigació, la divulgació del coneixement, la cura pel producte o el respecte per a la cuina popular són en l’esperit de Domènech. I malgrat haver passat més de  mig segle són conceptes actuals que eixamplen la seva figura i compartim al 100%.

Ignasi Domènech forma part del nostre patrimoni amb majúscules i cal reivindicar-lo. Tots els cuiners catalans més destacats continuen aprofitant el seu bagatge, mentre nosaltres ho fem en silenci i amb la boca petita. Ha arribat l’hora que Manresa ens el fem nostre, el posem en valor i esdevingui un dels elements clau que identifiquin i donin caràcter a la cuina del territori.

Des del Gremi creiem que encara hi som a temps!