El Departament de Cultura i l'Ajuntament de Cardona renoven el conveni de gestió conjunta del Castell

El Departament de Cultura, a través de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, i l’Ajuntament de Cardona han renovat el conveni de gestió conjunta del Castell de Cardona amb la voluntat de continuar sumant esforços en la promoció del conjunt monumental, així com d’assentar un model de proximitat que permet una gestió més eficient dels recursos.
 
El primer acord entre les dues institucions es va signar el 2016, fruit de la col·laboració que ja s’havia iniciat el 2007. Entre altres, el conveni estableix la gestió compartida dels serveis de venda i reserva d’entrades, que es fa des del portal de venda de Cardona Turisme, i la gestió de totes les visites guiades per part de l'Ajuntament, a través de la Fundació Cardona Històrica. El text també inclou la difusió conjunta dels actes que se celebren al Castell, la recerca de futurs patrocinis per a la conservació i promoció del conjunt i el foment de turisme cultural.
 
El conveni —que, com el que es va signar el 2016, tindrà una vigència de dos anys— ha estat rubricat a l’Ajuntament de Cardona per part del seu alcalde, Ferran Estruch, i del director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Josep Manuel Rueda, en una reunió en la qual també hi ha assistit la gerent de la Fundació Cardona Històrica, Anna Poza, i la cap de l’Àrea de Monuments i Jaciments de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Marina Miquel.
 
La trobada també ha servit per valorar les inversions al Castell per als pròxims anys, que han de preveure actuacions de millora, entre altres a la part de les muralles, el tram principal d’accés de vianants, el camí cobert i la il·luminació, de la qual s’espera poder comptar amb el projecte executiu aquest 2019.
 
 
Castell de Cardona
Fortalesa inexpugnable d’arquitectura imponent i símbol de la resistència dels catalans durant la Guerra de Successió, el Castell de Cardona conserva joies arquitectòniques de diferents èpoques: la torre defensiva de la Minyona (segle XI), la Col·legiata de Sant Vicenç d’estil romànic, restes d’un claustre gòtic o la capella de Sant Ramon Nonat. En l’actualitat, l’antic palau i el monestir formen part del Parador Turístic. L'element més destacable del conjunt és, però, l'església de Sant Vicenç, construïda al segle X per acollir una comunitat de canonges, sota el patrocini dels senyors de Cardona. La unitat de la seva construcció l'ha convertit en una de les joies del primer romànic català.