El Consorci de l'Agulla aprova el document marc d'ordenació de l'àmbit de l'Agulla

La Junta General del Consorci de l’Agulla ha aprovat avui el document que estableix les directrius i criteris per a l’ordenació urbanística de l’àmbit del consorci i és l’eina de consens a partir de la qual els ajuntaments de Manresa i Sant Fruitós de Bages adaptaran el seu planejament urbanístic, per incloure-hi les determinacions d’aquest document marc. El document, que és un avanç de planejament, preveu l’ampliació del parc de l’Agulla.

 

 

El Consorci de l’Agulla va ser creat pels ajuntaments de Manresa i Sant Fruitós de Bages per tal de, conjuntament, posar sobre la taula l’ordenació urbanística d’aquest sector. Avui s’ha aprovat el document més rellevant de la història de l’ens: el document de Modificació puntual del POUM de Manresa i d’alteració del planejament general de Sant Fruitós de Bages en l’àmbit del Consorci de l’Agulla, que és el document marc d’ordenació de tot l’àmbit de l’Agulla. A la Junta General del Consorci hi han assistit els representants de tots dos ajuntaments, encapçalats pels alcaldes de Sant Fruitós (que ara ostenta la presidència del consorci), Joan Carles Batanés, i Manresa, Valentí Junyent, i el regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament de Manresa Marc Aloy.

 

El document fixa com a objectius generals plantejar una proposta d’ordenació global, així com l’estructura general de mobilitat, el sistema d’espais lliures, els usos i una primera valoració econòmica pel seu desenvolupament. I ho fa amb un reconeixement dels valors ambientals i paisatgístics propis del lloc, per avançar cap a un urbanisme sostenible.

 

Per altra banda, el document fixa l’estructura de la mobilitat interna de vianants, bicicletes i vehicles en relació als recorreguts principals externs i la connectivitat amb Manresa i Sant Fruitós. I preveu els punts o portes d’accés al parc vinculades a les infraestructures principals de mobilitat, establint reserves d’estacionament de vehicles, fixant punts d’ubicació de parades de transport públic i preveient la reserva de sòl necessari per possibilitar, en el futur, una parada dels Ferrocarrils de la Generalitat, ja que la línia de Manresa a Súria i Sallent passa per l’àmbit.

 

Però el motiu principal per a la redacció d’aquest document ha estat, sens dubte, l’ampliació del parc de l’Agulla. Així doncs, el document defineix el sòl destinat a espais lliures i la intensitat d’usos permesos en coherència amb els valors ambientals, i estableix una estratègia de creixement tenint en compte les preexistències, la preservació del paisatge i la gestió agrícola en coherència amb els espais naturals limítrofs, els recorreguts de vianants i bicicletes i la seva connectivitat amb els nuclis urbans més propers.

 

Per la importància dels objectius plantejats, aquest document va molt més enllà i ofereix un nivell de concreció més alt del que és necessari en un avanç de planejament, amb l’objectiu de facilitar la incorporació de les seves determinacions als planejaments urbanístics de tots dos municipis amb major coherència.

 

 

Més sòl públic, piscines d’estiu i possibilitat de nous equipaments

 

Les novetats més destacades que inclou el pla són les següents:

 

  • Manteniment com a sòl no urbanitzable els sòls destinats als sistemes d’espais lliures, sistemes viaris i de camins públics i equipaments.

 

  • Preveure com a sistemes d’espais lliures els terrenys que es consideren necessaris, a curt o llarg termini, per a l’assoliment dels objectius principals d’ampliació del parc de l’Agulla i qualificar com a sòl privat d’ús agrícola la resta, amb unes condicions que permetin garantir la preservació del paisatge i la seva correcta vinculació amb els espais lliures.

 

  • Preveure un àmbit de sòl urbanitzable per a la zona del tennis, incloent els terrenys necessaris per crear una bossa d’aparcament i un nou recorregut viari d’accés al parc, pel nord, entre el recinte del Club Tenis Manresa i la C-25 que millori la gestió de la mobilitat del propi equipament esportiu i possibiliti nous usos complementaris a l’oferta esportiva actual.

 

  • Preveure un àmbit de sòl urbanitzable per al desenvolupament residencial en baixa intensitat de l’àmbit del Camí de les Aigües i la inclusió dins del mateix àmbit dels terrenys situats al nord de la Parada –Ca la Rodona-, amb l’objectiu de destinar-los a sistema d’espais lliures.

 

  • Preveure un àmbit de sòl urbanitzable per al desenvolupament d’un equipament de piscines a l’aire lliure.

 

  • Preveure la possibilitat d’implantació de nous equipaments públics destinats al lleure, l’esport i la natura.

 

 

A partir de l’aprovació d’aquest document seran els ajuntaments de Manresa i Sant Fruitós els responsables d’adaptar el seu planejament a les determinacions previstes en el pla.

 

 

Un document de consens cuit a foc lent

 

L’aprovació del document de Modificació puntual del POUM de Manresa i d’alteració del planejament general de Sant Fruitós de Bages en l’àmbit del Consorci de l’Agulla no només és important perquè posa les bases per a l’ordenació, els usos i els futurs creixements del parc de l’Agulla sinó, perquè ha estat un document treballat molt meticulosament i fruit del consens tant entre els municipis de Manresa i Sant Fruitós com dels grups municipals que integren les corporacions d’ambdós municipis. És un document redactat pels tècnics municipals però les propostes planejades han estat treballades, analitzades i debatudes per una comissió de seguiment formada per representants de tots els grups polítics que integren el Consorci de l’Agulla en representació de cada municipi, així com dels tècnics, secretaris d’ambdós ajuntaments i pel president i vicepresident. Aquesta comissió ha realitzat 3 sessions de treball al llarg del darrer any.

 

Aquest migdia, la Junta General del Consorci ha aprovat el document per onze vots a favor, els dels representants dels grups polítics de Manresa i Sant Fruitós, i una abstenció (del grup de la CUP). En la roda de premsa posterior a la Junta, el president del Consorci i alcalde de Sant Fruitós, Joan Carles Batanés, ha explicat que s’ha aprovat un avanç de planejament, i que posteriorment caldran les aprovacions inicial, provisional i definitiva, però “el pas que hem fet avui és molt important. El primer és el que hem de fer amb més fermesa, els passos que vindran després es basen en aquest”. Batanés ha remarcat el treball intens tant a nivell polític com tècnic per arribar a aquesta aprovació, i per això “avui tenim motius de satisfacció”. Segons ell, l’avanç de planejament aprovat avui “ha de regir el futur d’un àmbit molt important, no només per Manresa i Sant Fruitós de Bages, sinó pel conjunt de la comarca”.

 

Al seu torn, el regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament de Manresa, Marc Aloy, ha entrat més a fons en els detalls d’un document que és “fruit del consens i del treball conjunt de molts anys”. El regidor ha posat en valor que l’avanç de planejament té en compte les preexistències (el parc actual i les activitats agrícoles i ramaderes que funcionen i s’han de preservar), i “manté els valors ambientals i paisatgístics d’aquest entorn. L’urbanisme que estem fent ha de ser sostenible i estar lligat a aquests valors”.

 

El document, ha explicat Aloy, conté 4 àmbits diferenciats (vegeu-ne una imatge): l’espai que ocupa el Parc  Tecnològic, i tres de nous: el que s’ha previst per a unes noves piscines d’estiu, dins el terme municipal de Manresa;  el que hi ha a l’entorn del Tennis Manresa, que pot tenir uns usos més intensius que fins ara; i el del Camí de les Aigües, on es podrien guanyar espais lliures, equipaments, etc. Aloy també ha remarcat les noves sones d’aparcament previstes, en punts d’accés a l’àmbit del parc de l’Agulla ampliat, i la creació d’un nou eix viari que actuí de ronda i que absorbeixi el trànsit que actualment passa entre l’Agulla i el Club de Tennis. Aloy ha afirmat que el document “és molt interessant i així que estigui aprovat serà exposat i recomanem a tothom consultar-lo”.

 

Aloy també ha agraït l’esforç de l’equip tècnic dels ajuntaments per fer possible el document, com també ho ha fet el vicepresident del Consorci i alcalde de Manresa, Valentí Junyent, qui ha assegurat que “avui aprovem aquest document que estableix un marc regulador per tenir clar on som i on anem a l’entorn del parc de l’Agulla, que té una significació que va més enllà de Manresa i Sant Fruitós. Ens hem de felicitar d’aquest acord i del consens aconseguit”. Junyent, doncs, ha afirmat també que “és una satisfacció haver arribat a un acord complex, treballat i que no ha estat fàcil”. L’alcalde ha tingut un record “per als que ens han precedit i han caminat en la direcció d’arribar avui a aquest acord”.

 

El document seguirà ara la seva tramitació, que es pot perllongar durant un any, aproximadament. Alhora, es donarà a conèixer a la ciutadania, al llarg de l’any vinent, per tal de recollir suggeriments.

 

El document xifra en 12,5 milions d’euros el cost d'assolir els objectius del pla, que es podrien anar concretant durant els propers anys. D'aquests, 6 serien finançats pel Consorci; 1,5 serien per a la construcció del nou vial exterior, que també serviria per millorar la connexió de Sant Fruitós amb Pineda de Bages i que serien aportats per aquest ajuntament; 3 anirien a càrrec de l’Ajuntament de Manresa, per al finançament de les piscines d’estiu; i 1,5 seria 1,5 seria pel manteniment dels nous espais i seria finançat pel mateix Consorci.

 

En la Junta d’avui també s’ha aprovat l’adequació de l’espai situat davant del parc de l’Agulla, a la carretera de Santpedor, amb nova vegetació, un recorregut de vianants, zona de pàrquing i la instal·lació d’una parada de bus interurbà, uns treballs que es finançaran a través d’una subvenció que el Consorci atorga a la Junta de la Sèquia.

 

Antecedents

 

El 12 d’abril del 2003, catorze entitats que conformen una representació diversa del teixit associatiu de la comarca celebraren una jornada de debat, a la seu de la Fundació Universitària del Bages, sota el nom de El sistema d’espais lliures. Propostes estratègiques a l’entorn de l’Agulla, que tenien com a objectiu principal, establir un consens ampli sobre quin projecte de futur calia donar als espais propers al parc de l'Agulla en un moment en què la pressió urbanística dins d’aquest àmbit que forma el corredor natural entre Manresa i Sant Fruitós era elevada, tant per la construcció de noves infraestructures com la ronda nord de Manresa o la proposta d’una nova carretera –no executada–- per connectar el nus del Guix amb l’Eix Transversal, com per altres interessos de caràcter privat.

 

El signants de la Declaració foren les següents entitats i col·lectius: Col·legi d’Arquitectes de Catalunya –Delegació del Bages-Berguedà–, Col·legi de Geògrafs a Catalunya, Centre d’Estudis del Bages, Institució Catalana d’Història Natural –Delegació del Bages–, Col·lectiu Ecologista l’Alzina, Universitat Politècnica de Catalunya –Escola Universitària Politècnica de Manresa-, Federació d’Associacions de Veïns de Manresa, Federació d’Associacions de Veïns del Bages, Societat Catalana d’Ordenació del Territori, Agrupació d’Arquitectes Urbanistes de Catalunya, Centre Excursionista Montserrat, Centre Excursionista de la Comarca del Bages i Òmnium Cultural – Delegació del Bages-.

 

Dos anys més tard, el 13 de juny de 2005 l’Ajuntament de Manresa i Projectes Territorials del Bages van signar un conveni per al desenvolupament del Parc Tecnològic. Aquest conveni també lligava el desenvolupament del Parc Tecnològic amb l’ampliació del parc de l’Agulla mitjançant la cessió per part de Projectes Territorials del Bages d’una zona de sòl no urbanitzable de 19 hectàrees situada al terme de Sant Fruitós de Bages, corresponent al turó del Serrat del Guix i els sòls que el rodegen. Per la seva banda, l’Ajuntament de Manresa es comprometia a establir amb l‘Ajuntament de Sant Fruitós de Bages un organisme que tingués per objecte la urbanització, gestió i manteniment dels terrenys referits amb les característiques pròpies d'un gran parc supramunicipal – i que es va materialitzar amb la constitució del Consorci Urbanístic l’Agulla el 13 de febrer de 2007.

 

El 21 de juny del 2006 s’aprovà definitivament la modificació puntual del Pla general del Parc tecnològic i el 19 de juliol de 2007 es va aprovar definitivament el Pla Parcial Urbanístic del Parc Tecnològic del Bages.

 

El 2009, el Consorci Urbanístic l’Agulla va convocar el Concurs d’idees per definir els criteris per al desenvolupament urbanístic de l’àmbit a l’entorn del parc de l’Agulla. De les quatre propostes presentades, en resultà seleccionada l’elaborada pel despatx d’arquitectura Carrecedo-Sotoca Arquitectura SLP. Les quatre propostes esmentades es van mostrar en una exposició que va tenir lloc a la Delegació del Bages-Berguedà del Col·legi d’arquitectes de Manresa entre el 27 de maig i 22 de juny del 2010.

 

El novembre del 2009, el Consorci Urbanístic de l’Agulla va adjudicar als guanyadors del concurs Carrecedo-Sotoca Arquitectura SLP la redacció d’un avanç de planejament de l’àmbit territorial del Consorci. Després d’un treball coordinat tècnicament pel Consorci de l’Agulla, entre maig i juny de 2011, es va fer entrega a l’Ajuntament de Manresa i Sant Fruitós respectivament, per part de l’equip redactor, del document complet dels treballs de l’avanç de planejament. El novembre del 2011, l’equip redactor va fer un acte de presentació del projecte als responsables polítics i tècnics dels nous equips de govern dels dos municipis. Aquest document va servir de base per treballar, redactar i debatre el document que avui s’ha acabat aprovant i que ara servirà per adaptar els planejaments urbanístics tant de Manresa com de Sant Fruitós.