El restaurant sense residu del sallentí Albert Franch rep un premi nacional de cuina a Finlàndia

La Fundació ELO distingeix el projecte innovador de fer cuina amb primers productes de proximitat i generar residu zero

El cuiner sallentí Albert Franch ha rebut aquest divendres un dels premis més destacats a nivell de cuina a Finlàndia. La seva proposta de restaurant amb productes de proximitat d'alta qualitat i residu zero ha tingut un gran èxit en aquest país en el poc més d'un any que fa que va obrir portes i el guardó és el resultat de la bona premsa que ha tingut durant tots aquests mesos. El restaurant Nolla, de Helsinki, ha estat guardonat amb el premi Lentävä Lautanen Food Awards de la Fundació ELO. L'entitat ELO destaca que es tracta d'un projecte pioner (és el primer restaurant amb aquest model d'aprofitament i reciclatge 100% que s'obre als païso nòrdics. De fet, el premi del 2018 s'ha atorgat "a dos pioners de la cultura alimentària finlandesa, al projecte Far East East de la Fundació John Nurminen i al restaurant Nolla". I destaca que "el restaurant Nolla és el primer restaurant genuí sense pèrdues en el procés de creació dels plats als països nòrdics, que té com a base els millors productes ecològics locals".

El restaurant Nolla és el projecte de tres joves cuiners immigrants a Finlàndia, que han estat treballar en cuines de diferents punt del món, sempre de primer nivell. Albert Franch és el responsable de la proposta culinària, però treballa de la mà amb el portugués Carlos Henriques i el serbi Luka Balac, que és qui ha recollit el guardó. El sallentí Albert Franch no va poder anar assitir a la gala, un esdeveniment de primer nivell a Helsinki amb sopars a 400 euros, perquè abans de conèixer que els premiaven havien pres el compromís de servir un sopar de casament en una illa propera a Helsinki.

 
Luka Balac, company serbi d'Albert Franch, que va recollir el premi

El restaurant Nolla "ha canviat el concepte de restaurant en la recerca de zero residus". El desig de Carlos Henriques, Luka Balac i Albert Franch treballent directament amb productors, dissenyadors, enginyers i arquitectes, per tal que el restaurant Nolla compleixi amb l'objectiu de reduir els residus de matèries primeres i materials d'embalatge i millorar al màxim l'eficiència energètica. El menjar de primeríssima qualitat es fa amb les matèries primeres de la temporada i la carta de vins conté productes ecològics de petits productors . "És un gran plaer ser un aparador per a les primeres matèries primeres finlandeses", deia Luca Balac en saber-se guanyador del premi.

"La cultura alimentària finlandesa s'està desenvolupant a un ritme elevat gràcies a les visions i la cooperació dels professionals apassionats. A més dels nostres propis esforços, també volem inspirar i desafiar altres productors. L'actitud dels cuiners i la que volen inculcar és aprendre, compartir i treballar junts, però igual divertir-se a la cuina i fer un projecte rendible econòmica i socialment", diu Luka Balac.

Font: Regio7.cat