1a Fira de la Mongeta de Castellfollit del Boix

La mongeta de Castellfollit del Boix, única i autòctona d’aquest municipi, tindrà la seva pròpia fira el 14 d’octubre de 10 a 14h al nucli urbà de Castellfollit. La 1a Fira de la Mongeta de Castellfollit del Boix esdevindrà una plataforma per donar a conèixer arreu del territori aquest producte agroalimentari singular i únic, a la vegada que pretén ser una activitat dinamitzadora del municipi.

Aquesta activitat, impulsada per l’Ajuntament del mateix municipi, forma part d’un conjunt d’accions enfocades a posar en valor aquesta varietat i mantenir i millorar-ne el cultiu. La mongeta de Castellfollit del Boix és una varietat autòctona i originària d’aquest municipi i és alhora un dels 55 productes singulars catalogats pel Programa de la Xarxa de Productes de la Terra de Barcelona. Aquesta distinció destaca les característiques úniques d’aquesta mongeta, distingint-la de la resta i arrelant-la al seu municipi.

Entre les activitats destinades a la revalorització de la mongeta també en destaca un projecte per a la millora genètica de la varietat tradicional, impulsat pel mateix Ajuntament en col·laboració amb el Consell Comarcal del Bages i la Fundació Miquel Agustí des de l’any 2011.

Una fira gastrònomica per a tota la família La fira, que es realitzarà el 14 d’octubre des de les deu del matí fins les dues del migdia, tindrà la mongeta de Castellfollit del Boix com a fil conductor i element aglutinador. Comptarà amb un mercat on trobar mongetes, així com tota una varietat de productes artesans i locals.

Per tal de completar l’experiència gastronòmica, també s’hi podran realitzar tastos gastrònomics i gaudir de música en directe. A més, comptarà amb un seguit d’activitats dirigides a tota la família que acompanyaran la jornada, com l’obra de titelles “La mongetera màgica”, a càrrec de la companyia Festuc Teatre. Una demostració in situ per veure com es batien les mongetes en l’antiguitat, una xerrada sobre els orígens de la mongeta i un espai de jocs per a tota la família, acabaran de completar el programa de la fira. La fira compta amb el suport econòmic de la Diputació de Barcelona i la coordinació tècnica de l’empresa Raiels, ubicada a Solsona.