Neix a Navàs un nou vi amb regust medieval

La Diferenta proposa un vi fermentat en una de les tines excavades en roca

 

Moment en què omplien de most la tina medieval excavada a la roca que han utilitzat, situada a Castelladral navàs
 

De Navàs en sortirà a principi de l'any que ve un vi amb regust medieval. Una passa més en el camí que diferents cellers i productors del Bages estan seguint des de fa anys, no només per recuperar part de l'esplendor del passat vitivinícola de la comarca, sinó per fer-ho, a més, retornant a les seves particularitats.

En aquest cas, la novetat i la singularitat arriba per mitjà de tres amics i socis que ara fa tres anys van traduir en un projecte de caràcter comercial el que inicialment era una afició compartida «d'aquesta mena de bogeria que tenim els de Navàs per les vinyes», tal com ho defineix un dels seus promotors, Joan Fernández. S'anomena La Diferenta i el seu fonament és la recuperació de vinyes velles del terme navassenc i les varietats autòctones.

 

Actualment disposen d'unes cinc hectàrees entre vinyes velles i noves, on conreen essencialment les varietats de raïm macabeu, sumoll, mandó, malvasia i pansera, «treballant com abans, sense renunciar a la maquinària fins allà on el terreny ens ho permet. Perquè estem respectant molt elements com l'estretor i la manera de cultivar la vinya dels nostres avantpassats. Estem plantant estret, no estem emparrant, tota la vinya nova la fem amb vas com abans i ens adaptem a la vi-nya vella», explica Fernández. I una de les singularitats que hi ha en aquest territori on treballa La Diferenta (inclòs dins la DO Pla de Bages) són diferents conjunts de tines medievals que van ser excavades en la roca a les antigues vinyes. Ara, un dels vins que proposen aquests tres productors i que preveuen poder començar a comercialitzar a principi de l'any que ve té la singularitat d'haver passat per un d'aquests dipòsits.

«La nostra reflexió és que quan abans feien les coses no era perquè sí. Tot estava pensat», diu Joan Fernández. I si hi havia unes tines excavades que segles enrere s'havien fet expressament per al procés d'elaboració del vi, per què no utilitzar-les ara?, és el que es van plantejar els promotors de La Diferenta. «Ens vam dir que segur que la roca seria un bon mitjà per tenir-hi el vi per fer la fermentació. Aquestes tines estan fetes en una roca tova. És una roca porosa en què es produeix un intercanvi de transpiració a través de la pedra, que al vi sempre li agrada, perquè és el que també fa en bota».

En van utilitzar una de situada a Castelladral, que recuperada i netejada van omplir a mitjan setembre amb una barreja dels raïms negres d'aquestes vinyes. En acabat van segellar la tina medieval amb una tapa de fusta recoberta de fang i amb una porteta per deixar sortir els gasos. Allà es va deixar fermentar durant uns deu dies, i fa poc més d'una setmana es va extreure i es va traspassar a dipòsits d'acer inoxidable (utilitzen les instal·lacions del celler Can Serra dels Exibis) perquè segueixi el seu procés de fermentació, «perquè fer un vi el 100% en una tina fins al final seria impossible perquè no pots controlar les condicions de temperatura, tot i que aquests dipòsits excavats la tenen molt constant». Quan aquest vi ja estigui estabilitzat tindrà una criança en bota no gaire llarga i ja es podrà comercialitzar. Joan Fernández diu que, tot i que encara és difícil de determinar-ne les qualitats, «ja es veu que és un vi agradable en boca, força rodó, però s'ha d'acabar de veure com estabilitza». De l'anyada en preveuen fer unes mil ampolles.

Font: Regio7.cat