Avinyó donarà el tret de sortida aquest divendres a la Festa de la Verema del Bages

La Festa de la Verema del Bages és un homenatge al vi i a la vinya d’aquesta comarca. El nucli antic d’Artés esdevé un autèntic escenari a l’aire lliure en reconeixement a la dilatada cultura vitivinícola bagenca. La DO Pla de Bages abasta unes 500 hectàrees de vinya, distribuïdes per 27 municipis. Onze cellers elaboren vi de qualitat, i dos produeixen cava, sota l’empara de la DO Cava.

Allò que començà com una senzilla forma de promoció dels cellers i dels productes, ha acabat convertint-se en una gran festa al voltant de la vinya i el vi del Bages.

L'aposta per fer una inauguració itinerant pels diferents territoris de la DO Pla de Bages és la principal novetat de la Festa de la Verema del Bages, que viurà la jornada central aquest diumenge a Artés. En aquesta ocasió, Avinyó, amb una destacada tradició vitivinícola, és el municipi escollit per donar el tret de sortida a la festa. Es farà demà a la tarda en dos espais emblemàtics: el Celler Abadal, a Horta d'Avinyó, i la masia de Cal Verdaguer, al centre del poble.

La Festa de la Verema del Bages, que arriba a la vint-i-tresena edició, es va presentar ahir a la finca de Matacans, on es concentra una part de la vinya d'Artés. L'alcalde del municipi, Ernest Clotet, va posar de relleu la importància de la festa «per donar valor a la cultura del vi i el treball de la terra» a l'hora que en va destacar «el potencial». Un potencial que la secretària del Consell Regulador de la DO Pla de Bages, Eva Farré, creu que es pot encaminar a «posar en valor tot el patrimoni vitivinícola del Bages que encara hi ha per descobrir» perquè considera que «potenciant aquests actius potenciem la festa i la comarca d'una manera constant».

 

L'aposta per obrir la festa al territori s'enceta demà amb la inauguració d'Avinyó. Començarà al Celler Abadal, a 2/4 de 7 de la tarda, amb una visita, parlaments i un taller de tast de raïm. Tot seguit, l'activitat es traslladarà fins a Cal Verdaguer, al nucli d'Avinyó, on es faran visites guiades al celler de la casa pairal i hi haurà un concert de jazz i tast de vins.

Els actes es reprendran dissabte amb la Verema solidària d'Ampans, a la Finca Urpina de Sant Salvador de Guardiola, que com a novetat incorpora un maridatge de vins amb formatges Muntanyola. A la tarda, la festa ja es traslladarà a Artés on es faran els Tastos amb ritme, que combinen actuacions i degustacions de vins del Bages, que es podran maridar amb tapes dels establiments Al Punt, La Xicra i Pessics Pastisseria.

El punt àlgid de la festa arribarà diumenge amb la mostra de vins dels Cellers de la DO Pla de Bages i Caves d'Artés a les carpes instal·lades a la plaça Vella. També s'hi podran degustar els mossecs de verema de les Cuineres del Bages i es podran visitar els cellers de la vila. Com és habitual, el nucli antic acollirà la fira d'artesania i les representacions de cultura popular, música i art. No hi faltaran la tradicional baixada a la vinya i l'aixafa popular de raïm i el taller artesanal de most.

S’apropa els infants a la cultura de la vinya, portant-los en tractor i veremant. La història del vi es motiu d’espectacles al carrer. Es poden tastar els vins de qualitat. Es fan degustacions de productes de la terra. Artesans donen a conèixer les seves habilitats...

L’Ajuntament d’Artés, el Consell Regulador de la DO Pla de Bages, la Confraria dels Vins del Bages, els grups de teatre, de música, esbarts, castellers i grallers de la comarca que organitzen i participen en aquesta festa us inviten a conèixer-la. Ens agradaria que el primer diumenge de cada mes d’octubre el poble d’Artés s’omplís de gent amant del bon vi i de persones amb ganes de passar una bona estona.