Manresa: on l'aigua és el camí 10 rutes i històries pageses i ignasianes

El mes de març de l'any 2014 va sortir a la llum La Sèquia de Manresa. 10 camins a l'entorn d'un canal medieval, una guia escrita per Pol Huguet i Josep Alert i finançada per la Fundació Aigües de Manresa que, a banda d'oferir rutes per aquest entorn natural també s'endinsava en la seva història i el seu paisatge. Ara, quatre anys i escaig més tard, s'ha editat una segona publicació que segueix la tònica de la primera, però que posa el focus d'atenció en l'aigua, un element clau per entendre l'evolució (en el sentit més ampli de la paraula) de la capital del Bages.

Es tracta d'una guia de 160 pàgines que, a través de deu recorreguts d'entre 5 i 16 quilòmetres, explica la història de l'aigua a Manresa a la vegada que "aporta tot un reguitzell d'informacions de caràcter històric sobre personatges, anècdotes, costums i curiositats que no estan a l'abast del gran públic sinó que es troben en bibliografies especialitzades fruit de treballs de recerca", explica Josep Alert, un dels autors de la publicació, juntament amb Josep Huguet i Mercè Codina. 

De fet, i igual que en la primera entrega, els encarregats de redactar els continguts del llibre han estat els de la manresana CatEmocions, una empresa experta en elaborar continguts d'aquest tipus que sempre intenta "barrejar el senderisme amb el món cultural i patrimonial", assenyala Josep Huguet, un dels seus fundadors.

Sota el nom Manresa: on l'aigua és el camí, la guia presenta deu itineraris per fer a peu que tenen un denominador comú: tots havien estat, en el seu moment, espais per on hi circulaven els regs, els subregs i els dos grans torrents (el dels Predicadors i el del Miracle) que 'banyaven' la capital del Bages. A banda, però, d'aprofundir en aspectes geogràfics i territorials (més físics i tangibles), cada ruta incorpora explicacions de caire més social i cultural.

Empremta ignasiana

Cada capítol (cada ruta) es vertebra a partir de tres eixos: el de l'aigua, que descriu l'itinerari; l'anomenat Històries pageses i d'aigua, que rescata de la memòria tots aquells fets, esdeveniments i personatges vinculats amb el regadiu i la pagesia en general, i, finalment el de La petjada ignasiana, que "explica els diferents indrets que conserven la memòria de l'estada a Manresa del fundador de la Companyia de Jesús", apunta Alert.

Pel que fa a l'apartat ignasià, Huguet ressalta que "l'hem introduit amb l'avinentesa que algunes de les rutes transcorren per dintre la ciutat". Així mateix, explica, "s'hi trobaran els vint-i-dos nodes [ignasians] ampliats amb altres nodes medievals i barrocs que també hi ha a Manresa". La decisió d'incloure la figura de Sant Ignasi a la guia no és casual, i és que tal com el fundador de CatEmocions exposa, "a començaments del 2017, amb Aigües de Manresa ja vam presentar un projecte a l'Ajuntament amb propostes sobre com es podrien millorar els camins ignasians de Manresa més relacionats amb l'aigua des d'un punt de vista paisatgístic". Aquesta nova incursió, doncs, és un pas més per arribar a l'objectiu de les dues entitats.

De Jeroni Oller a la Mare Serafina passant per l'Escolanet de Polinyà

En l'apartat Històries pageses i d'aigua el lector podrà aprofundir, per exemple, en la figura de Jeroni Oller, un religiós i astròleg del segle XVI vinculat a la nissaga Mas Oller, que va ser perseguit per la inquisició. També descobrirà com va afectar la crisi del segle XV a la Sèquia, en plena Guerra Civil Catalana; i com el bandoler Jaume Alboquers (àlies l'Escolanet de Polinyà) va extorsionar les autoritats manresanes amb l'amenaça de sabotejar la Sèquia.

Així mateix coneixerà la història de la Mare Serafina, una mística manresana del segle XVI que quan va quedar-se vídua va aconseguir llicència del Papa per fundar una congregació religiosa que s'acabarien convertint en la de les Caputxines; i descobrirà qui va ser Alfonso de Agurreta, entre moltes altres curiositats.

Enfortir i millorar l'autoestima

"La ciutat ens està demanant que la coneguem", assegura Josep Alert, tot afegint que "aquesta guia és una bona manera per fer-ho" i per "reforçar la identitat manresana". Huguet, per la seva banda, remarca que la publicació està pensada per als manresans i manresanes, "perquè cal que millorem i enfortim la nostra autoestima" i que "siguem conscients de la bestialitat que va suposar per a la ciutat l'obra d'enginyeria que va dur a terme Guillem Catà" amb la construcció de la Sèquia al segle XIV. Una obra, puntualitza Josep Alabern, de la Fundació Aigües de Manresa, que es va traduir amb prop de 1.400 hectàrees de regadiu.

La guia, que té un preu de 15,50 euros, es pot trobar a qualsevol llibreria i punt turístic de la ciutat. A més, Josep Huguet ja ha avançat que "n'ampliarem la distribució a llocs que creguem que tenen relació amb el que expliquem al llibre, ja siguin bars, restaurants o cellers".

Aquesta guia conté 10 itineraris que circulen per tots els camins paral·lels als corrents d’aigua de Manresa —rius, rieres, sèquies i canals derivats en àmbits naturals, rurals, de regadiu i urbans—, amb el pretext de resseguir l’empremta que la pagesia de regadiu ha deixat sobre el paisatge de la capital del Bages, fins al moment de l’esclat de les indústries que aprofitaven l’aigua.

El llibre ressegueix, alhora, els llocs visitats per Ignasi de Loiola o que tenen la seva petjada. Mostra, així, una Manresa que creix i es configura entorn de l’aigua, d’una manera desconeguda per a la majoria de la gent. Es tracta, per tant, d’un llibre que permet recórrer uns racons insòlits per als visitants, i també per a molts manresans. Ofereix, alhora, una crònica curiosa de 700 anys d’història de la capital bagenca, empeltada amb la història general de Catalunya.

Els autors: Josep Alert, Mercè Codina i Josep Huguet

Josep Alert i Puig (Igualada, 1966). Llicenciat en història, ha exercit la docència i el periodisme i ha treballat com a dinamitzador comunitari i tècnic de cultura. Per encàrrec de l’Ajuntament de Manresa, el 2013 va coordinar l’Any Amat-Piniella. És autor de La Barcelona jueva i La Sèquia de Manresa (amb Pol Huguet), editats per Cossetània. Actualment treballa en l’àmbit de la gestió cultural i el turisme cultural.

Mercè Codina i Gessé (Solsona, 1992). Geògrafa, tècnica en tecnologies de la informació geogràfica. Ha col·laborat en l’elaboració d’eines TIG per a la gestió del Parc Natural de Collserola. Aficionada a l’excursionisme, ha guiat grups d’infants i joves d’un agrupament escolta durant set anys per la comarca del Solsonès i per diferents indrets de la Catalunya Central.

Josep Huguet i Biosca (Manresa, 1951). Enginyer industrial i llicenciat en història contemporània. És autor de diversos treballs de didàctica de les ciències socials i d’assajos de temàtica política, a més d’articulista habitual als diaris El Punt Avui i Regió 7. Coordinador i impulsor de diverses guies de turisme cultural i de natura, i de la col·lecció Barcelona Cosmopolis, editada per Cossetània i l’Ajuntament de Barcelona.

Font: NAciodigital.cat