Torra serà a Cardona en la commemoració dels 304 anys de la Guerra de Successió

Amb motiu dels actes de celebració del 18 de Setembre que cada any es recorden a la vila

El Molt Honorable President de la Generalitat, Sr. Quim Torra, visitarà Cardona aquest divendres 14 de setembre amb motiu de la commemoració dels 304 anys del final de la guerra de Successió, dins els actes de celebració del 18 de Setembre que cada any es recorden amb orgull a la vila.

Cardona va ser un dels escenaris més importants durant la guerra de Successió, una guerra que va significar l’ocupació de Catalunya per part de les tropes francoespanyoles i la desaparició de les institucions catalanes. El castell de Cardona va ser un dels focus més destacats de la resistència catalana i es va convertir en el darrer baluard de les llibertats de Catalunya, ja que no va capitular fins el 18 de setembre de 1714, una setmana més tard de l’11 de setembre.

És per aquest motiu que cada any se celebra a Cardona l’Aplec del 18 de Setembre. Organitzat per l’Associació Cultural 18 de Setembre amb la col·laboració de l’Ajuntament de Cardona, l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural i nombroses entitats de la vila, l’aplec té com a objectius principals commemorar, recordar i divulgar aquests fets històrics, així com reivindicar les llibertats perdudes i fomentar la cultura popular catalana.

Ofrena floral i parlament del president
Els actes oficials s’iniciaran amb l’ofrena floral que es farà al monument de l’Onze de Setembre, a les 19.45 hores a la plaça de la Fira de Dalt, i els parlaments de l’alcalde de Cardona, Sr. Ferran Estruch, i del Molt Honorable President de la Generalitat de Catalunya, Sr. Quim Torra. Abans, el president haurà signat el Llibre d’Honor de Cardona.

Tot seguit s’iniciarà la pujada al castell amb els primers quadres escènics i, un cop a dalt, dins la col·legiata de Sant Vicenç, es farà la representació ‘Viurem Lliures o Morirem’. En acabar la representació, l’Àliga de Cardona ballarà en honor al president.

La recreació continuarà amb la baixada de torxes fins a la plaça del Mercat, on es farà la penjada de l’estelada i hi haurà programat un ball.

Les entrades per a la pujada al castell i per a la representació es poden adquirir a entrades.cardonaturisme.cat i a l’Oficina de Turisme de Cardona (avinguda del Rastrillo s/n – 93.869.27.98).

L’Aplec de Cardona s’allargarà fins el 18 de setembre, amb més recreacions i altres actes com ara un arrossada popular o la xerrada ‘La repressió després de l’1-O’, a càrrec de Maribel Sabater, mare d’Anna Gabriel, i del grup de suport a l’Adri del CDR d’Esplugues de Llobregat.

Poden trobar tots els actes en aquest enllaç