La 21a Fira Mediterrània de Manresa tanca la programació amb divuit noves propostes

Espectacles sobre la cultura popular de les Illes Balears i l'espectacle de dansa del xilè Ricardo Curaqueo se sumen al certamen que se celebrarà del 4 al 7 d'octubre.

 
Divuit noves propostes s'incorporen a la programació de la 21a Fira Mediterrània de Manresa, que se celebrarà del 4 al 7 d'octubre de Manresa. Se sumen a la seixantena ja presentats, el passat juliol, en una edició que tindrà com a fil conductor els rituals com a font d'inspiració. Entre les noves incorporacions destaquen el Focus dedicat a la cultura popular de les Illes Balears, amb una mostra representativa dels tresors que amaga la cultura popular de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera; i l'espectacle del coreògraf xilè Ricardo Curaqueo Malen, protagonitzada per setze dones entre 9 i 70 anys.

Aquest és el quart any consecutiu que la Fira Mediterrània dedica un espai al patrimoni immaterial d'una ciutat o zona geogràfica. Dels espectacles provinents de les Illes Baleats destaca la de quatre cavalls de raça menorquina del centre Eqüestre Equimar, que oferiran Aires de Menorca, una exhibició de doma, tradició molt present a la cultura popular de l'illa.

A la mostra balear també hi haurà presència de foc. La Federació de Dimonis, Diables i Bèsties del Foc de les Illes Balears portarà a Manresa una representació de les principals colles de diables i dimonis, per fer dues cercaviles, una de nocturna amb pirotècnia i l'altra de lluïment.

La música la posaran els Xeremiers de Sacalatrava i els Xeremiers des Pla, dos duets que fa 30 anys que amenitzen les festes tradicionals i populars de la majoria dels pobles mallorquins, i que a Manresa actuaran al costat d'en Pau i en Càndid, dos joves músics que han seguit l'escola dels músics veterans.

Per la seva part, la Federació de colles de ball i cultura popular d'Eivissa i Formentera oferiran una exhibició de ball pagès, un conjunt de danses tradicionals molt antigues de les Illes, que comptaran amb acompanyament de tambor, flauta, espasí i castanyoles.

Ricardo Curaqueo i Malen

Ricardo Curaqueo durà l'espectacle Malen a la capital del Bages, una proposta de dansa contemporània en què el coreògraf xilè porta al present el llegat ancestral del seu poble. Malen posarà sobre l'escenari de la Sala Petita del Kursaal a setze dones d'entre 9 i 70 anys, en un espectacle commovedor sobre els rituals, la terra i la feminitat.

Novetats en les arts escèniques

Una altra de les novetats al programa de la Fira en el marc de les arts escèniques és Cabaret 13, una proposta del també coreògraf Roberto G. Alonso, que amb molt sentit de l'humor i les dosis justes de nostàlgia i erotisme porta al present l'esperit burlesc de les sessions del Paral·lel que van marcar època a principis del segle XX. La proposta tindrà lloc en un espai molt especial: el saló modernista de la Casa Torrents.

Adreçat al públic infantil, els Katakrak instal·laran a la plaça Major els seus Enginys eko.poètiks, un espai lúdic i participatiu, ple d'artefactes mecànics creats seguint els eixos principals de la seva activitat (creativitat, reciclatge i jocs), i complementats amb electrònica, energies renovables i una mica de poesia.

L'oferta d'arts escèniques es completa amb la Mostra de Grups Amateurs de Teatre de la Catalunya Central, l'off organitzat per la Federació de Grups de Teatre Amateur de Catalunya, i que ocuparà durant els dies 6 i 7 d'octubre la Sala Els Carlins. Enguany hi participaran cinc crups: l'ACR-Associació Cultural Recreativa de Fals, amb El principi d'Arquímedes; l'Agrupació Teatral i Cultural de Castellbell i el Vilar, amb Embolics a l'oficina; el Grup de Teatre Paranys, de Sant Joan de Vilatorrada, amb La cançó de les mentides; el Grup de Teatre Qollunaka, de Terrassa, amb el clàssic Qui té por de Virgínia Woolf, i el Grup Escènic de Navàs, amb El pare.

Més música

Pel que fa a la programació de músiques del món i folk, la Fira incorpora dues propostes incloses al Circuit Folc que seran estrena absoluta. Per una banda, el guitarrista Pau Figueres, acompanyant habitual de grans artistes com Mayte Martin, Eliseo Parra o Judit Neddermann, el seu darrer treball discogràfic, Nada nuevo bajo el sol, farcit de sons que beuen del flamenc, el jazz, la clàssica i el folk. I de l'altre, la Cobla Catalana dels Sons Essencials, encapçalada per Marcel Casellas, i que presentarà Si són flors, floriran, un repertori de nova creació que parteix de ritmes mediterranis per explorar noves maneres d'expressar sensacions quotidianes mitjançant la rumba, la sardana, la jota, el ball pla, etc.

Finalment, l'Orquestrina Trama, formació integrada per joves vinculats a la música i la cultura del Pirineu, presentarà el seu darrer treball discogràfic Hèsta; la cobla esbojarrada Biflats, amb la seva proposta trepidant Catalan fanfare!; els andalusos Banda Morisca, un combo que combina el llegat andalusí, el flamenc, la Mediterrània i una forta influència del rock andalús, i el trio de polifonia femenina occitana Cocanha, que a banda d'actuar en el marc de la Nit de Ball Folk, també oferirà una petita píndola musical a la Llotja Professional.

Programa de la Fira Mediterrània