Lluïda estrena del Festivalet que omplirà Manresa de circ fins diumenge

En el marc de la Capital de la Cultura Catalana, el Festivalet de Circ, que s’ha estrenat avui i tindrà lloc fins diumenge, sorgeix amb l’objectiu d’apropar el circ a la ciutadania i, alhora, enriquir el teixit artístic del circ per a locals i forans, artistes i espectadors. Avui se n’ha fet una lluïda inauguració i el primer espectacle, a la plana de l’Om.

 

 

El Festivalet de Circ de Manresa ja ha començat a caminar. Aquesta tarda se n’ha fet la inauguració,  a la plana de l’Om, en un acte en què s’ha pogut veure la imatge de l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, participant en una acrobàtica tallada de cinta juntament amb els membres de LaCrica, el col·lectiu que impulsa el món del circ a Manresa.

 

A les 6 de la tarda, membres de LaCrica, en el paper d’autoritats, ha convidat el públic a acostar-se a l’entrada de la sala Plana de l’Om, on ha tingut lloc un especial i simpàtic acte tallada de cinta que ha servit per inaugurar el Festivalet, amb la participació de l’alcalde en un número acrobàtic.

 

Posteriorment, ja a dins la sala Plana de l’Om, s’ha inaugurat oficialment el festival i les dues exposicions que es poden veure en aquest recinte amb motiu de l’esdeveniment: la dels 25 anys de Pallassos sense Fronteres, i la de cartells de circ, cedida per Josep Maria Oliva.

 

En els parlaments, la regidora de Cultura, Anna Crespo, ha remarcat la bona feina del col·lectiu LaCrica per impulsar el món del circ a la nostra ciutat i ha convidat tothom a participar en un festival que neix amb un diminutiu, “Festivalet”, però que “serà un Festivalàs, que esperem que tingui continuïtat els propers anys”.

 

En nom del Kursaal i el Galliner, Joan Morros ha recordat que el circ és un art emergent a Catalunya els últims anys, i que la feina de LaCrica aporta formació i fa arribar aquesta disciplina a tots els públics. Ha recordat que el concepte de circ ha evolucionat molt, fins al punt que ara és “una art escènica que se situa al costat de, teatre, la música o l’òpera”, i ha convidat tothom a gaudir d’aquests quatre dies de festival i dels dos espectacles de gran format que tindran lloc a la sala gran del Kursaal.

 

En la mateixa línia, Oriol Garriga, de LaCrica, també ha afirmat que els espectacles del Kursaal “són d’un gran nivell i actualment és difícil veure’ls a Catalunya”. També ha agraït el suport de l’Ajuntament, la cessió de l’exposició per part de Josep Maria Oliva, i ha demanat a tothom que ompli places i carrers durant aquests dies, perquè “el circ és vida, il·lusió i amistat”.

 

L’alcalde Valentí Junyent ha afirmat que aprofitant la capitalitat cultural, Manresa donarà a conèixer encara més la disciplina del circ, i també ha fet un agraïment especial a la feina de LaCrica per fomentar i donar visibilitat a aquest art. L’alcalde ha convidat tothom a gaudir durant aquests dies de circ i ha reiterat també la voluntat que el festival trobi els recursos per poder-se consolidar i tenir continuïtat.

 

LaCrica, un referent a la ciutat

 

En el marc de la Capital de la Cultura Catalana, el Festivalet de Circ ha estat una iniciativa de LaCrica i acollirà una desena d’actuacions de temàtiques variades i de diferents companyies. Petits i grans estan convidats a participar i gaudir de l’espectacle, fins diumenge.

 

Gràcies al projecte formatiu que ofereix LaCrica (un col·lectiu que neix a Manresa al 2009 amb la intenció de promoure i difondre la cultura del circ) i a la programació dels teatres Conservatori i Kursaal, Manresa, ha esdevingut, des dels darrers anys, una ciutat referent del circ.

 

Així, a més de les actuacions, LaCrica també oferirà dues sessions del “Taller de circ”, gratuïtes i obertes a tothom, per donar la oportunitat al públic de participar en les activitats típiques circenses com pujar la trapezi, caminar sobre un el cable acrobàtic o jugar amb malabars.

 

El Festivalet de Circ és una idea, una il·lusió que es converteixi en un projecte cultural, un camí cap a la innovació, el compromís i l’esperança, ampliant horitzons per seguir gaudint de l’espectacle amb l’objectiu de promoure el circ i les arts escèniques a la ciutat de Manresa, com a motiu de trobada, d’intercanvi i de cohesió social.

 

A la vegada es vol generar coneixements artístics i professionals en benefici del sector, de la cultura, de la ciutat i la comarca, a més de generar sinergies amb altres entitats de Manresa i entre els ciutadans i dinamitzar zones del Centre Històric com a espais escènics del festival.

 

Amb aquesta finalitat es proposen tot tipus d’espectacles, tant d’artistes professionals com de companyies amateurs. També és important la vessant formativa, atès que s’implicarà als alumnes de LaCrica en una activitat d’àmbit més professional, sigui actuant, fent regidories, muntatges i desmuntatges d’estructures, etc..

 

Programa d’espectacles

 

Divendres 31 d’agost

 

PESSIC de CIRC

“Sidecar”, amb  Xavi Arcos

Lloc: Plaça Major

Hora: 21 h

Durada: 40 minuts

Gratuït - Tots els públics

 

Un viatger arriba a la plaça. No hi arriba amb un vehicle qualsevol, sinó amb una extravagant moto amb sidecar plena de mapes, indicacions i artefactes d’altres temps. Així desfilarà per la plaça mentre intenta dominar el seu sidecar fent mil i una acrobàcies amb el pal xinès, els patins...

 

YTUQUEPINTAS

“Somnis de sorra”, amb Borja González

Lloc: Plaça Major

Hora: 22 h

Durada: 55 minuts

Gratuït - Tots els públics

 

A “Somnis de Sorra”, només amb les seves mans i sorra damunt un vidre, Borja González narra el pas de dues persones en el transcurs de les seves vides, des dels somnis que es creen a la infància, les vivències que apareixen a la maduresa, fins la visió real i retrospectiva que aporta l’experiència viscuda. Dibuix a dibuix, transporta a l’espectador a moments plens d’emocions, a viatjar a diferents llocs del món i a fer una reflexió poètica dels seus propis sentiments, vivències i records.

 

Dissabte 1 de setembre

 

Taller de Circ a càrrec de LaCrica

Lloc: Plaça Sant Domènec

Hora: de 10 h a 12 h

Gratuït – Obert a tothom

 

Els assistents podran experimentar les emocions del circ en un ambient lúdic i relaxat, enfilar-se a les teles aèries, posar a prova l’equilibri passant pel cable o damunt de la bola, ser uns autèntics trapezistes i vèncer la por, jugar amb els malabars i gaudir fent capitombes i acrobàcies als matalassos.

 

Cia. CIRCO LOS

“Vintage Brothers”, amb Igor Buzato i Antonio Correa

Lloc: Plaça Sant Domènec

Hora: 12 h

Durada: 50 minuts

Gratuït - Tots els públics

 

“Vintage Brothers” és un espectacle fresc, àgil i divertit, on la tècnica i l’humor es barregen constantment, recordant grans personatges del cinema i de l’humor en blanc i negre com Charles Chaplin Stan Laurel i Oliver Hardy, els Germans Marx...

 

CIRQUE EXALTÉ

“Furieuse Tendresse” amb Sara Desprez, Jonathan Charlet i Angelos Matsakis

Lloc: Plaça Major

Hora: 17 h

Durada: 45 minuts

Gratuït - Tots els públics

 

Tres exaltats surten a escena amb la mateixa passió que desprèn el rock salvatge i la poesia ardent del disc “Horses” de Patti Smith. En un esclat d’acrobàcies intenses, celebren la llibertat amb un fons de música rock. Cada segon és perfecte. Busquen el límit, la bellesa espontània de l’imprevist i flirtegen amb el risc. Un espectacle que connecta el circ multidisciplinar amb la cultura underground dels anys 60 i 70. Una peça estimulant que vol exprimir la intensitat de cada moment de la vida.

 

Cie. LA MEUTE

“78 Tours”, amb Thibaut Brignier, Mathieu Lagaillarde i Gabriel Soulard

Lloc: Plaça Europa

Hora: 18.30 h

Durada: 45 minuts

Gratuït - Tots els públics

 

La roda gira... La roda gira... La roda gira...

La roda de la mort és un objecte mític i estrany del circ tradicional per la seva grandària i el seu moviment circular, i està carregada de molts símbols. Es tracta d’explorar, amb el públic, aquesta dimensió totèmica. A través d’un ritual col·lectiu sense principi ni fi, un trànsit obsessiu i cíclic fet de plomes i fum, estranyes polifòniques, de muntanya ardent i sense paraules, confinament i alliberament, tres homes posseïdors exploren el significat de la vida i conviden a qüestionar-ho amb ells.

 

PSIRC

“El meu nom és Hor”, amb Adrià Montaña i Wajna Kahlert

Lloc: Sala gran Teatre Kursaal

Hora: 21 h

Durada: 70 minuts

Preu:8€

Edat recomanada a partir de 8 anys.

 

“El meu nom és Hor”, a través de la mirada espectacular del circ i l’humor àcid, mostra una arqueologia de les relacions humanes i es manifesta en escena com un inventari de gestos i accions plenes de bellesa que van ser abandonades a la intempèrie dels temps.

 

L’espai escènic, el teatre o la carpa, pot ser la cova dels ancestres o el desordre d’un museu, emocions emmarcades i atrapades en la seva abstracció, lluny del sentir dels seus cossos reals. Però és al mateix temps un refugi, un garatge on assajar la vida amb alguns trastos quotidians com cables elèctrics, endolls, cadires, titelles inacabades, llums que il·luminen parets i objectes d’un interior passat de moda, restes d’una identitat diluïda en el cansament.

 

La consciència en Hor es multiplica, es fragmenta, està per tot arreu, desmembrada com un déu en desús, i, per recuperar els trossos d’aquest déu, l’espectacle s’articula al voltant del misteri de qui o què és Hor.

 

Diumenge 2 de setembre

 

Taller de Circ a càrrec de LaCrica

Lloc: Plaça Sant Domènec

Hora: de 10 h a 12 h

Gratuït – Obert a tothom

  

LA BELLA TOUR

“Circus Show”, amb Roi Borrallas i Guillermo Aranzana

Lloc: Plaça Sant Domènec

Hora: 12 h

Durada: 50 minuts

Gratuït - Tots els públics

 

Fa més de trenta anys van ser els reis de la pista. Els pallassos principals d’un dels millors circs del moment. Eren el número principal de l’espectacle. Ara ells són l’espectacle. Trenta anys després solament queden aquests dos pallassos. Ells fan tots els papers, acròbates, mossos de pista, equilibrista, domadors...

 

Cie. LA MEUTE

“78 Tours”, amb Thibaut Brignier, Mathieu Lagaillarde i Gabriel Soulard

Lloc: Plaça Europa

Hora: 18.30 h

Durada: 45 minuts

Gratuït - Tots els públics

 

Cie. D’IRQUE & FIEN

Espectacle- “Sol Bémol ”, amb Dirk Van Boxelaere i Fien Van Herwegen

Regidors escènics: Fill de Block i Nicolas Charpin

Lloc: Sala gran Teatre Kursaal

Hora: 19 h

Durada: 55 minuts

Preu: 8€             

Tots els públics.

 

La Cie D'IRQUE & FIEN és un duo que comparteixen vida, art, pista amb una bona complicitat tant en l'asfalt com en la vida, que els permet crear espectacles de circ poètic dibuixant suaument l'ànima infantil. Una parella que cerca, es perd, es troba, espera compartir la partició d'una vida en dos.

 

*Abonament per als dos espectacles en sala (PSIRC i d’IRQUE & FIEN) – 10€