Catalunya, La Rioja, Navarra, Euskadi i Castella-Lleó demanen al Ministeri d'Agricultura incloure els danys per míldiu dins la línia de l'assegurança de la vinya

Actualment, aquesta assegurança únicament pot contractar-se a la meitat sud de la península i a València i les Balears

Després dels elevats danys produits per míldiu l'any 2020, Catalunya, La Rioja, Navarra, Euskadi i Castella-Lleó han adreçat una carta al Ministeri d’Agricultura, a l’Entidad Estatal de Seguros Agrarios (ENESA) i al Sistema Español de Seguros Agrarios (Agroseguro), en què sol·liciten que incloguin aquest risc dins la línia de l'assegurança de la vinya per a tot aquest àmbit territorial.

En la petició feta per aquestes comunitats, es posa de manifest que aquesta situació suposa un greuge comparatiu i competitiu respecte als productors de vi d’aquests territoris, ja que, fins ara, aquesta assegurança únicament es pot contractar a la meitat sud de la península i a València i les Balears.

Els danys produïts pel míldiu l'any 2020 no són imputables al maneig que fan els agricultors, sinó a condicions meteorològiques molt desfavorables que van facilitar la intensitat de la plaga, incontrolable amb el sistema i mesures que tenen establertes per fer-ho. El resultat va ser una afectació molt important a la producció, motiu pel qual entenen a més que, en un escenari de canvi climàtic, aquest risc ha d'estar dins dels riscos assegurables de la línia d'assegurança.

A banda, cal consolidar l’àmbit de contractació d'aquesta línia d'assegurança, i la percepció que aquest no cobreix tots els riscos preocupa els viticultors i pot comportar una opinió negativa de l'assegurança i una reducció de la contractació. En tot cas, com que és una afectació que depèn de la climatologia, que segons les previsions serà cada vegada més favorable al desenvolupament del míldiu, es proposa incloure aquest risc dins de l'assegurança, com una addició a la línia actual, i que la seva contractació sigui voluntària segons el risc que cada explotació efectuï per a la campanya i estigui disposada a assumir.

Aquesta no és la pimera vegada que Catalunya fa aquesta petició. El 24 de juny es va presentar una Proposició no de llei al Congrés dels Diputats, on es demanava la inclusió del territori català dins de l'assegurança, proposta que es va esmenar per incloure-hi tots els territoris de l'Estat i va rebre així el vot favorable de la majoria de grups parlamentaris. Amb aquest resultat, s’entén que la petició s'hauria d'acceptar i aplicar, perquè no hi ha arguments objectius ni polítics, perquè la majoria dels gups parlamentaris s’hi van manifestar a favor, per no atendre-la. Per això, davant de l’inmobilisme del Ministeri i les asseguradores, s’ha decidit insistir amb l’enviament d’aquesta carta.

Els signants de la petició esperen que, amb aquests arguments, el Ministeri prengui les decisions necessàries per revertir aquesta situació que genera un greuge comparatiu i competitiu als viticultors d’aquests territoris, que produeixen vins d'alta qualitat, la majoria sota l’etiqueta de denominacions d’origen.