Impuls a l'ampliació del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac

La Diputació de Barcelona ha completat amb els municipis de Terrassa, Matadepera, Vacarisses, Viladecavalls, Castellbell i el Vilar i el Pont de Vilomara, la proposta d’ampliació del perímetre del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Els ajuntaments han formalitzat, a través d’acords de ple, la inclusió de les parts dels seus termes municipals incloses a la xarxa Natura 2000 així com altres àrees properes, dins els límits de l’espai natural. La proposta, un cop tancada, es presentarà a la Generalitat de Catalunya, que és qui té potestat per aprovar l’ampliació.

En conjunt, es tracta de fer una proposta homogènia territorialment que permeti incloure una àmplia zona d’aquestes zones situades a cavall de les comarques del Vallès Occidental i el Bages, zona sota una única figura de protecció de parc natural. Per consensuar aquests acords, durant el 2021 es van fer diverses reunions entre representants de la Diputació de Barcelona i cadascun dels municipis i durant aquest primer trimestre de l’any, s’han iniciat reunions entre l’equip tècnic del Parc Natural i els diversos ajuntaments per consensuar una proposta de límits. 

A partir d’ara caldrà aportar diversos estudis que recolzin la proposta i instar a la Generalitat de Catalunya, administració competent en la matèria, a formular i aprovar les propostes de d’ampliació del parc natural. 

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 3 “Salut i benestar”, 13 “Acció climàtica” i 15 “Vida terrestre”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.