90 anys de la Festa Major republicana a Manresa

  • El Museu Comarcal de Manresa exhibeix diferents elements relacionats amb la Festa Major de l’època de la Segona República, ara que s’acompleixen 90 anys de la seva proclamació
  • L'acció forma part de l'exposició compartida “Visca la República!” en què participen 25 museus de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona com una aportació més a la recuperació de la memòria històrica

Coincidint amb l’inici de la Festa Major de Manresa, el Museu Comarcal, que forma part de l Xarxa de Museus Locals de la corporació, presenta a partir del 28 d’agost, i fins dilluns 30, l’exposició “Visca la República!” on s’exhibiran cartells i programes de mà de les festes majors dels anys republicans.

La iniciativa s’emmarca en el projecte Memòria en Xarxa i vol destacar la importància dels museus com a dipositaris d’un llegat històric que ens és comú. Els museus participants presenten una selecció d'objectes de les seves col·leccions relacionats amb diferents episodis del període que s’inicia el 14 d’abril de 1931 amb la proclamació de la Segona República. 

Al Museu Comarcal de Manresa s’hi exposen el cartell i el programa de mà de la Festa Major de 1931, signats per Lleó Aguilar i Mas, i també els cartells dels anys 1933, d'autor desconegut, i de 1934, obra d'Evarist Basiana i Arbiell.

Un Ajuntament aconfessional

L’exposició explica com del 29 d’agost a l’1 de setembre de 1931, Manresa celebrà la primera Festa Major de la Segona República. La mostra recull com la ciutat s’engalanà i es programaren nombrosos actes com l’actuació dels Xiquets de Valls, sardanes, la II Exposició d’Artistes Manresans, el castell de focs artificials o sarsueles al Teatre Kursaal, tots amb un gran èxit de públic. 

L’exposició relata com durant el període republicà, si bé la programació de la Festa Major era similar a la dels anys anteriors, el canvi més significatiu fou que el nou Ajuntament aconfessional deixà de subvencionar i participar en els actes religiosos tradicionals de la Festa Major, com la processó amb les relíquies dels Cossos Sants o l’ofici de Festa Major a la Seu.

Exposició compartida

La mostra “Visca la República!” es pot veure simultàniament en diferents municipis fins l’abril de 2022 amb instal·lacions adaptades a cada museu.  A més, també està disponible en la seva totalitat a través del web www.diba.cat/web/visca-la-republica on s’ofereix la possibilitat de planificar visites i crear itineraris personalitzats.

Espais vigents “Visca la República!”

Museu Comarcal de Manresa
El cartell de la Festa Major del 1931. Del 28 al 30 d’agost de 2021

Museu del Ter 
La República, nous aires per a les dones. Fins al 5 de setembre de 2021

Museus d’Esplugues. La Masoveria de Can Tinturé
La proclamació a Esplugues . Canvi i continuïtat. Fins al 26 de setembre de 2021

 

Termes Romanes de Sant Boi
La República de l’esperança (1931-1936). Fins al 3 d’octubre de 2021

Consulteu el calendari complet en el següent enllaç.

 

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 4 “Educació de qualitat” número 8 "Treball digne i creixement econòmic" i el número 11 "Ciutats i comunitats sostenibles". Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.