Catalunya es manté en alerta màxima en el mapa covid de la Unió Europea, i es continuen mantenint les restriccions i el toc de queda, una setmana més

Les dades registrades aquesta setmana pel Departament de Salut demostren l'estancament dels contagis i una tendència a la baixa de la cinquena onada de la covid a Catalunya. Aquesta, però, encara no és suficient, i el país es manté com a zona de màxima alerta segons el mapa de la Unió Europea. Aquesta és la tercera setmana consecutiva que el Centre Europeu de Prevenció Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès) inclou Catalunya en els llistats de territoris més afectats pel coronavirus, a causa dels positius registrats.

Publicada al DOGC la RESOLUCIÓ SLT/2498/2021, de 29 de juliol, per la qual es prorroguen i es modifiquen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha autoritzat aquest dijous el confinament nocturn de 162 municipis catalans a petició del Govern fins al 6 d’agost.  L’alt tribunal ha validat així la petició presentada pel Govern per tal de frenar la cinquena onada de la covid-19 i prorroga una setmana més el toc de queda entre la 1 i les 6 de la matinada. És la tercera vegada que el Govern demana l’autorització del TSJC per aplicar el tancament en aquells municipis catalans amb més incidència.

El llistat de territoris afectats canvia pel que fa al d'aquesta setmana i es redueix dels 165 de la última setmana a 162. Amposta, l'Ametlla del Vallès, Figueres o Solsona han assolit el llindar que havia fixat el Govern, de 400 casos acumulats per cada 100.000 habitants en tots els municipis de més de 5.000 habitants. Sitges, Roses, Puigcerdà, Torredembarra o Tàrrega, en canvi, podran aixecar les restriccions

El toc de queda es prorroga una setmana més, fins al 6 d’agost, però sembla que s’allargarà una miqueta més.

Cada setmana es revisarà la llista d'afectats per saber si cal aixecar el toc de queda o prorrogar-lo de nou. Sense l'estat d'alarma, el Govern ha de demanar autorització a la justícia per cada pròrroga, que ha de ser de selectiva, concretant cada municipi on es vol aplicar el tancament.

Tot tanca a les 00.30 h

L'objectiu del confinament nocturn és limitar les relacions socials que es produeixen a la nit, després del tancament de l'hostaleria. Concretament, "es pretén reduir les interaccions socials que es produeixen en horari nocturn atès que aquestes són les més freqüentades per les franges d'edat amb major incidència de la malaltia", segons el decret. 

Des de la setmana passada, els locals i qualsevol activitat cultural, d'oci, lleure i esport tenen permès obrir fins a les 00.30 h. La venda de begudes alcohòliques en establiments comercials també està prohibida entre les 22.00 i les 6.00 h.

Un màxim de deu persones

Les reunions i trobades tant en espais públics com privats tampoc podrà superar el límit de deu persones, excepte si pertanyen a la mateixa bombolla de convivència. L'aforament a l'interior de locals com bars i restaurants es limita al 50%, amb un màxim de sis persones juntes i amb les taules separades per dos metres de distància.​

També està prohibit menjar i beure en grup al carrer, per evitar el risc de la celebració de botellons o dinars multitudinaris en places, parcs o platges. Els esdeveniments culturals, a més, s'hauran de celebrar amb la gent asseguda, respectant la distància de seguretat