Manresa presenta els actes d'enguany vinculats a Manresa 2022 amb la mirada posada en la celebració dels 500 anys de l'estada d'Ignasi de Loiola a la ciutat

L’alcalde, Marc Aloy Guàrdia, i el regidor de Turisme i Projecció de la Ciutat, Joan Calmet Piqué, han explicat les activitats en una roda de premsa que ha servit també per repassar “un projecte de ciutat” que viurà el seu punt àlgid el 2022, però que continuarà al llarg dels següents anys. El centenari del naixement de l’influent artista avantguardista alemany Joseph Beuys, un dels artistes conceptuals més rellevants del segle XX, el projecte comunitari ‘Bots pel canvi’ o el cicle Sons del Camí —que comptarà amb el reconegut cantaor flamenc Duquende, Maria Arnal i Marcel Bagés, el contratenor Xavier Sabata, Andrea Motis i Beth— són alguns dels punts forts del programa per aquest 2021.

 

“Avui és un dia important, perquè amb aquesta presentació donem el tret de sortida a un programa que ens portarà directament a la celebració dels 500 anys de l’estada d’Ignasi de Loiola a Manresa; una efemèride que té una projecció internacional i que des de Manresa sabrem aprofitar per millorar la ciutat i fer-la més atractiva, per la gent que hi viu i per la gent que ens visita”. Amb aquestes paraules, l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, ha obert la roda de premsa de presentació dels actes d’enguany vinculats a Manresa 2022, en un acte en el qual ha estat acompanyat del regidor de Turisme i Projecció de la Ciutat, Joan Calmet Piqué, i que s’ha celebrat al Centre d’Interpretació del Carrer del Balç.

 

L’alcalde ha fet un repàs d’un projecte que es va iniciar el 2014, amb les primeres accions, i que tindrà continuïtat més enllà del 2022: “El 2022 és una fita en la qual fa molts anys que s’hi treballa, però aquesta fita no és un final, és també un començament. Perquè tot el que ens aportarà i el que ja ens està aportant el projecte no acabarà el 2022”. Per a la ciutat, ha detallat, quedaran totes les actuacions urbanístiques que ja s’han executat o que s’estan executant en el marc d’aquest projecte, com el nou Museu del Barroc, l’Espai 1522, el Camí de la Creu del Tort, l’adequació del Pou de Llum o l’ascensor de la plaça Major. També “l’impuls a la seva promoció exterior, que ha de beneficiar sectors vinculats al turisme, com podria ser la restauració, que tan malament ho està passant ara amb la crisi vinculada a la Covid”. I, finalment, “també ens quedarà tot aquest pòsit de millora de la convivència i de transformació personal i col·lectiva que van deixant les activitats de dinamització cultural, social, educativa i artística que des de fa ja anys s’estan duent a terme”.

 

Respecte la possible visita del Papa a Manresa, l’alcalde ha explicat que encara no hi ha una confirmació oficial, però ha subratllat el fet que “tampoc tenim una resposta negativa i, per tant, la possibilitat que el Papa vingui a Manresa —un fet que donaria un impuls molt important a la projecció exterior de la ciutat—continua a hores d’ara continua oberta”.

 

Entrant ja en els actes per aquest 2021, el regidor Joan Calmet Piqué ha subratllat les múltiples àrees que abraça el programa i el projecte —amb accions de l’àmbit de l’art i la cultura, però també d’esports i gastronomia— i ha explicat que la filosofia que s’ha seguit des del 2014 “ha estat la d’anar incorporant activitats al projecte per dotar-lo de contingut”, a partir de propostes de nivell que s’han treballat de manera participada amb entitats i institucions, un fet que ha servit per reforçar el caràcter de “projecte de ciutat” de Manresa 2022.

 

Així, el programa per aquest 2021 dona continuïtat a activitats anuals consolidades i que ja compten amb diverses edicions i, a més a més, incorpora dues activitats extraordinàries que ja pertanyen a les accions commemoratives de l’any 2022.

 

 

Centenari Joseph Beuys

 

Una d’aquestes activitats extraordinàries és la celebració del centenari del naixement de l’influent artista avantguardista alemany Joseph Beuys, un dels artistes conceptuals més rellevants del segle XX, que ha tingut sant Ignasi de Loiola i també Manresa com a pal de paller de la seva obra.

 

El desembre de 1966, Beuys va fer a Düsseldorf una performance que portava per títol “Manresa”, directament inspirada en l’espiritualitat d’Ignasi de Loiola, i que mostrava la forta influència del sant en la seva obra. Anys més tard, el 1994, els seus col·laboradors Christiansen i Nörgaard li van fer un homenatge a la ciutat amb la performance “Manresa-Estació Central” i la instal·lació de la Creu de Beuys als peus del Pont Vell.

 

El 2021, se celebra arreu del món el centenari del seu naixement i, per aquest motiu, s’ha creat un programa mundial que inclou exposicions, conferències i accions artístiques i divulgatives a diversos països, com Austràlia, Japó, Turquia, Polònia o Alemanya.

 

A l’estat espanyol, Barcelona i també Manresa, per la seva influència sobre l’artista, seran les dues ciutats que acolliran accions commemoratives, previstes per al mes d’octubre.

 

 

Bots pel canvi. Art comunitari amb Basket Beat

 

La segona activitat extraordinària és ‘Bots pel canvi’, una proposta per acompanyar persones en el seu creixement personal a través de la creació i l’aprenentatge musical en grup i amb pilotes de bàsquet. Un projecte per reconèixer i admirar les capacitats de les persones joves a través de reivindicar espais on el grup, el cos, la participació i les expressions artístiques siguin les protagonistes. Al llarg d’aquest 2021 està previst realitzar tallers socioeducatius de Basket Beat amb grups ben diversos d’entitats i serveis on hi participen joves. En una segona fase es convidarà a participar aquestes persones joves a l’espai públic per tal de generar noves dinàmiques i possibilitats visibles a la ciutat (estiu 2021).

 

 

Música

 

En l’apartat musical, el cicle de músiques amb ànima Sons del Camí pren el protagonisme absolut amb la programació de 6 concerts durant la segona quinzena de juliol en espais ignasians: els Jardins de la Cova de Sant Ignasi, la Basílica de la Seu i el Claustre del Museu de Manresa. La 8a edició del cicle musical d’estiu compta, en aquesta ocasió, amb noms de referència en els seu estils dins del panorama musical català actual: el reconegut cantaor flamenc Duquende acompanyat de Juan Gómez “Chicuelo”, el duo Maria Arnal i Marcel Bagés, el contratenor de prestigi internacional Xavier Sabata, Andrea Motis i Beth.

 

 

Gastronomia i Esports

 

Un altre dels plats forts seran les Jornades Gastronòmiques, que es desenvoluparan al juny amb activitats gastronòmiques com showcookings, mercats i tastos, i també amb accions orientades a públic professional per tal d’apropar el producte local i proximitat als restauradors, amb la voluntat de convertir les jornades en un punt de trobada entre pagesos i cuiners del territori.

 

En el terreny esportiu, destaquen dues activitats que posen en valor el Camí Ignasià: la Marxa del Pelegrí i la Ignasiana en BTT, 115 km que uneixen Verdú, Cervera, Igualada i Manresa, de la qual se n’estrenarà un documental protagonitzat per les atletes de muntanya Núria Picas i Carme Tort, i els ciclistes paralímpics Ignasi Àvila i Joan Font.

 

 

Entrades i reserves ja disponibles

 

Tota la informació actualitzada dels actes i sobre les inscripcions o la compra i reserva d’entrades de les activitats de Manresa 2022 es pot consultar a la web www.manresa2022.cat.

 

A partir d’aquest divendres 19 de març a les 17 h, ja es poden adquirir a través de la web les entrades per a les dues propostes del cicle Quinze Vint-i-dos del mes d’abril i, també, per als sis concerts del cicle Sons del Camí del mes de juliol.