El Papa es mostra disposat a visitar Manresa amb motiu dels 500 anys de l'estada d'Ignasi de Loiola a la ciutat

El pontífex ha rebut en audiència privada una delegació de l’Ajuntament de Manresa per conèixer els detalls del projecte Manresa 2022 i ha manifestat la seva predisposició a visitar la ciutat.

 

ROMA, 6 de juny de 2020.- El Papa Francesc ha mostrat avui la seva predisposició a visitar Manresa durant la commemoració dels 500 anys de l’estada d’Ignasi de Loiola, fundador de la Companyia de Jesús, a la ciutat. El pontífex ha deixat oberta la porta a aquesta visita durant l’audiència privada que ha mantingut avui amb una delegació de l’Ajuntament de Manresa per conèixer els detalls del projecte Manresa 2022 encapçalada pel seu alcalde, Valentí Junyent, a qui acompanyaven el primer tinent d’alcalde i regidor de Presidència, Marc Aloy; el regidor de Turisme, Joan Calmet, i el gerent de la Fundació Turisme i Fires de Manresa, Albert Tulleuda, juntament amb el pare superior de la Cova, Lluís Magriñà.

 

L’interès del Papa pel projecte queda reflectit en el fet que l’audiència ha tingut a la casa de Sant Marta, la seva residència al Vaticà, i que s’ha perllongat durant mitja hora, fet força excepcional en les recepcions del pontífex.

 

L’alcalde Valentí Junyent ha ofert al Papa un regal especialment concebut per a la visita amb el qual s’ha volgut transmetre els principals fonaments del projecte Manresa 2022: una pedra de la Cova on Sant Ignasi va passar llargues estones durant la seva estada a la ciutat, i aigua del riu Cardener que, segons afirma en la seva autobiografia, contemplava quan va tenir les revelacions que el van portar a escriure els “Exercicis Espirituals” que estan en la base del naixement de la Companyia de Jesús.

 

El Papa ha considerat molt interessant el projecte Manresa 2022, especialment en un moment de transformació profunda en tots els camps, i ha considerat molt positius els valors que promou. També ha explicat que mai ha visitat personalment Manresa, una ciutat de referència per als jesuïtes d’arreu del món, motiu pel qual ha manifestat que “m’agradaria molt” poder-la visitar durant la commemoració dels 500 anys de l’estada d’Ignasi de Loiola a la ciutat.

 

La delegació ha aprofitat el viatge a Roma per fer algunes visites institucionals amb el delegat de la Generalitat a Itàlia i responsables de turisme del Vaticà, i una trobada amb corresponsals de diversos mitjans de comunicació que treballen a la capital italiana.

 

Davant d’aquesta visita, l’Ajuntament de Manresa considera molt rellevant el fet de poder transmetre al Papa personalment el caràcter transversal i la voluntat transformadora del projecte Manresa 2022 i, al mateix temps, aprofitar aquest fet tan singular per ampliar la difusió i el coneixement sobre aquesta iniciativa impulsada des de l’Ajuntament que, amb el pas del temps, s’ha convertit en un projecte de ciutat.

 

Per això, tot i que les circumstàncies provocades per la crisi del coronavirus han complicat la preparació del viatge, finalment s’ha decidit acceptar la invitació a aquesta audiència privada amb el Papa un cop el govern italià va decidir obrir el país als vols internacionals el dia 3 de juny i suprimir la quarantena als visitants provinents de l’estranger.

 

Durant la trobada, que ha tingut lloc aquest dissabte a les 11.30 h a les estances de la residència papal de la Casa de Santa Marta, s’han exposat al Sant Pare els detalls del projecte Manresa 2022, la voluntat d’impulsar la seva difusió a nivell internacional, i especialment entre la comunitat jesuïta i els seus centres educatius repartits per tot el món, per atraure visitants a la ciutat coincidint amb la commemoració dels 500 anys de l’estada d’Ignasi de Loiola a Manresa. 

 

Recordem que el Papa Francesc pertany a la Companyia de Jesús i que Ignasi de Loiola va ser el fundador dels jesuïtes a partir de l’experiència personal i de transformació que va viure durant el temps que va passar a Manresa el 1522.

 

També s’ha exposat al pontífex el projecte del Camí Ignasià, que uneix la localitat natal d’Ignasi –Loiola, al País Basc- amb Manresa, i el potencial que té com a ruta de pelegrinatge i de creixement personal i espiritual, equiparable al que era el Camí de Sant Jaume en els seus inicis. Igualment, s’ha aprofitat per destacar la importància que la Companyia de Jesús hagi declarat Any Jubilar ignasià el període de temps que anirà del 31 de juliol de 2021 al 31 de juliol de 2022, un fet que també contribuirà a reforçar la projecció exterior de Manresa coincidint amb la commemoració del 500 aniversari.

 

Set anys de contactes

La concessió d’aquesta audiència privada amb el Sant Pare culmina una sèrie de contactes que l’Ajuntament de Manresa ha mantingut amb els jesuïtes i amb l’entorn del Papa des del març de 2013, quan li va enviar una carta per correu felicitant-lo per la seva elecció amb un invitació a visitar Manresa amb motiu de la commemoració del 2022. Uns anys després, l’octubre de 2016, va rebre una altra carta lliurada en mà per l’aleshores regidora de Cohesió Social,  Mercè Rosich, durant l’audiència pública a una delegació del projecte Invulnerables a la plaça de Sant Pere.

 

En paral·lel, el consistori ha mantingut contactes periòdics amb els jesuïtes que el març del 2017 van propiciar la visita a Roma d’una missió integrada per representants de l'Ajuntament de Manresa, l'Oficina Tècnica del Camí Ignasià i la Casa Internacional d'Espiritualitat de la Cova per reunir-se amb el Superior General de la Companyia de Jesús, el pare Arturo Sosa, i demanar-li el suport institucional de la companyia al projecte Manresa 2022. 

 

Posteriorment, el setembre de 2018, l’alcalde Valentí Junyent i el regidor de Turisme, Joan Calmet, es van tornar a reunir amb el pare Arturo Sosa aprofitant l’estada que va fer a Manresa per visitar la Cova i els llocs ignasians. Durant la trobada, van poder comentar alguns aspectes relatius a la preparació dels actes commemoratius del 500 aniversari de l’estada de Sant Ignasi a la ciutat.

A partir d’aquesta visita, es van reprendre els contactes amb l’entorn del Papa per sol·licitar una audiència privada que finalment ha estat acceptada i que ha tingut lloc aquest dissabte.

 

El projecte Manresa 2022

El Projecte Manresa 2022 és una aposta estratègica de la ciutat, transversal i participativa, que s’inicia el 2013 amb l'objectiu de commemorar els 500 anys de l'arribada d’Ignasi de Loiola a Manresa, de camí en el seu pelegrinatge cap a Jerusalem. Ignasi va estar-se prop d'un any a la nostra ciutat, s'hi va inspirar per a escriure els “Exercicis Espirituals” i hi va tenir una experiència reveladora, que va marcar la seva vida i el va dur a fundar la Companyia de Jesús. Per això, Manresa és considerada ciutat bressol de l'orde jesuïta. Tant és així que molts centres jesuïtes arreu del món duen el nom de Manresa.

 

L’Ajuntament de Manresa ha volgut aprofitar l'oportunitat que planteja aquesta commemoració històrica de relleu mundial per renovar la imatge que tenim de la nostra ciutat i la imatge que oferim al món. Partint de les arrels ignasianes, vol potenciar tant el seu llegat patrimonial com els seus valors, que són plenament vigents i que han d'impulsar la ciutat cap endavant per fer-la més sostenible i equilibrada.

 

L’objectiu és projectar una nova Manresa per canviar l'imaginari col·lectiu, per generar autoestima, per obrir-la al món,  per fer de Manresa una ciutat més acollidora i més atractiva, tant per als  manresans i les manresanes com per als visitants. En definitiva, per internacionalitzar la ciutat perquè esdevingui una autèntica destinació turística que aporti creació de riquesa al territori i que millori la qualitat de vida de la ciutadania. 

 

Les actuacions del projecte Manresa 2022 

Les actuacions del projecte Manresa 2022 que s’han anat produint al llarg d’aquests anys es poden agrupar en tres grans eixos: transforma, acull i batega.

 

En el primer eix –Transforma- destaquen algunes intervencions relacionades amb el patrimoni ignasià:

la gran remodelació de l’Antic Col·legi de Sant Ignasi per convertir-lo en el Museu del Barroc de Catalunya 
la recuperació del tram manresà del Camí Ignasià que uneix Loiola amb la nostra ciutat, la creació de l’Espai Manresa 1522, que mostra la ciutat que va trobar Ignasi quan hi va arribar fa prop de 500 anys;
l’adequació d’El Pou de Llum, el mirador sobre el riu Cardener on Ignasi va tenir la revelació que el transformaria espiritualment per acabar escrivint els seus “Exercicis Espirituals” i fundant la Companyia de Jesús.
la transformació de la Via Sant Ignasi, que uneix el Cardener i el camí de la Cova amb l’Antic Col·legi Sant Ignasi i el seu entorn.
 

Pel que fa a l’eix “Acollida”, s’ha treballat per elaborar una oferta turística i enogastronòmica atractiva per als visitants a partir de diversos elements relacionats amb el patrimoni ignasià.

 

El gruix de les activitats relacionades amb el projecte es concentren en l’apartat “Batega” i van des de la Marxa del Pelegrí, una caminada pel tram del Camí Ignasià que va de Montserrat a Manresa; fins al cicle de música espiritual Sons del Camí, passant per altres també rellevants com el cicle de pensament Ignàgora o el projecte d’autoconeixement i gestió personal Lotus, adreçat a infants i joves.