Es publica el Real Decreto 463/2020 de 14 de marzo, por el que se declara el estado de alarma para la gestión de la situación de crisis sanitaria ocasionada por el COVID-19

Sánchez recentralitza competències per fer front a la crisi del coronavirus

Es restringeixen durant almenys 15 dies els moviments dels ciutadans. Només es podrà anar a treballar, a comprar queviures, a hospitals o assistir persones vulnerables

El Govern espanyol ha decretat aquest dissabte l’estat d’alarma per frenar l’expansió del coronavirus, després d’una reunió extraordinària del Consell de Ministres maratoniana. El president Pedro Sánchez ha anunciat un llarg paquet de mesures que, ha dit, són “dràstiques i tindran conseqüències”. Entre les mesures aprovades, hi ha la restricció dels moviments dels ciutadans —només es permetrà anar a la feina, a centres sanitaris i supermercats— i la recentralització de les competències de seguretat, sanitat i transport sota les ordres de l’executiu central.

Sánchez ha demanat “unitat i màxima coordinació” a totes les administracions i “deixar-se de diferències” per vèncer un virus que, ha dit, “no entén de partits polítics, ideologies o territoris”. Per això, ha subratllat que caldrà coordinació, cooperació i col·laboració de les comunitats autònomes. L’objectiu, ha dit, és “redistribuir les fortaleses i no escatimar esforços” per ajudar els territoris que més ho necessitin.

El president de l’executiu ha apel·lat a la responsabilitat i la disciplina social dels ciutadans per fer front a la crisi sanitària, i en especial, per protegir la gent gran i les persones vulnerables. També ha aprofitat per agrair l’esforç al personal sanitari, de qui ha dit que són “exemple d’heroïcitat”, i altres professionals com les forces de seguretat.

Consell de ministres per estat d'alarma per coronavirus

L’executiu s’ha trobat de forma presencial, a excepció de les dues ministres que han donat positiu, Irene Montero  i Carolina Darias. Tot i això, s’ha habilitat una taula més gran perquè els membres del govern mantinguessin més d’un metre de distància els uns dels altres.

Restriccions de circulació de persones i vehicles

Segons detalla el decret de l’estat d’alarma, a partir d’aquest dissabte mateix quedaran restringits tots els moviments dels ciutadans per les vies públiques, excepte si és per alguna d’aquestes activitats:

  • Compra d’aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat
  • Desplaçament als llocs de treball
  • Assistència i cura de les persones grans, menors, dependents, persones amb discapacitat o persones vulnerables
  • Assistència a centres sanitaris
  • Retorn al lloc de residència habitual
  • Desplaçament a entitats bancàries
  • Per causa major o situació de necessitat
  • Qualsevol altra activitat que estigui justificada

Per tant, el que es prohibeix de forma expressa és qualsevol sortida per motiu d’oci.

La circulació de vehicles particulars també estarà restringida als mateixos casos, amb l’afegit que es permetrà anar a les estacions de servei per proveir-se de combustible.

El govern també ha preparat mesures que afectaran el transport públic, ja sigui per carretera, ferroviari, marítim o aeri,

Seguretat i sanitat, sota el comandament del Govern espanyol

El decret d’alarma recentralitza temporalment algunes de les competències de les comunitats autònomes, com les que fan referència a la seguretat pública i la sanitat. Així, els ministres de Defensa, Interior, Transports i Sanitat tindran competències per actuar i dictar ordres a tot l’estat sota la direcció del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, en principi durant 15 dies.

Així, per exemple, posa tots els cossos de seguretat, inclosos Mossos i policies locals, sota l’autoritat del Ministeri de l’Interior, i com a recurs addicional, “es podrà requerir l’actuació de les Forces Armades”.

El decret també estableix la recentralització temporal del sistema nacional de salut “sota les ordres directes del ministre de Sanitat”, que podrà imposar als professionals “serveis extraordinaris”, com ja està passant. La gestió seguirà corresponent a les comunitats autònomes, però el ministeri podrà “garantir la cohesió i equitat en la prestació”, fet que podria suposar el transvasament de mitjans i professionals d’un territori a un altre si fos necessari. A més, el ministeri també es reserva la possibilitat de dirigir els centres sanitaris privats.

Tancament de botigues i bars i restaurants a tot l’estat

En la línia que ja va establir la Generalitat de Catalunya, el decret del Govern espanyol obliga a tancar tots els comerços excepte els que subministrin aliments o articles de primera necessitat. El decret també especifica que s’haurà de vetllar per evitar les aglomeracions, i que caldrà que clients i treballadors mantinguin una distància de seguretat d’almenys un metre.

A més, també s’ordena el tancament al públic dels locals de restauració, tot i que que cafeteries i restaurants podran prestar serveis d’entrega a domicili.

Les conseqüències econòmiques de l’estat d’alarma

El president espanyol ha reconegut que l’impacte econòmic i social de les mesures decretades “serà gran” i que “molta gent es veurà damnificada”, però ha assegurat que el govern està preparant un paquet de mesures econòmiques, que s’aprovaran al proper consell de ministres, destinades a amortiguar els seus efectes econòmics i socials.

Sánchez ha avançat, entre d’altres, que s’estan preparant mesures de suport a autònoms i petites i mitjanes empreses, així com altres ajudes a la flexibilització del mercat laboral per evitar que s’apliquin expedients temporals d’ocupació.

Règim excepcional per la crisi sanitària

L’estat d’alarma és un règim excepcional que recull l’article 116 de la Constitució, per a un període màxim de 15 dies, que es pot decretar quan es produeixin “circumstàncies extraordinàries que facin impossible el manteniment de la normalitat”, com una crisi sanitària.

La llei preveu la possibilitat de limitar la circulació o la permanència de persones en determinades hores i lloc, requisar temporalment béns o intervenir negocis. També limitar o racionar l’ús de serveis o el consum de productes de primera necessitat.