Rècord de visitants al Cremallera de Montserrat i al Funicular de Sant Joan

El cremallera tanca el 2019 amb 702.157 visitants i el funicular de Sant Joan ho fa amb 394.969

Cremallera de Montserrat
El tren cremallera de Montserrat i el Funicular de Sant Joan, de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), han tancat el 2019 amb les millors xifres de la seva història. El cremallera va registrar de gener a desembre 702.157 viatgers, gairebé un 5% més amb relació als 672.719 del 2018. El funicular, d’altra banda, va comptar amb 394.969 visitants, un 23% més respecte dels 320.284 de l’any anterior.


Complements de visita i accés a la muntanya

El Cremallera de Montserrat és l'únic transport que arriba fins al bell mig del recinte del Santuari de la Muntanya de Montserrat. En quinze minuts recorre la peculiar silueta de la muntanya i permet gaudir d'unes vistes privilegiades, a través dels vidres panoràmics del tren, des de Monistrol fins a Montserrat. L’increment del parc mòbil, amb la pròxima incorporació de dues unitats de tren cremallera, permetrà l’augment de la freqüència de pas i la quantitat d’usuaris transportats en una hora en un 33%: de 1.050 persones a 1.400. D’altra banda, s’instal·larà una nova via a l’estació de Monistrol Vila que facilitarà la gestió del moviment del parc mòbil i l’execució de treballs de manteniment de la via i els trens.
Funicular de Sant Joan
Funicular de Sant Joan d'FGC.
D’altra banda, la recent renovació dels cotxes del Funicular de Sant Joan ha permès augmentar la capacitat de transport en un 29%, passant de 48 a 68 places, i s'ha aconseguit millorar el confort en el trajecte per als usuaris. A la sala de màquines, FGC ha renovat el control i la maquinària del sistema d'accionament, amb la qual cosa s'han millorat els estàndards de qualitat de la infraestructura i la fiabilitat del servei del funicular. A més, Ferrocarrils crearà un centre explicatiu que s’ubicarà a la planta superior de l’estació de dalt del funicular de Sant Joan per contribuir a la difusió del Geoparc de la Catalunya Central, un espai interactiu amb recursos de les noves tecnologies que explicarà el fenomen geològic de la muntanya i els elements que componen el Geoparc. 

Pel que fa al Funicular de la Santa Cova, es troba actualment fora de servei per tasques de renovació dels bastidors, de la plataforma i superestructura de la via, i actuacions de millora a les caixes per alleugerir el pes.


Peces clau del servei de mobilitat sostenible a Montserrat 

El cremallera i els funiculars són peces clau del servei de mobilitat sostenible que ofereix FGC a la muntanya de Montserrat i que permet als visitants de la muntanya poder gaudir de les múltiples possibilitats d’aquest paratge natural. 

Els seus serveis se sumen a la resta dels trens turístics d’FGC, una oferta lúdica i cultural que reforça els valors de la companyia i la seva filosofia, que impulsa l’ús del transport públic i la lluita contra el canvi climàtic, el respecte pel medi ambient i el coneixement i el desenvolupament de les àrees de muntanya.