Cardona celebra aquest Nadal els 120 anys de Pastorets

Els centenaris Pastorets de Cardona, representats pel Grup de Teatre El Traspunt i que enguany celebren 120 anys, es faran per segon any consecutiu a l’Auditori Valentí Fuster. Després de l’èxit de la representació de l’obra al Palau de la Generalitat el passat mes de novembre, encarregats de donar el tret de sortida a la temporada de Pastorets a Catalunya, amb quatre escenes del text nadalenc a quatre espais diferents del Palau, tornen a marcar l’agenda de Nadal cardonina.

Els Pastorets de Cardona estan dirigits per Miquel Prat, mentre que Xavi Ventosa és el director de la Banda de Música de Cardona. La representació compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Cardona. Es faran els dies 25 i 26 de desembre, a les 19:00h; el 28 de desembre, a les 17:00h; el 4 de gener a les 17:00h i el 6 de gener a les 19:00h. Les entrades es poden comprar a l’Oficina de Turisme de Cardona o al web www.cardonaturisme.cat.

Una peça única i genuïna
Els Pastorets de Cardona es representen des del 1900. Originalment van ser adaptats per dos capellans d’una versió en castellà i, per aquest motiu, la parella protagonista s’anomena Bato i Borrego, i incorporen una pila de barbarismes previs a la normalització lingüística de Pompeu Fabra del 1913. La versió actual va ser recomposta el 1944 i en va ser l’autor Mossèn Josep Domeque, barrejant textos propis i d’altres autors, com Serafí Pitarra. Va ser una recomposició totalment de memòria, ja que els originals havien desaparegut en els saquejos que durant la guerra civil va patir el teatre Els Catòlics.
La música, element molt present als Pastorets de Cardona, també és original i consta de peces tradicionals catalanes i de peces pròpies, obra de Mossèn Llorenç Riu, Ramon Mosella i Domingo Mele. També hi ha peces d’autor desconegut. En un principi eren interpretades a piano, fins que Joan Roure en va fer els arranjaments per a cobla. Se’n va fer una gravació el 1975, amb la Triomfal d’Igualada i amb veus de la Coral Cardonina, i una altra a finals dels 90 amb la Principal de la Bisbal. El 2008 Narcís Mellado i Xavi Ventosa van adaptar la música per a la Banda de Cardona i, enguany, Ventosa —director de la Banda— ha fet una revisió de tota la música dels Pastorets.