El Rebost del Bages edita una guia per posar en valor el mató de Montserrat

La guia en recull la història, el procés d’elaboració i les seves possibilitats a la cuina, amb receptes a càrrec de la Fundació Alícia i diferents restaurants del territori

Donar a conèixer el mató de Montserrat, un dels productes gastronòmics més singulars de la comarca, i posar-lo en valor a partir de la seva història i les aplicacions a la cuina. Aquest és l’objectiu de la guia “El mató de Montserrat, el formatge del Bages a la cuina”, editada pel projecte El Rebost del Bages, emmarcat dins de Bages Turisme. La guia ha comptat amb el suport de la Xarxa de Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Marganell. Es tracta d’un llibret que segueix els passos del document “Els tomàquets del Bages a la cuina”, una proposta similar amb els tomàquets com a protagonistes. La voluntat d’aquestes guies, que poden trobar-se ara mateix a l’Oficina de Turisme de Manresa i properament a la resta d’oficines de la comarca i a les empreses i entitats que formen part del programa Punts d’Informació Turística, és apropar al gran públic els productes gastronòmics del territori i promoure’n el consum, tant en l’àmbit domèstic com al sector de la restauració.

Un producte singular i històric

La guia explica les principals característiques del mató de Montserrat, un derivat làctic fresc elaborat amb llet sencera de vaca, cabra o fins i tot d’ovella escalfada i amatonada habitualment amb herbacol, tot i que a dia d’avui s’ha vist relegat per l’enzim renina d’origen animal. No es sala ni es premsa i el resultat es col·loca en un recipient de la qual pren forma. Nutricionalment, destaca per la seva aportació de calci, necessari per al manteniment dels ossos, proteïnes i vitamines A i D.

Des del segle XIX, el mató és un producte típic que s’elabora a les masies de la rodalia del massís de Montserrat i durant la segona meitat del segle els pagesos van començar a vendre’l a les places de l’abadia. Per això s’ha convertit en el mató més aclamat i famós del país i el principal producte gastronòmic del mercat que se celebra a la muntanya.

Les aplicacions gastronòmiques del mató

Amb l’elaboració d’aquesta guia es vol promoure el consum de mató no només de forma directa sinó també com a ingredient de diferents elaboracions gastronòmiques. Per això, s’inclouen receptes, dolces i salades, creades per la Fundació Alícia i els restaurants Alberg de Castelladral, Las Vegas, Can Ferreroles Nou, Cal Jaume i Mas de la Sala. Entre els plats que es proposen hi ha una amanida d’estiu amb tomàquet i mató, una truita de mató, unes croquetes de pollastre i mató, un milfulls de mató de Montserrat o un tiramissú català fet amb mató.

La guia s’ha presentat aquesta setmana al monestir de Santa Cecília de Montserrat gràcies a la col·laboració del Patronat de la Muntanya de Montserrat i el monestir de Montserrat. La situació d’aquest monestir, al terme municipal de Marganell, el poble on hi ha la majoria de masies elaboradores de mató, l’han convertit en l’escenari ideal per posar en valor aquest producte.

La presentació de la guia ha anat a càrrec dels experts que n’han elaborat els continguts: la Fundació Alícia i el col·lectiu de recerca El Brogit, una entitat sense ànim de lucre dedicada a la recerca històrica i a la divulgació del patrimoni cultural i humà del territori de la muntanya de Montserrat. El conseller de Turisme del Consell Comarcal del Bages, Agustí Comas, ha destacat la importància d’aquesta guia per “donar visibilitat a la nostra comarca a través de productes que la caracteritzen i la diferencien d’altres territoris i posicionar-nos mica en mica com a destinació amb uns productes gastronòmics d’alta qualitat”. Comas ha anunciat la intenció de donar continuïtat a aquestes guies amb altres productes identificatius de la comarca com l’albergínia blanca, la col verda manresana, la mongeta de Castellfollit, els olis de varietats locals i els vins de la DO Pla de Bages. Al final de la presentació s’ha ofert una degustació de plats elaborats amb mató de Montserrat.

Podeu accedir a la guia al següent enllaç: https://drive.google.com/file/d/1Cj_DlJb25Lj2FkqHxJxKTFkjaNQHOPGS/view