El Cercle de Comparació Intermunicipal de Seguretat Alimentària celebra la seva desena edició

El diputat de Salut Pública i Consum, Enric Llorca, ha inaugurat, aquest dilluns, la jornada de cloenda del Cercle de Comparació Intermunicipal de Seguretat Alimentària que s’ha celebrat al Món Sant Benet, a Sant Fruitós de Bages.

Durant la seva intervenció, Llorca ha destacat que «és necessari dotar els municipis de recursos per fer una correcta gestió dels riscos derivats del consum d’aliments i millorar el control i seguiment dels establiments alimentaris minoristes i de restauració». I ha afegit que «en això treballem des de la Diputació en estreta col·laboració amb els municipis».

L’acte ha comptat amb la conferència de Samuel Portaña, director de seguretat alimentària de l’Agència de Salut Pública de Barcelona i la presentació dels resultats del Cercle, inclosa l’experiència de dos ajuntaments molt diferents, L’Hospitalet de Llobregat i Castellbisbal. També s’ha visitat el monestir de la localitat i la Fundació Alícia, un centre d’investigació en cuina.

Els Cercle de Comparació Intermunicipal de Seguretat Alimentària es va iniciar el 2010 amb 14 municipis participants i després de 10 anys hi participen 50 ens, inclosos 10 districtes de la ciutat de Barcelona i un municipi de fora de la província, Cambrils. El Cercle es basa en mesurar, comparar i avaluar resultats dels municipis en la protecció de la seguretat alimentària, mitjançant uns indicadors comuns consensuats, i un grup de treball per intercanviar experiències i treballar la millora dels serveis.

Dels resultats dels cercles, cal destacar que malgrat la baixa inversió, 0,9 € per habitant i any que es destina a aquesta competència de caràcter obligatori, el 70% dels establiments censats dels municipis participants, han estat visitats i classificats, en 1 de cada 4 l’any 2018 s’hi va fer una inspecció sanitària i gairebé el 74% dels establiments del cens estan codificats.

Pel que fa al compliment dels ítems valorats en les inspeccions, el 81,4% disposa d’unes instal·lacions conformes, les pràctiques de manipulació són correctes en el 80,9% i disposen d’autocontrols els 73%.