El millor formatge de cabra del món, al Moianès

El Sarró de Cabra ha estat escollit com el millor formatge de cabra de pell florida del món al World Cheese Awards, en què es presenten 3.500 formatges, en 80 categories.

 

El Sarró de cabra, que elabora la formatgeria Montbrú, ha estat escollit el millor formatge de cabra de pell florida del món al World Cheese Awards, considerats els Oscars dels formatges. Al concurs s'hi presenten 3.500 formatges, en 80 categories. Aquest ha estat l'únic formatge català premiat a la categoria més alta, de la qual només formen part 84 formatges d'arreu del món.

 

Per fer un bon formatge, la matèria primera ha de ser excel·lent i la llet la treuen de cabres seves i d'una quarantena de ramats més del país que tenen el certificat de Llet de Cabres Catalanes. En controlen molt el maneig i l'alimentació per obtenir-ne llet de gran qualitat.

Un cop a la cambra on madura, s'han de controlar molt la temperatura i la humitat. I aquest formatge, el seu producte estrella, l'han de voltejar cada dia d'un a un.

Martí Padrisa, formatgelier, explica quin gust té aquest Sarró de cabra que ha agradat tant al jurat:

"És un formatge de cabra molt suau, cremós, amb un toc cítric que juga molt bé amb aquesta aroma que li dona el fong exterior, que recorda terra, molsa, bosc. Sobretot el lloc d'on és fet, el Moianès."

 

De fet, van passar de fer, 40 anys enrere, formatges a la cuina de casa per revaloritzar la llet de les seves cabres a muntar una formatgeria que ja té 50 treballadors. Produeixen 200 tones de 15 tipus de formatges, i cada cop n'exporten més. Ja han guanyat altres premis i ara també triomfen amb productes nous com aquest "cheesefuet", un formatge de cabra amb forma de fuet que també ha guanyat una medalla de plata.