La campanya contra les agressions sexistes i pel consum responsable per Festa Major clou amb un balanç positiu de sensibilització i sense incidències greus

La campanya de prevenció i sensibilització contra les agressions sexistes i pel consum responsable “Estima la nit”, que s’ha dut a terme durant aquest cap de setmana de Festa Major de Manresa, ha permès dur a terme una intensa tasca informativa a través de les carpes i la intervenció dels Àngels de Nit. No s’han recollit incidències greus però moltes persones hi ha anat a demanar informació o material. 14 persones han manifestat que havien patit situacions incòmodes o tocaments.

 

 

Primera valoració positiva de la campanya “Estima la nit Manresa”. El Punt Lila instal·lat durant les nits de divendres, dissabte i diumenge a la plana de l’Om i dilluns al carrer sant Miquel, va atendre una gran quantitat de persones que s’hi adreçaven per motius diversos. La majoria de persones s’apropaven a la carpa per recollir informació i també els braçalets que es repartien amb el lema “Lliures de masclisme”. En total se’n van repartir 1.300 durant les quatre nits de festa. També hi ha via força persones que s’hi adreçaven a demanar informació, preguntant què s’havia de fer en cas que presenciessin alguna agressió.

 

Des del Punt Lila no s’han recollit casos greus d’agressions. Un total de 14 persones sí que van adreçar-se al punt informatiu per explicar que s’havien sentit incomodades per algun incident, com per exemple mirades desagradables, tocaments... L’actuació en aquests casos des del Punt Lila era parlar amb la persona i acompanyar-la i oferir-li el suport que requerís per tal que no se sentís sola en aquesta situació.

 

Dilluns a la nit del Correfoc, es van dur a terme dues iniciatives per tal de donar suport a les persones que no volien participar en l’estripada general de samarretes, costum que s’ha generalitzat en els últims anys a la plaça Major l’última nit de festa. Aquestes consistien en repartir trossos de roba lila com a distintiu per a les persones que no volien participar a l’estripada. En total es van repartir 17 metres que corresponen a 300 trossos de roba. La segona iniciativa va consistir a oferir gratuïtament samarretes a les persones que se sentien incomodes amb la samarreta trencada. Se’n van repartir un total de 178.

 

Igualment, durant tot el dimarts al matí s’ha posat a disposició de les dones interessades un servei d’ urgències al SIAD per atendre els casos d’ agressió sexistes durant les festes. No hi ha hagut cap demanda.

 

Punt de consums/ Àngels de nit

 

Al llarg de totes les nits es van apropar moltes persones joves a demanar informacions diverses, però majoritàriament s’apropaven a demanar aigües o llaminadures, que es reparteixen per disminuir l’efecte de l’alcohol. Es van repartir més de 700 ampolletes d’aigua.

 

També es van realitzar testos d’alcoholèmia perquè les persones poguessin valorar el seu estat. En total s’han realitzat 160 testos durant les quatre nits.

D’altra banda, els Àngels de Nit van intervenir divendres, dissabte i diumenge a la nit complementant la tasca informativa i d’acompanyament que es realitzava des del Punt lila i el Punt de consums. Els àngels, a banda de repartir aigües també distribuïen barretes energètiques i preservatius, aquest any un total de 926.

 

“Estima la nit” ha estat una campanya de l’Ajuntament de Manresa, a través de les regidories de Feminismes i LGTBI, Joventut, Ciutat Saludable i Cultura.