Jordi Savall rebrà el títol de Fill Adoptiu de la vila de Cardona en el marc del seu concert a la Col·legiata

La vetllada, que es farà diumenge 16 de juny, és un dels plats forts de la commemoració del Mil·lenari de la fundació de la col·legiata de Sant Vicenç

Cardona celebrarà el proper diumenge 16 de juny dos actes d’especial rellevància que giraran entorn de la figura de Jordi Savall, personalitat musical de gran rellevància. Per una banda, protagonitzarà el concert estrella de la commemoració, aquest 2019, del Mil·lenari de la fundació de la col•legiata de Sant Vicenç del castell de Cardona. De l’altra, el músic rebrà, de part de l’Ajuntament de Cardona, el títol honorífic de Fill Adoptiu de la Vila de Cardona, precisament per la seva relació amb la col·legiata.

L’atorgament del títol honorífic es va aprovar per unanimitat de tots els grups en el ple del passat mes de maig. En aquella sessió, l’alcalde de Cardona, Ferran Estruch, definia Savall com a “referent de la música medieval, renaixentista i barroca al nostre país i al món” i explicava la seva vinculació amb Cardona: “fa més de 30 anys que escull la canònica de Sant Vicenç per inspirar-se i gravar les seves composicions; li agraïm que hagi acceptat la distinció; és un ambaixador de Cardona i porta Cardona arreu del món”.

Savall rebrà el títol a la mateixa col·legiata, just després d’oferir el concert que commemorarà el Mil•lenari de la fundació de la canònica de Sant Vicenç, que s’iniciarà a les 18.30 hores. A Cardona, presentarà ‘Diàlegs & Improvisacions’, amb Ferran Savall i David Mayoral, una elecció molt personal de músiques que ens captiven per la seva tendresa i la seva bellesa. El programa és concebut com a diàleg intercultural que intenta mostrar o establir ponts vertaders: entre les músiques d’Orient i d’Occident; entre l’Antic i el Nou Món; entre les obres cultes i les obres populars sortides de les tradicions orals; entre les músiques antigues i actuals; entre les diferents generacions dels propis intèrprets, i també entre els intèrprets i el públic.

El concert està organitzat per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Fundació Cardona Històrica i l’Ajuntament de Cardona i comptarà amb els parlaments de l’alcalde de Cardona, Ferran Estruch i del director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Josep Manuel Rueda.

L’entrada és lliure, tot i que l’aforament és limitat. Per aquest motiu, cal realitzar la reserva d’entrades (màxim 4 per persona) a l’Oficina de Turisme de Cardona (938 692 798) o a través de oficinaturisme@cardona.cat.


Més sobre Jordi Savall
Jordi Savall és una de les personalitats musicals més polivalents de la seva generació. Fa més de cinquanta anys que dóna a conèixer al món meravelles musicals abandonades en la foscor de la indiferència i de l’oblit. Dedicat a la recerca d’aquestes músiques antigues, les llegeix i les interpreta amb la seva viola de gamba, o com a director. Les seves activitats com a concertista, pedagog, investigador i creador de nous projectes, tant musicals com culturals, el situen entre els principals artífexs del fenomen de revalorització de la música històrica. És fundador, juntament amb Montserrat Figueras, dels grups musicals Hespèrion XXI (1974), La Capella Reial de Catalunya (1987) i Le Concert des Nations (1989) amb els que explora i crea un univers d’emocions i de bellesa, i les projecta al món i a milions d’amants de la música.

Al llarg de la seva carrera ha enregistrat i editat més de 230 discos de repertoris de música medieval, renaixentista, barroca i del classicisme, amb una especial atenció al patrimoni musical hispanic i mediterrani, que han estat mereixedors de moltes distincions com Midem Awards, International Classical Music Awards i un Grammy Award. Els seus programes de concert han convertit la música en un instrument de mediació per a l’entesa i la pau entre pobles i cultures diferents i de vegades enfrontades. No debades l’any 2008 Jordi Savall fou nomenat Ambaixador de la Unió Europea pel diàleg intercultural i, juntament amb Montserrat Figueras, varen ser investits “Artistes per la Pau” dins del programa “Ambaixadors de bona voluntat” de la UNESCO.

La seva fecunda carrera musical ha estat mereixedora de les més altes distincions nacionals i internacionals, d’entre les quals cal destacar, el títol de Doctor Honoris Causa de les Universitats d’Evora (Portugal), de Barcelona, de Lovaina (Bèlgica), de Basilea (Suïssa) i d’Utrecht (Països Baixos), la insígnia “Chevalier” de la Legió d’Honor de la República francesa, el Premi Internacional de Música per la Pau del Ministeri de Cultura i Ciència de la Baixa Saxònia, la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya, el premi Helena Vaz da Silva i el prestigiós Premi Léonie Sonning, considerat el premi Nobel de la música. “Jordi Savall posa de manifest una herència cultural comuna infinitament diversa. És un home pel nostre temps” (The Guardian, 2011).