LA FUNDACIÓ ALÍCIA ORGANITZA EL CONGRÉS INTERNACIONAL DE PATRIMONI ALIMENTARI JUNTAMENT AMB L'OBSERVATORI DE L'ALIMENTACIÓ (ODELA) DE LA UNIVERSITAT DE BARCELONA.

Les jornades professionals consten d’un pre-congrés pràctic que es realitzarà el dia 18 de juny a la Fundació Alícia a Món Sant Benet i el Congrés central, que sota el títol “Patrimonios alimentarios, turismos i sostenibilitades”, se celebrarà els dies 19, 20 i 21 de juny els matins a La Pedrera, i les tardes a la Universitat de Barcelona.


Per cinquè any la Fundació Alícia lidera, juntament amb l’Observatori de l’Alimentació, Odela, un Congrés Internacional els propers 18, 19, 20 i 21 de juny amb seu principal a La Pedrera. L’edició d’enguany pretén abordar el patrimoni alimentari en la seva relació amb el turisme i la sostenibilitat i consta d’un seguit de ponències, taules rodones i comunicacions al voltant de la temàtica.
  
En destaquen, per exemple, la conferència inaugural a càrrec d’en Josep Roca del Celler de Can Roca sota el títol Geografia física i geografia humana. Sobre gastronomia i sostenibilitat. També destaquem la taula rodona El que no es veu no existeix. Qui, què i com es difonen i comuniquen els missatges de valorització del patrimoni alimentari, moderada pel director de la Fundació Alícia, Toni Massanés i la taula Polítiques públiques en favor de les cultures alimentaries amb la participació del prestigiós sociòleg Jean-Pierre Poulain.

Prèviament a la celebració del congrés, el dia 18 de juny, se celebrarà a la Fundació Alícia una jornada pràctica de pre-congrés, un espai de transferència de coneixement i de debat sobre l’experiència de professionals dedicats a la gestió, creació i manteniment dels recursos patrimonials alimentaris.

El pre-congrés compta amb diverses sessions, teòriques i pràctiques, que mostraran com s’executa la intervenció culinària en els plans de patrimonialització, com es desenvolupa la recerca en cuina per obtenir resultats reals que es puguin aplicar en el marc de les iniciatives de valorització del territori i dels seus productes i gastronomia. Les sessions estan pensades per aportar als assistents, eines pràctiques que els puguin resultar útils en el desenvolupament dels seus projectes.

Les sessions pràctiques comptaran amb un tast i la participació directa dels mateixos assistents en les propostes que se’n derivin. La jornada inclou un àpat, l’àpat Catalunya, vinculat a les tradicions gastronòmiques catalanes i als productes del territori amb un tast guiat en que es donaran a conèixer algunes  particularitats sobre les seves menges.
 
L’Àpat Catalunya és un projecte que la Fundació Alícia ha desenvolupat amb PRODECA, promotora dels aliments catalans, de la Generalitat de Catalunya. La voluntat és generar un format d’àpats que expliquin la cuina i la cultura gastronòmica catalana a un públic estranger i que serveixin per promocionar els productes produïts al territori.

Anterior a la celebració de l’àpat, es realitzarà una ruta per l’entorn únic de Món Sant Benet i s’explicaran projectes vinculats al territori, per exemple, les construccions de pedra seca, patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.  El pre-congrés és una molt bona proposta per iniciar el Congrés amb un coneixement més profund del territori on té lloc, del seu patrimoni i de les seves singularitats.
 
Si vols assistir al pre-congrés pots fer la teva inscripció aquí