La 18a Jornada de Formació del Gremi reivindica fer més visible la feina dels cambrers als establiments de restauració

Una setantena de professionals i estudiants participen a la Fundació Alícia en unes sessions que mantenen el caràcter pràctic

El sommelier Josep Pelegrín i el responsable de sala del restaurant ‘Disfrutar’, Toni Boada expliquen la seva experiència i recorden que els cambrers tenen una relació directa i molt estreta amb els clients

El paper dels cambrers a la sala, els còctels elaborats per Ignasi Domènech o bé els consells perquè els establiments del sector estiguin ben posicionats a Google han estat algun dels temes plantejats aquest matí en el marc de la divuitena edició de la Jornada de Formació del Gremi d’Hoteleria i Turisme del Bages. Una setantena de professionals del territori han participat de les sessions, que han tingut lloc a la Fundació Alícia. El president del Gremi, Diego Sánchez, ha reivindicat l’aposta de l’entitat per la formació. “Fa divuit anys que som aquí en una jornada que és 100% pràctica, que ens ajuda a pensar, aprendre i reflexionar i fer les coses d’una manera diferent. I mantenim l’esperit del primer dia que passa perquè us emporteu idees i consells que pugueu aplicar en el vostre dia a dia”. Per la seva part, l’alcalde de Manresa ha apuntat que “som un territori amb producte i patrimoni, però sobretot amb bons professionals i uns establiments de restauració excel·lents”.

Diàleg de cambrers i showcooking

Cuiners, cambrers i digitalització ha estat el títol d’una Jornada de Formació que ha posat en valor la feina dels cambrers a la sala. El director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, ha defensat que “és extraordinàriament útil treballar de cambrer en un moment o altre de la vida” i ha introduït la intervenció de Josep Pelegrín, professor i sommelier de l’Escola Joviat, i de Toni Boada, responsable de sala del restaurant Disfrutar de Barcelona, que han defensat la importància d’un bon servei. Pelegrín ha reivindicat la feina dels cambrers “que fem d’amfitrions i ajudem les persones a ser una mica més felices”. Boada ha reconegut que “quan els clients marxen satisfets, la recompensa és magnífica perquè és una feina preciosa”. Els dos ponents han coincidit a assenyalar la importància de formar-se contínuament i conèixer els productes que vens a taula sabent explicar perquè van bé a cada moment.

Showcooking

A més, la Jornada ha incorporat una demostració en format de showcooking de la cocteleria d’Ignasi Domènech amb la participació de David Navarro, subcampió d’Espanya de cocteleria, i de Dani Valverde, xef del restaurant Can Dani. Valverde ha cuinat un arròs inspirat en la recepta del bacallà a la manresana del popular cuiner, mentre que Navarro ha acompanyat el plat amb un còctel fat wash elaborat a partir de vodka amb pinyons, almívar cuinat a partir de l’aigua d’arròs, suc de llimona i soda d’espinacs amb aigua de mar. La sessió s’ha programat amb la voluntat d’acostar la figura i el receptari d’Ignasi Domènech al públic traslladant la seva essència, malgrat el pas dels anys. Els professionals han posat el dia la cuina del manresà.

Presents a internet

Un dels altres elements d’interès de la jornada han estat els consells perquè els establiments del sector tinguin un bon posicionament a internet. Xavier León, consultor de màrqueting digital, SEO i SEM a Pimec, ha explicat que “internet és la biblioteca més gran del món. Cada pàgina web és com un llibre i ha d’estar ben indexada. Això s’aconsegueix a partir de la geolocalització i la indexació”. León ha donat les claus per treure profit a l’eina Google My Business i ha explicat què demana Google perquè les pàgines estiguin ben posicionades.  

Treball amb ingredients

L’empresa Sosa ha fet una demostració pràctica del tractament d’ingredients a partir de les tècniques de texturització. L’empresa, que té presència a Moià i a Navarcles, exporta a una vuitantena de països i prepara tot tipus d’ingredients per a restaurants i pastisseries d’alta cuina. El cap del departament tècnic de Sosa, Òscar Albinyana, ha protagonitzat una sessió en què ha explicat les diferents tècniques de manipulació d’aliments.

En paral·lel, la sessió també ha donat a conèixer els detalls del projecte turístic de Sant Fruitós de Bages, que es vehicula a través de la Festa de l’Arròs. Joan Ribas, antropòleg de la Fundació Alícia, i Marc Puig-Pey, xef de la Fundació Alícia. Ribas ha explicat que des d’Alícia s’ha fet una important tasca de recerca històrica al municipi que comença a l’Edat Mitjana en matèria culinària. En paral·lel, han parlat també amb gent gran de Sant Fruitós de Bages per dibuixar i reconstruir la tradició gastronòmica de l’arròs i la seva festa a Sant Fruitós de Bages. Alícia ha recollit tota aquesta informació que ha acabat materialitzant-se en un receptari a partir de quatre receptes.

Consells legals

Finalment, la jornada ha incorporat també consells en matèria legal. Feliu Consultors ha donat a conèixer els darrers canvis normatius en matèria laboral. Jordi Portella ha apuntat la necessitat que les empreses tinguin un control horari de tots els seus treballadors i ha apuntat dues mesures que afecten les empreses majors de 50 treballadors. Per una banda, cal disposar d’un registre salarial on s’especifiquin els barems que té en compte cada empresa per establir els sous i, per l’altra, també és necessari acreditar les mesures per afavorir la igualtat a l’entorn de l’empresa.