El Col·legi Sant Josep de Navàs i l'Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet guanyen el Premi Europeu de Prevenció de Residus

L’empresa Resid’Ús i l’associació Plataforma Aprofitem els Aliments han resultat finalistes entre els 82 nominats europeus

Europa fa un reconeixement a la cooperació entre escoles per la creació de l’’EWWR Sustainable Art alphabet’, que reflexiona sobre sostenibilitat i prevenció dels residus, i a la Marató residu zero, que promou un esmorzar sostenible i saludable que no generi residus

L’Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet i el Col·legi Sant Josep de Navàs, ambdós al Bages, han guanyat  el X Premi Europeu de Prevenció de Residus, que s’ha lliurat aquest dimecres en una cerimònia a Brussel·les (Bèlgica).  De les altres candidatures catalanes, l’empresa Resid’ús i l’associació Plataforma Aprofitem els Aliments han resultat finalistes.
 
Mes reflexió, més reutilització
 
En la categoria “Administració” s’ha reconegut l’Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet, que ha organitzat la Marató residu zero, una campanya per promoure l'esmorzar sostenible i saludable per reduir els residus generats a l’esmorzar i berenar de la canalla a l’escola. La campanya ha comptat amb la participació de tres escoles del municipi i 600 alumnes, a més de la implicació de les famílies a través de cada AMPA, i ha aconseguit reduir un 33% la generació de residus d’envasos.
 
El guardó en la categoria “Cooperació entre regions” se l’ha endut el Col·legi Sant Josep de Navàs per la campanya “EWWR Sustainable Art alphabet” creat per sis escoles de Catalunya, Finlàndia, Grècia, França i dels Països Baixos. La idea va ser buscar una paraula per a cada lletra de l’alfabet relacionada amb temes de sostenibilitat i residus, decidides a partir d’una reflexió col·lectiva, creant una frase de defensa i sensibilització i elaborant un vídeo conjunt amb lletres, frases i veus de les nenes i nens de les escoles participants. A més cada escola ha complementat la idea amb accions paral·leles. A Navàs, han treballat l’acció “Envàs, te’n vas”, sensibilitzant tot l’alumnat.
 
Dos finalistes catalans
 
El jurat ha reconegut la tasca de dues entitats catalanes més com a finalistes del Premi, l’empresa Resid’Ús i l’associació Plataforma Aprofitem Aliments.
 
Resid’Ús, empresa gironina que ha engegat el projecte “Escola i comerç, simbiosi anti-residus”, amb la cooperació de tres sectors l’empresarial, l’educatiu a través de l’Escola Eiximenis de Girona i el comercial amb Llagurt un comerç gironí de venta de iogurt gelat. La idea s’ha centrat en donar una segona vida als pots sobrers de vidre que els alumnes tenien a casa de confitures, mel o conserves. l’empresa s’ha encarregat de netejar i enviar al comerç local, i durant la EWWR, el comerç ha donat l’opció als seus clients de menjar-se el iogurt emprant un pot de vidre reutilitzat de cara a evitar generar envasos d’un sol ús.
 
Plataforma Aprofitem Aliments, associació al capdavant de la Jornada #zerofoodwastebcn, on es van preparar 1.500 racions gratuïtes cuinades a base d’aliments recuperats en comerços propers i camps espigolats. L’esdeveniment reflexiona sobre el malbaratament d’aliments com a problema econòmic, social i ambiental que afecta a tota la societat. El treball en xarxa entre entitats locals, capacitació d'agents claus al territori, i mobilització de voluntariat social ha aconseguit reduir el malbaratament de 2.445 kgd’aliments, la sensibilització de més de 1.500 persones i evitar l’emissió de 2.092 kg de CO2.
 
El premi s’ha atorgat a criteri d’un jurat europeu independent que representa sis categories: administracions i autoritats públiques, entitats educatives, associacions i ONG, empreses i indústries, ciutadans i Premi Especial del Jurat. El guardó distingeix les accions dutes a terme durant la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR), tenint en compte criteris d’originalitat de les propostes, el seu caràcter innovador, l’adaptabilitat a d’altres contextos regionals o locals, la mobilització del públic objectiu i la durada.
 
La Setmana Europea de la Prevenció de Residus
 
El premi s’emmarca en la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, una iniciativa finançada per la Unió Europea a través del Programa LIFE+, i que a Catalunya coordina l’Agència de Residus de Catalunya (ARC). Amb aquesta iniciativa, Europa vol assentar les bases perquè els països desenvolupin diferents actuacions per fomentar entre la població la consciència que hem de generar menys residus. Ho fa a través de la xarxa internacional de ciutats i regions ACR+, una organització que promou el consum responsable de recursos i la gestió sostenible de residus municipals a través de la prevenció en origen, la reutilització i el reciclatge.
 
Catalunya va participar en la X Setmana Europea de la Prevenció de Residus amb 1.090 accions realitzades per 265 entitats responsables de projectes entre el 17 i el 25 de novembre de 2018. En les deu edicions del Premi, 13 accions catalanes han estat premiades i 14 accions més han estat reconegudes com a finalistes. Totes han tingut, a més, una important participació ciutadana.
 
Enguany, la XI Setmana Europea de la Prevenció de Residus se celebrarà del 16 al 24 de novembre de 2019 i tindrà com a focus l’educació i la comunicació en la prevenció de residus, elements claus per canviar el comportament dels ciutadans.