Els museus celebren el futur de la tradició

La commemoració del Dia Internacional dels Museus centra l’activitat cultural del 18 de maig que es clourà amb la Nit dels Museus

Un any més, el museus adherits a la Xarxa de Museus Locals de la Diputació (XML), 68 museus i equipaments culturals de 53 municipis de la demarcació de Barcelona, volen afegir-se al Dia Internacional dels Museus (DIM), que se celebra el 18 de maig, amb una jornada carregada d’activitats.

Aquest any, el Consell Internacional dels Museus (ICOM) ha proposat el lema "Els museus com a centres culturals: el futur de la tradició" per destacar els nous papers que els museus desenvolupen en una societat canviant. L’ICOM remarca que els museus s'estan reinventant contínuament per ser encara més interactius, centrats en l'audiència, orientats a la comunitat, flexibles, adaptables i mòbils. En aquest context, els museus han esdevingut eixos culturals que funcionen com plataformes on la creativitat es combina amb el coneixement i on els visitants poden co-crear, compartir i interactuar.

D’acord amb aquesta filosofia, els museus exerceixen al llarg de l’any un protagonisme que pren especial rellevància amb les activitats programades al voltant de la commemoració del DIM 2019 que enguany es clourà amb la Nit dels Museus.

Podeu consultar totes les activitats organitzades pels museus de la XML en els següents enllaços:

Dia Internacional dels Museus 2019
Nit dels Museus 2019

Sense oblidar les propostes que acolliran l’Institut del Teatreel Palau Güell, el CCCB o el Museu Marítim de Barcelona.

En paral·lel, la Llibreria de la Diputació també celebra el Dia Internacional dels Museus amb una selecció de títols editats pels museus sobre les seves col·leccions i exposicions que podeu consultar en el següent enllaç.

Propostes per a tots els gustos

A continuació us oferim una mostra de les activitats programades:

 

 

Dijous 16 de maig

 

  • 13h: L’Aparador dels museus

Presentació a l’Oficina de Turisme (plaça Major, 10), amb una mostra de peces dels museus de la ciutat relacionades amb la història de l’activitat comercial a Manresa

L’aparador es podrà veure fins al 16 de juny

Organitzen: els museus de Manresa, Comissionat pel Centre Històric de Manresa, Fundació Turisme i Fires de Manresa, Centre d’Estudis del Bages i Arxiu Comarcal de Manresa

 

 

Dissabte 18 de maig

 

  • 11h: Itineraris per l’art en espais públics: escultures de Ramon Oms

En companyia de l'autor farem un recorregut per algunes de les seves obres a la ciutat i podrem conèixer el seu procés creatiu i simbolisme.

Inici al Museu Comarcal de Manresa

Places limitades. Cal inscripció prèvia: associacio.museu.manresa@gmail.com o 619451284

Organitza: Associació pel MCM i Museu Comarcal de Manresa

 

  • 11.30: Visita guiada al Museu de la Tècnica

Es visitaran les dues exposicions del Museu: La Sèquia i l’Aigua, on es mostra la importància de la Sèquia en el desenvolupament agrícola, industrial i urbà i del Pla de Bages des del segle XIV. I La Cinteria, que ressegueix la història del teixit estret des de la seda fins a les cintes modernes del segle XXI, una industria molt manresana, on a més hi podreu veure funcionar una àmplia col·lecció de telers.

Organitza: Museu de la Tècnica- Parc de la Sèquia

 

  • 12.30h: Els tresors del Museu

Visita guiada per conèixer les peces més emblemàtiques del Museu de la Seu

Inici a l’acollida de visitants, Baixada de la Seu, 1

Organitza: Amics de la Seu i La Seu de Manresa

 

  • 19h:Comerços emblemàtics al Centre Històric

Itinerari guiat a l’entorn dels comerços singulars dels carrers amb més historia de la ciutat, a càrrec de Francesc Comas.

Inici a l'Oficina de Turisme (Plaça Major, 10) i final a la plaça de Sant Domènec.

Organitza: Comissionat pel Centre Històric de Manresa, Fundació Turisme i Fires de Manresa, Centre d’Estudis del Bages

 

  • 21h – 23h:  Nit de Swing!

 L'associació “Bon Hop de Swing” ens porta una autèntica festa ambientada als anys 50 al Museu de la Tècnica, en un acte obert a tothom qui vulgui iniciar-se en aquest ball dinàmic i divertit. De 21 a 21:30 es realitzarà el taller d’iniciació i després seguirà el ball en una nit dels museus ben festiva, amb música en directe del grup de swing “Airstream Trio”. A més tindrem el servei de menjar i beguda de la food truck “la iaia Pepa” amb la millor carn del Berguedà, cerveses i combinats.

Gratuït i obert a tothom! (les consumicions s’hauran de pagar). 

Al Museu de la Tècnica de Manresa

Organitza: Museu de la Tècnica de Manresa, Parc de la Sèquia

Col·labora: Bon Hop de Swing i Casa Enfruns

 

 

Diumenge 19 de maig

 

  • 11h: Fabricat amb minerals de Catalunya

Presentació de l’exposició d’objectes que han pogut estar fabricats, de les seves matèries primeres i les possibles fonts d’extracció a les mines Catalanes. L’exposició mostra la gran riquesa en mineria que la zona de Catalunya ha tingut al llarg dels temps, des del Neolític fins a l’actualitat.

L’exposició es podrà visitar els diumenges al matí d’11 a 14h fins al 30 de juny.

Organitza: Museu de Geologia Valentí Masachs         

 

  • 12h: 1939, l’abans i el després

Itinerari guiat pels escenaris que expliquen la transformació de Manresa abans i després de la Guerra Civil

Inici a l’Espai 1522 (Plaça de Fius i Palà) on parlarem de la destrucció del patrimoni religiós durant la guerra. Visitarem el magatzem del Museu Comarcal (plaça de la Reforma), que conté restes d’edificis enderrocats. Anirem a la baixada de la Seu, des d’on explicarem l’esforç per salvar el patrimoni manresà i per acollir els refugiats de guerra. Arribarem a la passera de Sant Ignasi, on recordarem les obres públiques del període republicà. Finalitzarem al Claustre del Museu Comarcal, on contemplarem un recull de peces i exposicions que ens permetran reflexionar sobre l’abans i el després del 1939. A càrrec de Josep Alert,  Joaquim Aloy i Francesc Vilà.

Organitza: Museu Comarcal de Manresa, Associació Memòria i Història de Manresa i Fundació Turisme i Fires de Manresa, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona (Oficina del Patrimoni Cultural), Xarxa de Museus Locals.

 

 

  • 12.00h:  MuseuEscape, el roomescape del Museu.

Treu l’entrellat a tots els enigmes que us proposa el Josep Maria Llorenç, un cintaire jubilat que, abans de morir va deixar el seu llegat a qui aconsegueixi resoldre totes les proves. Tot un trencaclosques dintre el Museu. Vine a fer aquest Room Escape familiar!

Al Museu de la Tècnica de Manresa

A partir de 8 anys. Places limitades. Cal inscripció prèvia a www.parcdelasequia.cat

Organitza: Museu de la Tècnica de Manresa, Parc de la Sèquia

 

 

Portes Obertes als museus de la ciutat

 

Divendres:

  • De 10 a 14h al Museu Comarcal de Manresa*
  • De 10 a 14h al Museu de la Tècnica de Manresa

 

Dissabte:

  • De 10h a 13h al Museu del Santuari de la Cova, amb l’espai renovat  de l’antiga sagristia i la projecció del documental sobre la vida de Sant Ignasi
  • De 10 a 14h i de 17 a 20h al Museu Comarcal de Manresa*
  • De 10 a 14h i de 17 a 20h al Carrer del Balç**

 

Diumenge:

  • De 10 a 14h al Museu Comarcal de Manresa*
  • De 10 a 14h al Museu de la Tècnica de Manresa
  • De 10 a 14h al carrer del Balç** 
  • D’11 a 14h al Museu de Geologia Valentí Masachs, amb l’exposició “Fabricat amb minerals de Catalunya”

*El Museu Comarcal de Manresa es troba parcialment tancat per obres. Per això hem preparat l’exposició “Petit Museu” on podreu veure un recull de peces del nostre fons. També es pot visitar la mostra 1939. L’abans i el després, per la Commemoració del 80 anys dels bombardeigs i del final de la Guerra Civil a Manresa, a la sala del Claustre i la sala Antoni Viladomat i Manalt a la 2a. planta.

**Al carrer del Balç la visita és gratuïta a la maqueta i al carrer medieval. La visita completa al centre d’interpretació té el preu habitual (5€ tarifa general / 4€ tarifa reduïda).

 

Activitats per a tots els públics i gratuïtes