El Bages reivindica la cultura vitivinícola de la comarca i el potencial dels seus vins

Del 7 al 9 de juny Manresa acollirà la segona edició de la Fira ViBa, la Fira del Vi del Bages, que té un clar caràcter popular i que inclourà també la Nit de Picapolls i una jornada professional

L’activitat vitivinícola és un important eix vertebrador del territori que uneix agricultors, productors, comerciants, restauradors i administració local


El Pla de Bages és terra de vins. Des de segles, aquest territori de la Catalunya Central ha tingut una important activitat vitivinícola que ha deixat empremta en el paisatge, la història, la cultura i també en el patrimoni a través d’elements tan singulars com són les construccions de pedra seca. La comarca és productora d’uns vins de gran qualitat amb una identitat única, reflex del territori i d’unes condicions climatològiques idònies per al cultiu del raïm, que alhora són transmissors de la història, la cultura i el saber fer de la gent de la comarca.

En les últimes dècades, aquesta tradició vitivinícola ha repuntat amb força per esdevenir un important eix vertebrador del territori que vincula els tres sectors productius. El treball de viticultors i cellers és la base per poder elaborar un producte de proximitat i de primera qualitat. El sector terciari, a través del comerç, la restauració i els allotjaments, així com la implicació de les administracions locals, és també fonamental per tal de difondre aquesta cultura i tradició vitivinícola.

Amb l’objectiu de posar en valor i donar a conèixer aquest sector, del 7 al 9 de juny se celebrarà a Manresa la segona edició de la Fira ViBa, la Fira del Vi del Bages. La cultura del vi serà l’eix conductor del certamen, de caràcter marcadament popular, que també tindrà l’art, la gastronomia i el comerç local de protagonistes. El programa inclourà tastos, gastronomia, la Nit de Picapolls, visites i moltes altres activitat a més d’una jornada per a professionals, la fira ViBa Pro, que es farà el 3 de juny.

L’organització de l’esdeveniment és a càrrec de BagesImpuls! i del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Pla de Bages amb el suport de l’Ajuntament de Manresa. La fira compta amb BBVA CX com a patrocinador principal. L'entitat financera, per segon any consecutiu, dona suport a la iniciativa fent palesa la seva proximitat i vinculació amb el territori.

La primera edició de la Fira ViBa, que es va celebrar l’any passat, va ser tot un èxit de participació. Es calcula que van passar pels diferents actes del certamen unes 3.000 persones, que van gaudir d'unes 14.000 degustacions de vins dels diferents cellers.

 

Aposta per la recuperació de varietats tradicionals

Fa 150 anys, la comarca del Bages estava recoberta de vinyes. Amb 27.000 hectàrees, era el territori de Catalunya amb més extensió d’aquest conreu. Aquesta activitat ha deixat un important i singular patrimoni arquitectònic, les construccions de pedra seca, que han arribat fins als nostres dies. És el cas de barraques i tines de vi a peu de vinya, que servien perquè els pagesos treballessin més còmodament i evitar que la collita es malmetés. Amb l’objectiu de reconèixer i protegir aquest patrimoni, diferents conjunts de tines de la comarca són, des de l’any passat, Béns Culturals d’Interès Nacional (BCIN). També el 2018 l'art de la pedra seca va ser declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco.

La varietat de raïm tradicional del Bages és la Picapoll, amb la qual s’aconsegueix un vi blanc afruitat, d'aroma fresc, d'esplèndida textura i personalitat. Pel que fa als negres, s’ha recuperat el Picapoll negre i el Sumoll, varietats que tradicionalment es conreaven a la zona i que donen un perfil particular. També s’ha reintroduït el Mandó, una varietat autòctona i única que només es conrea al Pla de Bages.

Per tal de recuperar més varietats antigues, hi ha en marxa un projecte de plantació de plançons històrics a la Torre Lluvià de Manresa. Aquesta primavera ja s’hi han plantat diferents varietats que històricament es conreaven a la comarca. El projecte és una realitat gràcies a l’acord entre l’Ajuntament de Manresa, AMPANS i la DO Pla de Bages.

El microclima mediterrani que presenta el territori, i que es caracteritza per una pluviositat escassa i una forta oscil·lació tèrmica, és idoni per al conreu vinícola. També les peculiaritats geològiques –un sòl argilós i calcari– i paisatgístiques –destaca sobretot la presència de plantes aromàtiques– influeixen en el procés.

 

Els cellers de la DO Pla de Bages

La DO Pla de Bages inclou actualment 14 cellers: Abadal, Celler Solergibert, Caves Gibert, Celler Cooperatiu d’Artés, Mas de Sant Iscle, Celler el Molí, Celler Cooperatiu de Salelles, Heretat Oller del Mas, Fargas Fargas, Celler Grau i Grau, Exibis, Celler Sanmartí, Vins Colltor i Les Acàcies.

Tots ells disposen de vinya pròpia i majoritàriament són explotacions familiars. Això fa que segueixin un procés de cura tradicional i molt personalitzat de la vinya que es tradueix en la qualitat dels seus vins.

La producció aproximada de la DO és d’1.000.000 d’ampolles a l’any. El 80% dels vins que s’elaboren són per al mercat nacional i, el 20% restant, s’exporten.