El Mil·lenari de la Col·legiata de Sant Vicenç del Castell de Cardona s'estrena amb l'obra teatral “El Tron”

La primera de les 6 funcions programades tindrà lloc aquest dissabte 6 d’abril a les 20.30 hores.

D’abril a octubre, es programaran activitats divulgatives i culturals i es crearan nous productes turístics per promocionar i augmentar la visibilitat del Castell de Cardona.

La Fundació Cardona Històrica, en col·laboració amb l’Ajuntament de Cardona i l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, presenten un espectacle teatral i musical per commemorar que aquest any 2019 fa just 1.000 anys de la fundació de la Col·legiata de Sant Vicenç del Castell de Cardona.

Al llarg d’aquests 1.000 anys d’història, l’església de Sant Vicenç del Castell de Cardona ha estat testimoni de l’evolució de la societat catalana, des de la creació dels primers comtats fins als nostres dies. Les seves esveltes parets han vist desfilar vescomtes, comtes, ducs, bisbes i canonges, però també peregrins i turistes.

“El Tron” apropa aquesta història a l’espectador i inclou, a més, una troballa excepcional: un tron de fusta, d’una antiguitat per determinar i que ningú sap a qui pertany. Amb aquest misteri arrenca l’espectacle teatral que ha ideat i produït l’empresa cardonina Udurae Teatre. La història trasllada els visitants a una trobada impossible de quatre personatges que han estat protagonistes d’alguns dels moments destacats de la història mil·lenària de la Col·legiata de Sant Vicenç. El contrast de quatre èpoques, de quatre punts de vista sobre cada moment històric servirà per aclarir la propietat d’aquesta misteriosa peça.

El guió de l’obra és de Jordi Santasusagna i la música, interpretada en directe, és de Xavier Ventosa. La durada de l’espectacle és de 60 minuts i l’estrena tindrà lloc el proper dissabte dia 6 d’abril a les 20.30 hores a l’interior de la Col·legiata de Sant Vicenç del Castell de Cardona. Les següents funcions es programaran els dissabtes 11 de maig a les 21 hores, 22 de juny a les 21 hores, 20 de juliol a les 21 hores, 17 d’agost a les 21 hores, 21 de setembre a les 20.30 hores i 19 d’octubre a les 20.30 hores.

Les entrades es poden adquirir al preu de 12 euros a: http://entrades.cardonaturisme.cat o a l’Oficina de Turisme de Cardona fins el mateix dia, i una hora abans de la representació al castell.

Mil·lenari de la Col·legiata de Sant Vicenç (1019 – 2019)
L’any 1019, el vescomte Bermon, aconsellat per l’Abat Oliba, bisbe de Vic, va fer una importantíssima dotació a l’església de Sant Vicenç del Castell, cosa que va permetre emprendre la construcció del gran temple que coneixem avui en dia.

D’abril a octubre, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, l’Ajuntament de Cardona, la Fundació Cardona Històrica programaran activitats divulgatives i culturals i es crearan nous productes turístics per promocionar i augmentar la visibilitat del Castell de Cardona, arreu.

Entre les activitats més destacades, a banda de l’espectacle “El Tron” que s’estrena aquest dissabte, s’ha dissenyat una visita guiada temàtica amb periodicitat mensual basada en la divulgació del monument des de la vessant artística i anomenada “Sant Vicenç de Cardona, joia del romànic català” i es preveu realitzar un cicle de conferències divulgatives sobre el monument a càrrec de reconeguts professionals de l’àmbit acadèmic i artístic. Així mateix, es programarà el concert del Cicle de Música Sacra a la Col·legiata i un concert extraordinari de Jordi Savall.

En l’àmbit educatiu, al llarg de l’any es programaran tallers didàctics relacionats amb l’art romànic (arquitectura, la pintura mural, decoració i escriptura). Les visites didàctiques del curs 2019 – 2020 introduiran novetats didàctiques i nous recursos i materials per tal de millorar la comprensió del monument.
En l’àmbit gastronòmic es programarà una cita del Cicle Espais al Castell de Cardona, una iniciativa que combina música i tast gastronòmic en espais singulars.
A l’octubre es preveu programar un acte de cloenda del mil·lenari.

Més informació: 
http://patrimoni.gencat.cat/; www.cardona.cat; www.cardonaturisme.cat; http://monuments.mhcat.cat