Món Sant Benet, escenari d'una jornada europea sobre bones pràctiques en innovació gastronòmica

Catalunya, a partir de diversos projectes públics i privats, és considerada com un referent internacional en el binomi Gastronomia i Educació

Barcelona i Món Sant Benet han estat els amfitrions, aquesta setmana, d'unes jornades europees centrades en el binomi Gastronomia i Educació a través de l'experiència de diversos projectes públics i privats. La delegació d'EUREGA (EUropean REgions of GAstronomy), formada per vint-i-cinc representants de diferents institucions de referència de set països europeus, ha pogut conèixer i debatre sobre les pràctiques en l'àmbit d'innovació gastronòmica, recerca, educació i alimentació saludable de la Fundació Alicia.

Durant la sessió, també s'ha analitzat del Programa TAS, una iniciativa desenvolupada per la Fundació Alicia des de 2011 que té com a objectiu promoure els hàbits de vida saludable del dels estudiants de 3r d'ESO a través de la cuina i el foment de l'activitat física.

Catalunya, referent en Gastronomia i Educació 

Les jornades de l'Interregional Exchange Meeting d'EUREGA, celebrades del 26 al 29 de març a Barcelona i al Bages, han comptat amb la participació de diverses experiències innovadores gastronòmiques que s'han posat en marxa en tots el àmbits de la societat. A banda del cas de la Fundació Alicia, també s'han presentat les iniciatives de LABulligarfia; del Culinary Institute of Gastronmoy o de l'escola internacional CETT com a referent en la divulgació dels valors de la gastronomia.

Catalunya és considerada un referent internacional en l'àmbit de la innovació gastronòmica en aquest camp, a partir d'experiències innovadores que s'han posat en marxa en la divulgació dels valors de la gastronomia en tots els àmbits de la societat i a través de diferents centres del país.

L'organització de la trobada i el disseny de les sessions de treball ha estat realitzada per PRODECA (Promotora dels Aliments Catalans), un dels nou socis que conformen el consorci EUREGA.

Un projecte per posar en valor la gastronomia en les polítiques i estratègies de país 

L'any 2016 Catalunya va ser proclamada Regió Europea de Gastronomia, i fruit de l'experiència, juntament amb d'altres socis europeus, el 2018 va començar a fer caminar el projecte EUREGA, que es durà a terme entre 2018 i 2022.

L'objectiu principal d'EUREGA és incloure i promoure la importància i potencial de la gastronomia en les estratègies i polítiques de la Unió Europea -regionals i nacionals- com a actiu i element distintiu de la identitat cultural regional i generador de noves oportunitats de desenvolupament econòmic.

La gastronomia és un patrimoni cultural europeu comú i un important actiu econòmic. Les cadenes de valor agroalimentàries regionals i la cooperació que generen entre diversos sectors -inclosos el sector agroalimentari, el turisme, l'hostaleria, l'educació, entre d'altres- ofereixen un potencial molt rellevant en el desenvolupament local davant reptes complexos com la uniformitat i l'empobriment gastronòmic, amb tot el que això implica, que es deriva de la globalització.

En aquest sentit, els esforços d'EUREGA es concentren en donar valor a la singularitat del patrimoni gastronòmic com a subjecte de protecció i potenciació per part de les polítiques públiques. Aquestes són les línies de treball i els objectius marcats en el projecte EUREGA per part dels nou socis que el conformen.

Els membres de programa EUREGA són la municipalitat de s-Hertogenbosch (Holanda); la província de Noord-Brabant (Holanda); l'organisme ProAgria PohjoisSavo (Finlàndia); l'Assemblea Regional del Nord i Occidental (Irlanda); l'Agència de Desenvolupament de la Regió del Sud de l'Egeu -READ SA (Grècia); el Consell del comtat de Sibiu (Romania); el Govern del comtat d'Hajdú-Bihar (Hungria), i Prodeca i IGCAT (Catalunya).

Sobre Prodeca 

Prodeca és una empresa pública del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya. Els seus objectius són la promoció dels productes agroalimentaris catalans i ofereix serveis de suport a la comercialització i internacionalització a les empreses agroalimentàries catalanes, facilitant la participació a les principals fires internacionals agroalimentàries; executant programes per iniciar-se en el mercat d'exportació; diversificant i consolidant la seva presència en mercats exteriors, etc.


Prodeca basa el seu treball en la coordinació amb associacions i agents que promouen la competitivitat i internacionalització del sector agroalimentari català. Així mateix, organitza trobades de negoci entre empreses catalanes i diferents agents en mercats nacionals i internacionals i participa en iniciatives relacionades amb la gastronomia catalana i la Dieta Mediterrània com a eina per millorar la posició dels productes i empreses agroalimentàries catalanes a Catalunya i al món.

Prodeca participa en diversos projectes europeus dins de l'àmbit de la competitivitat de les empreses catalanes a través de plans d'acció emmarcats en les àrees de la gastronomia i el sector agroalimentari.