2a edició Festival Batecs

El gruix de la  programació tindrà lloc del 5 al 7 d’abril  i inclou una vintena de propostes amb la participació d’artistes emergents i coreògrafs consolidats, d’artistes vinculats a la Catalunya central i d’arreu. La voluntat és la d’acostar al públic la riquesa i la diversitat de la dansa. 

 

Tot és a punt per a la segona edició del festival Batecs, una proposta cultural adreçada als amants de la dansa al territori i amb la voluntat d’arribar a nous públics. Després d’una primera edició exitosa, celebrada l’any passat sota el paraigües de la capitalitat cultural de Manresa, Batecs repeteix experiència i impulsa una nova edició que tindrà lloc del 5 al 7 d’abril, organitzada per l’Ajuntament de Manresa i la Plataforma de la Dansa de la Catalunya Central.

 

L’acte de presentació s’ha fet avui al teatre Kursaal amb la presència de la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, Anna Crespo; de les representants de la Plataforma de la Dansa de la Catalunya Central, Maria Ribera, Queralt Jorba i Laura Bataller, i; el gerent del teatre Kursaal, Jordi Basomba; i el representant d’Imagina’t, Joan Vila.  Prèviament a l’acte de presentació el jove ballarí Uriel Martínez, de l’Escola de ballet Olga Roig, ha fet una breu exhibició. El jove també és el protagonista del video promocional de la 2a edició de Batecs.

 

Anna Crespo s’ha mostrat “contenta” que els Batecs tinguin continuïtat i ja siguin una realitat dins el calendari cultural de la ciutat  i ha felicitat la Plataforma per a la Dansa per “ la feina realitzada amb l’objectiu que la dansa s’obri a tots els públics i que es barregi amb d’altres llenguatges com la música, el cinema o la fotografia”.

 

Jordi Basomba ha recalcat  la "predisposició" del Kursaal per continuar donant suport a la dansa, i la necessitat de comptar amb les persones de la Plataforma per a la dansa perquè “necessitem el seu assessorament per poder programar obres i espectacles atractius per al públic”. El gerent del Kursaal ha avançat que “ja treballem amb ells a l’hora de fer les programacions de l’any vinent”.

 

Maria Ribera ha posat ènfasi en la “cara polièdrica de la dansa” i la voluntat de Batecs “de mostrar aquesta diversitat tant de la mà d’artistes emergents com de professionals consolidats, i fer-ho també “amb un llenguatge més proper i fora dels escenaris habituals”. Queralt Jorba ha agraït el suport de totes les persones que fan possible Batecs i ha destacat la col·laboració important d'Imagina’t, Cineclub Manresa, la Companyia Moveo o Sara Pons. Finalment, Laura Bataller ha anat detallant tota la programació prevista amb l’objectiu de “portar als escenaris i les places la llum, la bellesa  i les diverses mirades de la dansa”

 

Una vintena de propostes amb la voluntat d’arribat a tots els públics

 

La programació d’aquest edició, amb més d’una vintena de propostes i activitats, pretén reflectir la naturalesa polièdrica de la dansa, intentant mostrar tot l’abast de riquesa i diversitat d’aquest art, i ho farà amb la participació d’artistes de dansa emergents i coreògrafs consolidats; d’artistes vinculats a la Catalunya central i d’arreu; amb mostres de dansa contemporània en connexió amb altres estils i dansa per ser mirada i per ser experimentada.

 

Batecs inclourà espectacles i activitats de tota mena,  amb espectacles i worshops per poder gaudir de la dansa des de diverses propostes participatives i a peu de carrer. El seu punt central s’ubicarà a la plaça Sant Domènec, al Kursaal  i irradiarà fins l’Anella Verda (Torre Lluvià) on diumenge es podrà gaudir d’un taller de dansa en família gratuït.
 

“No sin mis huesos”, espectacle inaugural al Kursaal

 

Entre la programació destaca, entre d’altres,  l’espectacle inaugural “No sin mis huesos”, de la companyia Iron Skulls, que tindrà lloc divendres 5 al teatre Kursaal, i continuarà amb  múltiples espectacles per a tots els públics, principalment a la plaça Sant Domènec. Aquest espai acollirà, dissabte 6, el muntatge “Encaixant somnis”, del prestigiós coreògraf Toni Mira.
 

Cal subratllar també l’espectacle “Conseqüències” de Cia Moveo, guanyador del Premi Mortiz de la Fira de Tàrrega 2017 serà sens dubte un dels plats forts del festival i amb l’èxit  assegurat;  la mostra de joves coreògrafs; l’espectacle “Win-Do-W”, de Sara Pons Company, amb una mirada innocent, dolça i divertida; “Linòlium obert”, que anima el públic a entrar a l’escenari i plasmar en  moviment les impressions rebudes durant el dia. Al teatre Conservatori, la companyia Addaura Dansa escenificarà el muntatge “Embrossa’t”, finalista dels premis Max.

 

Entre les propostes destacades hi haurà també  la presència de la coreògrafa i docent Olga Tragant, nascuda a Manresa, que compartirà el seu treball amb participants amateurs i semiprofessionals, i faran una mostra del treball el dissabte a Sant Domènec.

De la mà del fotògraf Joan Segon es proposa un taller per millorar la habilitat de fer fotografia en cossos en moviment.


La cloenda, diumenge 7, tindrà lloc a l’auditori de la Plana, on es projectarà una selecció de curtmetratges de dansa amb el suport de Cineclub . Igualment, al llarg del cap de setmana hi haurà workshops i tallers, oberts a tothom, per fer realitat l’objectiu d’acostar la dansa al públic.

 

Un cop passat el plat fort del festival,  la programació s’allargarà fins al mes de juny amb el cicle “Braços de batecs”, un recull de propostes de dansa que passen dins i fora de Manresa.

 

Les inscripcions al festival estan obertes a l’adreça www.batecsdedansa.cat i les entrades a la venda a www.kursaal.cat.

 

A banda de l’impuls de l’Ajuntament de Manresa i la Plataforma per la Dansa a la Catalunya Central, el festival Batecs compta amb la col·laboració del Kursaal, Cineclub, Anella Verda, Imagina’t, la Crica, Til·lers, Llibreria Rubiralta, Olga roig, Forn Jorba, Al the people films, sabatilles vermelles, Golut, Bretona, Moe’s, Rubiralta i La Vermuteria.


PROGRAMACIÓ
 

Divendres 5 d’abril

 

ESPECTACLE INAUGURAL

NO SIN MIS HUESOS, de Cia. IRON SKULLS

Lloc: Sala Gran del Teatre Kursaal. Hora: 21h. Entrada: 6€/ 12€ / 15€ a la guixeta del Kursaal i a la web www.kursaal.cat

 

A partir de revisar l’obra i biografia de Miguel de Cervantes i el context sociopolític de Segle d’Or d’Espanya, la companyia ens proposa una creació contemporània que, a través del “Theatrical Breakin”, reflexiona sobre com un soldat frustrat va aconseguir  transformar l’energia negativa en art i esdevingué un dels escriptors més importants de la literatura universal.

 

Dissabte 6 d’abril

MOSTRA DE JOVES COREÒGRAFS
Amb la presència de Candela Ramos, Mercè Freixas i Sandra Ballbé

Lloc: Plaça Sant Domènec
Hora: 11h
Joves ballarins presenten propostes coreogràfiques i posteriorment tenen l’oportunitat de rebre feedback de professionals de la dansa. 
Gratuït

 

WIN-DO-W
Amb Sara Pons Company
Lloc: Plaça Sant Domènec
Hora: 13 h

 

Hores sense que passi res, però de sobte..ffff alguna cosa entra...el murmuri del vent obre finestres imaginàries d’un ésser juganer i sincer que transforma i és transformat pel paisatge i pels observadors. Històries que només cal viure-les.

Públic familiar. Gratüit

 

EMBROSSAT

De CIA. ADDAURA DANSA

Lloc:  Teatre Conservatori

Hora: 17.30 h.

 

Finalista de Premis Max 2018. És una obra basada en la poesia visual de Joan brossa on es barregen dansa, màgia, objectes, projeccions, titelles i ombres.
Recomanat a partir de 3 anys

Entrada: 8€ / Socis Imagina’t 6€

Venda d’entrades a Kursaal.cat i a les taquilles del teatre Conservatori.

 

MOSTRA COS – PAISATGE

Amb alumnes del taller d’OLGA TRAGANT / TragantDansa
 

Es crearan paisatges que porten a diferents estats de cos i dinàmiques de moviment que es desenvolupen en formes d’improvisacions.

Gratuït

 

 

ENCAIXANT SOMNIS

A càrrec de companyia d’ELYSIAN BALLET dirigit per  Toni Mira

Lloc: Plaça Sant Domènec

Hora: 19 h

Assistent: Laura Bataller; Material coreogràfic: Toni Mira; Ballarins i barallines: Jan Racero, Gemma Martell, Tanit Camara, Carla Fernández, Marta López, Berta Piedra, Jana Gutierrez, Elena de Fàbregas i Mariona López.

La companyia de joves ballarins crea material propi amb la direcció del ballarí i coreògraf Toni Mira. 
Gratuït

 

CONSEQÜÈNCIES

 de CIA MOVEO

Lloc: Plaça Sant Domènec

Hora: 19.30 h.

 

Guanyador del Premi Mortiz FiraTàrrega 17 a la Millor Estrena d’Arts de Carrer. Un espectacle irònic i alegre sobre la possibilitat d’estar desubicat, d’anar un temps tard en el temps accelerat en què vivim, i sobre les conseqüències que se’n deriven.

Tots els públics. Gratuït

 

LINÒLIUM OBERT

VETLLEN DANIEL HAYES I JULIETTA DURAN

Lloc: Plaça Sant Domènec

Hora: 20.00 h.

Escenari obert a tothom. Entra a l’escenari i balla totes les impressions acumulades durant el festival. Gratuït
 

Diumenge 7 d’abril

CURTMETRATGES DE CINEDANSA
Lloc:  Auditori Plana de l’Om
Hora: 18.30 h.

Selecció de curtmetratges projectats al Festival  (C)Screen de Cerdanyola del Vallès.
Mostra del treball final de workshop
Fotografia i moviment

Entrades 5C
En col·laboració amb CINECLUB MANRESA i © Screen de Cerdanyola del Vallès.

 

PROGRAMACIÓ WORSHOPS
 

  • TALLER I MOSTRA: COS – PAISATGE,  ESTATS I QUALITATS DE MOVIMENT
    amb companyia Olga Tragant / TragantDansa. Divendres 5 d’abril, de 16 a 20 h.   Dissabte 6 d’abril, de 9 a 13 h. Mostra a les 18.30 h/  Casal de les Escodines i Plaça Sant Domènec. En aquest taller es farà un viatge des de l’anatomia cap a la improvisació-creacció. Inscripcions 50 € / 45 € (si hi es participa en més tallers) a www.batecsdedansa.cat

 

  • FOTOGRAFIA I MOVIMENT, amb Oriol Segon Torra. De divendres 5 a diumenge 7 d’abril.  Els participants generaran una mirada heterogènia del festival Batecs format per múltiples mirades personals. Inscripcions: 50 € a  www.batecsdedansa.cat.

     
  • ESCALFAMENT, amb Toni Mira. Dissabte 6 d’abril de 9 a 10.30 h. La Crica. De pagament.  Els participants posaran a punt el nostre cos a partir del joc, el ritme i la improvisació. La música i l’espai seran els nostres alits.  Inscripcions a 20 / 15 € (si es participa en més tallers) / 10€ (si participes a la MJC) a  www.batecsdedansa.cat

     
  • WORKSHOP, amb Stephane Levy, director artístic de la Companyia Moveo. Dissabte 6 d’abril de 15.30 a 17.30 h. Inscripcions a 20 / 15 € (si es participa en més tallers) / 10€ (si participes a la MJC)a  www.batecsdedansa.cat


     
  • MOVIMENT I JOC EN FAMÍLIA, de CIA Crea moviment de Cristina Martí. Diumenge 7 d’abril de 10 a 12 h. Torre Lluvià. Totes les edats/ Gratuït. Es proposta un taller participatiu de moviment i joc en família que faci bategar Torre Lluvià i el seu entorn.

     

PROGRAMACIÓ BRAÇOS DE BATECS
 

Divendres 5 d’abril

PARÈNTESIS
21 h. Cervesa Pirata (Súria)
Amb Mònica Verges Solervicens, Marc A. Gonzàlez Aguilar i Celeste Alias Borjas
 

Dimarts 9 d’abril

Taller DANSA I CONTACT IMPROVISACIÓ
19 h. Punt d’Intercanvi d’Ecoxarxa del Bages (Sant Miquel, 7 , Manresa)
A càrrec de Daniel Hayes i Queralt Jorba 
Gratuït calen inscripcions a vida@queraltjorba.com
 

Divendres 26 d’abril

APERITIU DE DANSA AL MAM CIRCUIT DE MÚSICA ACTIVA DE MANRESA
21 h. Refugi Antiaeri de la Renaixença

Entrades anticipades  a Llibreria Papasseig i Solans Música
Aquest espectacle es farà també el 17 de maig a les 21 h. a Cor Sant Josep;
 i el 7 de juny a les 21 h, a l’Anònima
 

Diumenge 28 d’abril i diumenge 26 de maig

ECSTATIC DANCE & DHARMA
de 18.30 a 21 h. / Masia Mas Gras a Callús
Més informació i inscripcions: FB Ecstatic Dance & Dharma / http://masgras.com
 

Dissabte 4 de maig

Taller GEOGRAFIES EMOCIONALS: CÓS, LLOC I MEMORIA
a les 10.30 h. barri del Rec d’Igualada
 

Dijous 16  de maig

DID MANRESA, Celebració a Manresa del Dia Mundial de la dansa.
Tot el dia a la Plaça sant Domènec
Organitza. Roser Soler, Julieta Soler i Laura Bataller
 

Dijous 16  de maig i divendres 17 de maig

FEM DANSA
A les 20 h. Al Kursaal. Més informació a www.kursaal.cat
 

Dijous 30 de maig

COS, TRAUMA I ALLIBERACIÓ DE TENSIÓ
De 18 a 20 h. Lloc a concretar 
Més informació i inscripcions a vida@queraltjorba.com