Mil.lenari de la fundació de la Col.legiata de Sant Vicenç de Cardona

Mil anys de l’inici d’una obra única: 1019 – 2019

Documentada des de l’any 980, l’obra es va iniciar a l’entorn de l’any 1019 sota l’impuls del vescomte Bermon, que va dur a terme la reforma de la comunitat de clergues que residien a l’antiga església del Castell amb l’aplicació de l’orde canonical.

L’any 1040, el nou edifici ja era consagrat. La vida comunitària al voltant del temple com a canònica regular encapçalada per un abat sota el patronatge dels senyors de Cardona es va mantenir fins a l’any 1592, en què va ser reformada com a col·legiata secular. La posterior conversió del castell en caserna militar va obligar els canonges a l’abandó progressiu del recinte conventual fins que, l’any 1794, van ser forçats a deixar la seva església, transformada a partir de llavors en magatzem.

Declarada monument nacional l’any 1931, el seu aspecte actual es deu a la restauració iniciada el 1949 per l’arquitecte Alexandre Ferrant.

Es tracta d’una gran basílica de 51 m de llargària per 23,50 m d’amplària, dividida en tres naus rematades a llevant per un creuer poc desenvolupat, coronat per una cúpula, en el qual s’obren tres absis, el central precedit per un ampli presbiteri. La seva estructura és el resultat de la influència arquitectònica nord-europea de tradició carolíngia (palesa a l’absis, el transsepte, el cimbori i la tribuna), conjugada amb l’experimentació del primer romànic meridional (tractament dels murs). El resultat final fou un edifici considerat el prototípic del primer romànic català.

 

PROGRAMA COMMEMORATIU DEL MIL.LENARI

Programa d’activitats, visites guiades, teatralitzacions i espectacles