Els guanyadors de la prova de les Olimpíades de Geologia a Catalunya descobreixen el Geoparc

Els alumnes de batxillerat d’arreu de Catalunya van poder conèixer de primera mà la riquesa geològica del territori i, a més, repassar conceptes per la prova estatal que es farà el 6 d’abril

El passat dissabte 23 de març es va celebrar la sortida guiada que anualment el Geoparc ofereix als guanyadors catalans de les Olimpíades de Geologia. Aquesta sortida es va realitzar a poques setmanes de la realització de les proves finals que es celebraran a Cáceres el proper 6 d’abril.

La ruta va seguir per les localitats de Calders, el Pont de Cabrianes, Sallent, Súria i Cardona. Els objectius principals eren que els alumnes es poguessin conèixer abans d’anar a la fase estatal i reforçar els conceptes bàsics sobre exemples reals. La geologia del Geoparc és ideal per a realitzar aquest tipus d’accions.

Els estudiants van realitzar un itinerari que va permetre veure sobre el terreny els afloraments que expliquen la història geològica del Geoparc. Dels esculls de corall que colonitzaven el mar fa 38 milions d’anys i que es poden seguir al llarg d’aquella antiga línia de costa de Navarcles a Moià, passant per Calders; el pas cap a la desaparició definitiva del mar que es pot trepitjar en nombrosos indrets del Geoparc, un d’ells al Pont de Cabrianes; juntament amb les sals que hi ha entre Súria i la Muntanya de Sal de Cardona. La sortida també va permetre als alumnes familiaritzar-se amb casos reals de processos geològics i aspectes geomorfològics presents a Calders, Sallent, Súria i Cardona.

En definitiva va ser una sortida que va recórrer una part del Geoparc i on els estudiants van poder observar com la geologia, el patrimoni que ens ha llegat la història geològica al llarg dels últims 40 milions d’anys i els recursos naturals presents en el subsòl han condicionat en important mesura molts dels esdeveniments que han passat al llarg de la nostra història i han contribuït a marcar la nostra personalitat com a territori.

Les 10enes Olimpíades de Geologia apleguen una setantena d’estudiants a la UPC de Manresa

L’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa va acollir la fase eliminatòria territorial de la desena edició de les Olimpíades de Geologia de Catalunya, una prova adreçada a alumnes de batxillerat que té per objectiu promoure el coneixement i l’interès per la geologia. Una setantena d’alumnes de les comarques del Berguedà, Osona i Bages han participat en aquesta singular competició que inclou dues proves, una individual i una de grup. Els guanyadors van ser Alan Olmedo Martínez (primer, institut Lluís de Peguera), Andrea Maria Popa (segona, institut Guillem de Berguedà) i Paula Hernando Barcons (tercera, institut Guillem de Berguedà).