El Parc Rural del Montserrat presenta el Pla de gestió per esdevenir un referent europeu en l'impuls de l'activitat agrària dels territoris rurals

El Parc Rural del Montserrat, un projecte creat per desenvolupar l’activitat agroalimentària dels municipis que envolten la muntanya de Montserrat, va presentar aquest dijous el seu Pla de gestió i desenvolupament, una fita destacada en el seu camí iniciat l’any 2004 per 16 municipis i la Diputació de Barcelona. El Pla de gestió del Parc Rural, que va ser presentat als diferents agents públics i privats que l’integren en un acte celebrat a l’Escorxador d’Olesa de Montserrat, vol esdevenir un referent europeu en l’impuls de l’activitat agrària dels territoris rurals.

El Pla es basa en l’acord pres entre els agents públics i privats implicats i estableix un marc de cooperació i treball entre ells. Així, el Pla es constitueix com un instrument de referència per impulsar les actuacions dirigides a la preservació, la gestió i la dinamització del Parc Rural a partir de cinc línies estratègiques que es concreten en 61 mesures d’actuació, totes elles encaminades a revitalitzar econòmicament i demogràficament el territori del Parc Rural i dotar-lo d’oportunitats de futur.

Les cinc línies estratègiques d’actuació són:

1. Nova pagesia i emprenedoria,  amb l’objectiu d’impulsar i enfortir el sector agroalimentari per garantir la continuïtat la viabilitat i la modernització de les activitats agràries.  

2. Posar en valor el territori, a partir d’identificar i promocionar els productes i serveis que ofereix el Parc Rural del Montserrat.

3. Territori endreçat, fent compatibles els valors naturals i la preservació del paisatge amb la realització d’activitats econòmiques.

4. La ruralitat com a oportunitat, amb el foment de les activitats econòmiques i el teixit social del territori rural.

5. Xarxes i governança:  promoure la cooperació i el treball en xarxa entre els agents del territori per tal d’impulsar el coneixement i assolir objectius comuns i col·lectius.

El Parc Rural de Montserrat, un mosaic agroforestal, paisatges i productes amb personalitat

El Parc Rural del Montserrat arrenca l’any 2004 a iniciativa dels municipis de Collbató, Olesa de Montserrat, Esparreguera i el Bruc. Aquest compromís es va formalitzar aleshores amb la signatura d’un primer conveni de col·laboració i, més endavant, l’any 2006, amb l’adhesió a la  Carta per a la preservació, la millora,  el desenvolupament i la gestió del Parc Rural del Montserrat.

L’any 2018 s’aprova el conveni marc de col·laboració entre la Diputació de Barcelona i els 16 ajuntaments impulsors del Parc Rural del Montserrat.

Actualment el Parc Rural del Montserrat abraça dues vegueries, Catalunya Central i Regió metropolitana de Barcelona, quatre comarques Anoia, Baix Llobregat, Bages i Vallès Occidental, i prop de 20 municipis. En total ocupa una superfície de 347,9 Km², xifra que suposa el 4,5% del territori de la demarcació de Barcelona.

Vídeo presentació del Parc Rural del Montserrat